Birro: Vad hände älskade Sverige?

Publicerad

Det är inte över förrän det är över. Inte ens då egentligen, eftersom det är första steget mot nästa äventyr. 

Även om det känns som ett hån att skriva en kväll som denna. 

Men någonstans kanske de där orden läcker in i ditt sorgsna hjärta en kväll som denna.

Vad hände älskade Sverige? Hur kunde ni falla ihop som en före detta kärlek i hallen och bara gråta? Ta mig bort härifrån.

Vad hände med folkets kärlek?

Vad hände med alla oss som står upp för er alltid? Vad hände med alla de tiotusentals som följde med er till Kiev?

 

Sverige stod inte upp när villkoren så krävde. Sverige vek ner sig fullständigt. Det knöt ihop sig som en förstoppad tjocktarm. 

Sinnesbilden av den här matchen är när Ukrainas old gentleman "Sheva" sprang små ungdomliga kurvor runt Zlatan vid hörnan som han sedan, som om Milans superstjärna fortfarande hette "Sheva" och inte Ibra, skallade in 2-1. 

Strömberg skriker om att de där målen gick att undvika men det stämmer ju inte. De gjorde två mål. Det gick inte att undvika. Fakta. Sverige hade tur som hade 0-0 i paus. Efter paus är Sverige bra. I tio minuter. Under den tiden gör Sverige ett mål. Sedan faller Sverige som ett darrande korthus. 

 

Det är obegripligt att detta Sverige är så uselt när det verkligen gäller. Vi låter en pensionär, som visserligen är underbar, att dominera, tio år efter att han var en spelare av värde. 

Sverige visste vad Ukraina var bra på, och ändå kunde vi inte göra något åt det. Vi stod som oskulder och slog ner blicken när det hettade till.

Vi är bra på att bygga vårt självförtroende, men vi är också bra på att hata oss själva när vi inte orkar leva upp till våra myter. 

En kväll som denna, även om jag antar att det bubblar av avsky och besvikelse i öronen på er, måste man hylla detta Ukraina och framför allt denna Sjevtjenko. 

Hela världen har vetat i tretton år att han är en bra målskytt. Men vi vägrade se honom, vi vägrade markera honom till och med. Så gammal är han inte. Han måste markeras. Hör ni det Lustig, Mellberg och andra?

Vi älskar att skrika oss hesa när vi GÅR till EM men det är ju att vara I EM som gäller.

Vi verkar hata att vara där. Vi gillar inte dessa stora sammanhang. Vi är rädda för allting och vi skiter i byxorna helt enkelt. Vi är riktigt fega. Vi tror inte på det vi gör. Vi är gulblå kycklingar med brutna ben. Vi är en stekt gammal kyckling. Vi är den okyssta flickan som får gå hem med en pulserande känsla av otillfredsställd klimax.

 

Låt oss ändå avsluta med lite ljus. Varken Frankrike eller England såg särskilt bra ut. Det är bara att ta baksmällan av den här förlusten och sedan rikta in oss på England den 15 juni.

Jag vill också verkligen visa min sympati med all er som lever ohälsosamt nära detta svenska landslag. Jag vet hur ni lider. Men glöm inte att det återstår två matcher.

Gör ingenting dumt i natt. Vi behöver er mot England på fredag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag