Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Är en av de största i Islands idrottshistoria"

Lagerbäck under EM 2000, då Sverige åkte ut i gruppspelet.Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN
Efter uttåget i åttondelen i VM 2002.Foto: Rickard Kilström
I EM 2004 åkte Sverige ut i kvartsfinalen.Foto: Rickard Kilström
VM 2006, när Sverige åkte ut i åttondelsfinalen.Foto: Roger Turesson
EM 2008 - Sverige åkte ut i gruppspelet.Foto: Henrik Montgomery / Scanpix / SCANPIX SPORT SCANPIX SWEDEN
Lagerbäck som förbundskapten för Nigeria, som åkte ur VM 2010 i gruppspelet.Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

I dag inleder Lars Lagerbäck EM med sitt Island – och det blir hans sista som förbundskapten.

Men 67 år gammal kan tänka sig ytterligare ett tränarjobb efter turneringen.

– Det skulle vara kul med ett klubblag, säger Lagerbäck.

Han kan räkna med fina vitsord efter bragdinsatsen med Island.

– Han har gett en hel generation unga islänningar självförtroende, säger Islands president Ólafur Ragnar Grímsson.

Lars Lagerbäck om Islands motståndare

Österrike

"Jag tycker inte att det är en drömgrupp. Österrike har varit oerhört bra. Den nya tränaren Marcel Koller har gjort ett kanonjobb med dem. De är fysiskt starka, jobbar hårt och är välorganiserade.

 

Ungern

"Ungern spelar väldigt likt Österrike, men har väl inte samma individuella skicklighet. Jag tror det blir tajta matcher."

 

Portugal

"Hur vi ska stoppa Cristiano Ronaldo? Vi får väl ha samma upplägg som när vi mött Sverige med Zlatan eller när vi mötte Arjen Robben i EM-kvalet. Det handlar framför allt om att inte låta honom komma i löpningar utan boll bakom oss, vi måste vara väldigt noga med att han inte får ytor bakom oss och när han har bollen så handlar det om att på lite olika sätt sänka hans tempo med boll så att han inte får möjligt att utmana i maxfart"

Dagen efter att Lars Lagerbäcks Island vunnit EM-kvalmatchen mot Holland på Laugardsvöllur satt jag bredvid Marco Materazzi i en solstol i Goa i Indien. Mittbacksveteranen som fick Zinedine Zidane utvisad under VM-finalen 2006 hade sett skrällsegern med sina spelare i Chennaiyin och med lite färre italienska obscena gester än under själva tv-matchen försökte den färska tränaren Materazzi ranka Lagerbäcks bedrift.

– Han förtjänar att bli Islands president, sa han till sist.

Nu 20 månader sitter jag med just Islands president på lyxhotellet Grand Hotels veranda i Stockholm. En fotbollslegend i speedos har bytt ut mot en statschef i kostym som bjuder på kaffe och småkakor, men budskapet är detsamma.

– Det är tur för mig att Lars inte kandiderat för att bli president, säger Ólafur Ragnar Grímsson och ler stort.

Genom att ta lilla Island med 320000 invånare till EM, på just VM-bronsmedaljören Nederländernas bekostnad, har Lars Lagerbäck blivit en svensk världsstjärna.

"Det är en väldigt stor gåva till ett land"

Det är Zlatan. Sedan är det Lars Lagerbäck. Därefter är det väldigt långt ned till tredje plats. Så ser världsrankingen ut för svenska fotbollsexporter inför EM i Frankrike.

Men det är inget emot den ikonstatus han har på Island.

– Han är inte bara en av de största inom Islands idrottshistoria i dag utan en av de största i Islands historia, säger president Ólafur Ragnar Grímsson.

– Vad jag tror att nationen är mest tacksam för är att han har gett Island, speciellt den unga generationen, tillbaka självförtroendet. Det var väldigt viktigt. Vi drabbades av finanskrisen. Alla kan historien om när bankerna kollapsade. Det var tuffa tider. Det var en djup social och ekonomisk chock för landet. Många ställde frågan om den unga generationen skulle fly landet, att de skulle säga: ”Nu räcker det, nu drar jag”, men tack och lov hände det inte. Nu har de unga kidsen, den unga generationen, fått nytt självförtroende tack vare att fotbollslandslaget ska spela i Frankrike mot de största fotbollsnationerna. Trots finanskrisen och kampen spelar vi EM i sommar. Och det är en väldigt stor gåva till ett land.

