Avslöjar: ”Danmark pressades av Uefa”

Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP
Foto: LISELOTTE SABROE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: IPA / IPA/SIPA USA SIPA USA

Christian Eriksens hjärta stannade under matchen mot Finland. 

Drabbningen spelades sedan klart under kvällen – något Danmark pressades till av Uefa, menar den danska fotbollsikonen Peter Schmeichel. 

– Jag har sett citat från Uefa. Det är inte sanningen, säger Schmeichel enligt Good Morning Britain.  

Det var under lördagens match mellan Danmark och Finland Christian Eriksens kollapsade. Stjärnans hjärta stannade och Eriksen var tvungen att återupplivas.

Matchen avbröts, men återupptogs senare under kvällen. Sedan tidigare har Uefa meddelat att Danmark hade två val: Att spela klart matchen samma kväll eller att fullfölja den under förmiddagen dagen efter. 

– Inga av alternativen var bra men vi tog den minst dåliga. Det var många spelare som var på helt andra ställen. Men vi valde det minst dåliga alternativet, sa Danmarks Martin Braithwaite till danska TV2 under måndagsmorgonen. . 

Men nu menar den danska fotbollsikonen Peter Schmeichel, även pappa till den danska målvakten Kasper, att Danmark pressades att spela matchen under kvällen. 

Schmeichel kritisk mot Uefa

– Jag har sett citat från Uefa där de säger att de följde spelarnas önskemål och att de insisterade på att spela. Det är inte sanningen, säger Schmeichel i tv programmet Good Morning Britain. 

- De fick tre möjligheter. En var att avsluta matchen samma kväll, spela klart matchen under förmiddagen, eller dra sig tillbaka och förlora 3-0. Hade de något val? Jag tror inte att de hade det, suckar Schmeichel på programmet

Även Kasper Schmeichel är besviken över hur Uefa behandlat frågan. 

– Vi sattes i en position som jag personligen inte tycker var rättvis. Vi hade två val. Det krävde förmodligen att det fanns någon högre upp än oss som sade att det inte var dags att fatta ett beslut, säger målvakten Kasper Schmeichel på en presskonferens.

Eriksen vårdas på Rigshospitalet i Köpenhamn och läget beskrivs som stabilt.

Uefas svar till Schmeichel

Uefa har på måndagskvällen svarat på kritiken i form av ett pressmeddelande till nyhetsbyrån Reuters. Uefa säger att de var så respektfulla de kunde vara. 

”Uefa är säkert på att vi behandlade situationen med den yttersta respekt för den känsliga situationen för spelarna. Det togs ett beslut att återuppta matchen efter att de två lagen bett om det. Spelarnas behov för minst 48 timmars vila mellan matcherna eliminerade alla andra möjligheter”, säger Uefa.