Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilden sprids i Norge – efter Sveriges uttåg

Foto: JONAS MALMSTRÖM / SVT
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Artem Dovbyk gjorde mål i den 121:a minuten och skickade Sverige ur EM. 

Eller? 

En bild som fått stor spridning i Norge hävdar någonting helt annat. 

Det blev en blytung förlust för Sverige i Glasgow på tisdagskvällen. Ukraina tog tidigt ledningen med 1-0, men efter kvittering av Emil Forsberg gick matchen till förlängning. 

Där blev Marcus Danielson utvisad, men Blågult såg ut att orka hålla undan till ett straffavgörande. Men en minut in på stopptiden av förlängningen nickade Artem Dovbyk in 2-1 och skickade Ukraina vidare till EM-kvartsfinal.

Den norska sociala medier-profilen Marius Säther Flå passade på att skämta om det dramatiska avgörandet – genom att dra en koppling till en viss skidstjärna. 

Petter Northug var som bekant känd för att under sin karriär dyka upp i absolut sista stund och förstöra för sina konkurrenter på upploppet – inte minst när det gällt svenska stjärnor som Marcus Hellner, Calle Halfvarsson eller Emil Jönsson. 

Säther Flå applicerade samma narrativ på Sveriges förlust mot Ukraina och gjorde en diskret ändring i resultatstatistiken. 

Skillnaden efter förändringen?

Målskytt i 121:a minuten: Petter Northug. 

”Typiskt”, skrev Säther Flå till sin bild. 

– Det är den klassiska Northug på upploppet. För vår del har det varit vår enda plats där vi kan dominera över Sverige i idrott. Det var mest en kul grej och en billig poäng, säger Marius Säther Flå. 

Men det kändes bra när Sverige åkte ut?

– Inte för mig, faktiskt. Jag har inget till övers för Ukraina, jag hade hoppats att Sverige skulle gå vidare. Den här ”beefen” mellan Sverige och Norge kommer förstås ofta naturligt, men här hade jag gärna sett Sverige vidare. Det beror mest på att det har varit intressant att följa Alexander Isak, har har sett riktigt bra ut. 

Petter Northug delade bilden

Bilden, som fått stor spridning i Norge, noterades även av Petter Northug själv – som delade den på sitt Instagramkonto. 

– Många svenskar fick läsa det, men jag tror inte så många har tolkat det som hånfullt utan känt igen situationen. Vi gillar ju att följa våra grannland i fotbollen och imponeras över Sverige som ofta får med sig resultaten, säger Marius Säther Flå. 

– Jag målade upp en situation där vi norrmän kunde känna oss trygga på att vi var bättre, Sverige är väl på väg förbi även i längdskidor snart, i alla fall på damsidan, så vi får njuta när vi kan.