Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bröt mot landslagets regler: ”Dumt gjort”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Fotbollslandslagets presschef Jakob Kakembo Andersson har fått en tillsägelse av SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Anledningen?

Han drack öl i landslagskläder i samband med samlingen i förra veckan, rapporterar Fotbollskanalen. 

– För mig handlar det om sunt förnuft, när man uppträder inom ramen för våra landslag och är på jobbet och har Svenska fotbollförbundets varumärke på sig, då dricker vi generellt sett inte alkohol, säger Sjöstrand till SportExpressen och fortsätter:

– Det tycker jag är rimliga regler och ett förhållningssätt man ska rätta sig efter.

Landslagets regler för alkohol gäller sedan fyra år tillbaka. Sjöstrand var drivande i frågan, som aktualiserades under januariturnén i Abu Dhabi, när finska ledare drack öl offentligt.

Enligt Fotbollskanalen sa dåvarande landslagschefen Lasse Richt att ”det kändes okej och att det förekommit att svenska ledare gjort samma sak”. Vilket fick Sjöstrand att agera och förklarade att det inte är tillåtet att dricka alkohol i SvFF-kläder.

Nu har Jakob Kakembo Andersson brutit detta.

Generalsekreteraren uppger att förbundet inte har haft problem med detta sedan reglerna infördes.

– Nej det upplever jag absolut inte och det här var ett misstag som har inträffat och då pratar vi med varandra och rättar till det.

”Bra nationaldagsfirande”

Presschefen publicerade en bild på sitt officiella Intagramkonto när han drack en öl under landslagssamlingen i Stockholm slutet av förra veckan och kommenterade den själv: ”Ett rimligt och bra nationaldagsfirande”. På bilden, som nu är raderad från kontot, syns han tillsammans med landslagsspelarna Alexander Isak och Robin Quaison.

Sjöstrand har tillrättavisat Kakembo Andersson och förklarat vad som gäller.

– Det är ett misstag, då pratar vi med varandra och går vidare. Vi förhåller oss till det på ett bättre sätt framåt och ska inte göra saker större än vad de är.

Hur var samtalet med honom?

– Det var inget märkligt, vi är överens om att det är ett misstag som har skett. Bra, vi pratar med varandra och ser framåt.

Alkohol kan vara okej

Om han inte hade haft SvFF-kläder vid det aktuella fallet, hade det kunnat vara okej?

– Ja, om det hade varit fritid, det förekommer även lite fritid under så här långa samlingar. Eller när sista matchen är spelad och vi bryter upp, då kan det vara okej att dricka ett glas vin eller en öl.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare utvecklar resonemanget för SportExpressen:

– I vissa sammanhang kan det vara okej med ett undantag, exempelvis om man har vunnit en OS-medalj eller tagit sig vidare från ett playoff eller representerar på en middag. Då kan det vara okej, säger Sjöstrand. 

Är ångerfull

Jakob Kakembo Andersson är ångerfull:

– Det var otroligt slarvigt gjort av mig. Jag tänkte helt enkelt inte efter. Det var bara för mig att ta ner bilden och konstatera att det var dumt gjort, säger han till Fotbollskanalen.


LÄS MER: Så skriver Spanien om svenska coronakaoset

LÄS MER: Kritiken mot Sveriges EM-kostymer: ”Man blir ledsen”

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021