Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avslöjar Eriksens ord ute på planen

Foto: FRIEDEMANN VOGEL / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu kommer det nya detaljer om vad som hände på planen efter Christian Eriksens kollaps. 

Den tyske läkaren Jens Kleinefeld, som deltog i räddningsarbetet, berättar om vad Eriksens sa efter att han vaknat. 

– Han sa: ”För helvete, jag är bara 29 år gammal”, säger Kleinefeld enligt danska TV2

Dessutom meddelar det danska förbundet nu att Eriksen ska operera in en intern defibrillator. 

Det var strax innan halvtidsvilan i Danmarks öppningsmatch mot Finland som den danske stjärnan Christian Eriksen plötsligt kollapsade på planen. Efter en livräddningsinsats på planen kunde Christian Eriksen föras till sjukhus med ambulans där det konstaterades att läget var stabilt med den 29-åriga Interspelaren. 

Landslagsläkaren Morten Boesen berättade dagen efter att kollapsen berodde på ett plötsligt hjärtstopp. 

– Vad ska jag säga? Han var borta, det var hjärtstopp. Hur nära var vi? Jag vet inte, vi fick tillbaka honom efter ett försök, det är ganska snabbt. Detaljerna om vad som hände lämnar jag till experterna på Rigshospitalet.

Läkaren avslöjar Eriksens ord på planen

Eriksen har sedan dess legat inlagd på Rigshospitalet i Köpenhamn för övervakning och ytterligare tester och på torsdagen meddelade det danska landslaget att Eriksen kommer att operera in en intern defibrillator, eller ICD. 

– Efter att Christian genomgått flera undersökningar har det tagits ett beslut om att en ICD ska opereras in. Den är nödvändig efter ett hjärtstopp till följd av störningar i hjärtrytmen, säger den danske landslagsläkaren Morten Boesen.

Detta är en ICD

En intern defibrillator, eller en ICD, är en apparat som opereras in under huden och kopplas till hjärtat. Den används främst för personer som har hjärtsvikt eller hjärtsjukdomar som medför ökad risk för störningar i hjärtrytmen.

Det främsta skälet till ökningen är att ICD-dosan är helt enligt riktlinjerna för behandling vid hjärtsjukdom. En ICD är ett komplement till den medicinska behandlingen av patienter med sämre fungerande vänsterkammare.

– Läkemedlens uppgift är att förbättra hjärtsvikten, men de minskar inte risken för plötsligt död i hjärtstopp. Det är ICD-dosans uppgift, säger Fredrik Gadler, kardiolog vid Karolinska sjukhuset och ansvarig för Svenska ICD- och pacemakerregistret.


Källa: Skånes universitetssjukus och Riksförbundet Hjärt&Lung.  

Nu avslöjar dessutom den tyske läkaren Jens Kleinefeld, som deltog i räddningsarbetet, nya detaljer kring vad som hände på planen under de otäcka minuterna efter Eriksens kollaps. 

– Cirka 30 sekunder efter att vi använt hjärtstartaren öppnade han sina ögon och jag kunde prata med honom, säger Kleinefeld enligt danska TV2

– Det var ett mycket rörande ögonblick. 

Kleinefeld, som arbetat för både Uefa och Fifa, berättar vidare att Eriksen svarade jakande på frågan om han ”var tillbaka”. 

– Därefter sa han: ”För helvete, jag är bara 29 år gammal”. Då visste jag att hans hjärna inte hade tagit skada och att han var helt och hållet tillbaka. 

Planerad hyllning till Eriksen i matchminut tio

Eriksen har under veckan skickat en hälsning från sjukhussängen där han berättar att han mår bra efter omständigheterna. 

https://twitter.com/DBUfodbold/status/1404695288401514497

Exakt när Eriksen ska få lämna sjukhuset är inte känt. Hans agent Martin Schoots säger att Eriksen är på den bästa platsen han kan vara just nu. 

– Det är verkligen positivt att han är inlagd på ett toppsjukhus i Danmark. Han har sina närmaste familjemedlemmar runt sig med, säger han till Ekstrabladet. 

På torsdag klockan 18 möter Danmark Belgien hemma på Parken i Köpenhamn. Då planeras det stora hyllningar till Eriksen. 

– Det kommer att ske flera saker. Det är många fans som vill uttrycka sitt stöd till landslagets nummer 10. Det är planerat en grej i matchminut tio då riktigt många danska fans – och många andra på arenan, tror jag – vill klappa, säger det danska förbundets fankoordinator Anders Hansen till TV2. 


LÄS MER: ”Christian var borta – det var hjärtstopp”

LÄS MER: Kjaer hyllas världen över efter agerandet

LÄS MER: Berättar om Eriksens ord från sjukhuset 

LÄS MER: Kritiken efter Eriksen-scenerna: ”Helt fel”