Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bråket inför premiären: ”Ett skandalöst beslut”

Här ska matchen spelas
Foto: NICK POTTS / STELLA PICTURES / PA
Italien tränar på Stadio Olimpico
Foto: ETTORE FERRARI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hakan Calhanoglu tränar med Turkiet
Foto: LEON KUEGELER / REUTERS BILDBYRÅN

EM-premiären bjuder på Italien mot Turkiet i Rom. 

Men de turkiska fansen stoppas från matchen – och missnöjet är stort. 

”Det har nästan blivit en diplomatisk kris”, skriver tidningen La Repubblica

De logistiska frågorna kring det stundande mästerskapet har varit många sedan coronapandemin bröt ut i mars förra året. 

Uefa har stått fast vid ursprungsplanen att sprida ut matcherna över hela Europa, men det har länge varit oklart hur det kommer bli med supportrar på arenorna. 

Det kommer att bli vara både hemma- och bortasupportrar på de flesta arenor i de elva städer där matcherna arrangeras – exempelvis kommer 3000 svenska fans att kunna följa Sveriges matcher på plats i Ryssland. 

Men under torsdagen stod det klart att Italien, som arrangerar tre gruppspelsmatcher och en kvartsfinal på Olympiastadion i Rom, endast kommer att tillåta inresta fans från Schengenområdet på grund av smittoläget. 

Det här har väckt starka reaktioner. 

”Frågan exploderade i Turkiet och har nästan blivit en diplomatisk kris”, skriver tidningen La Repubblica som rapporterar om nyheten. 

Inte heller turkiska fans som redan löst biljetter till matchen kommer att släppas in.  

Den turkiska sporttidningen Fotomaç kallar det hela för ”ett skandalöst beslut”, och menar att andra skäl än covid 19-relaterade kan ligga bakom. 

Relationen mellan länderna har varit spänd sedan Italiens premiärminister Mario Draghi i april kallade den turkiska presidenten Tayyip Erdogan för ”diktator”. 

– Det är oförskämt och brist på respekt, svarade Erdogan enligt Reuters.

Mancinis problem med truppen

Italiens förbundskapten Roberto Mancini har inte uttalat sig om konflikten kring åskådarna – utan väljer att hylla det turkiska motståndet. 

– Vi kör i gång EM ett år för sent, men jag är glad för det kommer bli en bra match. Turkiet har kvalitet och teknik, de vet hur man spelar fotboll, säger Mancini enligt Gazzetta dello Sport. 

Mancini har drabbats av ovälkomna bakslag i jobbet att sätta samman sin första mästerskapselva, med skador på Stefano Sensi och Lorenzo Pellegrini. 

– Jag hoppas de kan tillfriskna snabbt. För vår del gäller det nu att behålla lugnet och fortsätta spela bra, som vi alltid gör.