Islands president Ólafur Ragnar Grimsson intervjuas av Robert Börjesson.Foto: Ali Reza Zohori Pour

Initierat berättar president Grímsson om hur handbollslandslagets världsframgångar inspirerat fotbollen, hur bättre pojklagstränare, men framför allt byggande av inomhusplanerna, under 20 års tid lett till utvecklingen.

– Jag har sett statistik som visar kopplingen mellan antalet inomhushallar som drivs av miljövänlig geotermisk värme och världsrankingen för fotbollslaget. Båda grafer går, parallellt, uppåt på samma sätt, säger han entusiastiskt.

En av de första matcherna presidenten såg som ung pojke var en förlust mot Danmark med 14-2. Dagens barn kan ha mer framtidstro.

– Inomhushallarnas är fulla av barn nu. Och bland sjuåringar, åttaåringar och nioåringar är Lagerbäck lika känd som de största fotbollsstjärnorna i Spanien och England för han har visat dem att: ”Ni kan också lyckas om tio eller 20 år”.

"Kom hit som en blandning av äldre statsman och bonde"

Island har inga stjärnspelare som Eden Hazard eller Cristiano Ronaldo, i stället har man som alltid när Lars Lagerbäck är förbundskapten 23 spelare som vet exakt vad som förväntas av dem på plan. Alla arbetar under den Lagerbäckska filosofin att en spelare bara har bollen under 45 sekunder under en match och att arbetet utan boll därför är avgörande. Och få landslag kommer att vara lika drillade inför EM:s start om fem dagar.

– Jag är ju fostrad i Bob Houghtons skola att allt som man gör bra ändå ständigt måste repeteras om det ska fungera, säger Lagerbäck på telefon under en paus med att finputsa sina EM-spelares form.

Johan Mjällby och Fredrik Ljungberg är bara några av alla tidigare svenska landslagsstjärnor som intygar att ingen någonsin slapp undan övningarna, hur stora proffsklubbar de än spelade i eller i hur många år de gjort samma övning i landslaget.

 

Du har inte de där grupperingarna som fanns i svenska landslaget utan att det för den sakens skull var dålig stämning, som jag upplevde det. Det var ju att vissa inte hade en personkemi som klickade

 

Men Island har också ett annat segervapen. När man träffar spelarna är det tydligt att de har en sammanhållning du inte ser hos andra landslag. Det kommer bli viktigt när de för första gången lever tillsammans i flera veckor i ett sträck. EM är Islands första stora mästerskap.

– Det här gänget har en sådan otrolig atmosfär och trivs så jättebra tillsammans att jag inte tror att det blir något problem, säger Lagerbäck. Den stora gruppen är 26-27 år och nedåt. De har både spelat med och mot varandra och känner varandra sedan innan de började skolan, flera av dem är barndomskamrater. Eftersom landet är så litet är alla släkt eller känner varandra.

Jag ber honom jämföra med hans svenska landslag.

– Du har inte de där grupperingarna som fanns i svenska landslaget utan att det för den sakens skull var dålig stämning, som jag upplevde det. Det var ju att vissa inte hade en personkemi som klickade. Så är det oftast i de där trupperna.

Lars Lagerbäck om Islands motståndare

Österrike

"Jag tycker inte att det är en drömgrupp. Österrike har varit oerhört bra. Den nya tränaren Marcel Koller har gjort ett kanonjobb med dem. De är fysiskt starka, jobbar hårt och är välorganiserade.

 

Ungern

"Ungern spelar väldigt likt Österrike, men har väl inte samma individuella skicklighet. Jag tror det blir tajta matcher."

 

Portugal

"Hur vi ska stoppa Cristiano Ronaldo? Vi får väl ha samma upplägg som när vi mött Sverige med Zlatan eller när vi mötte Arjen Robben i EM-kvalet. Det handlar framför allt om att inte låta honom komma i löpningar utan boll bakom oss, vi måste vara väldigt noga med att han inte får ytor bakom oss och när han har bollen så handlar det om att på lite olika sätt sänka hans tempo med boll så att han inte får möjligt att utmana i maxfart"

Hur jobbigt är det att vara förbundskapten när man har de där grupperingarna som med Zlatan Ibrahimovic och Fredrik Ljungberg, det behöver ju inte vara något dramatiskt som händer, men man vet ju ändå att det är två tydliga läger.

– Ja. Det tog lite mer tid. Man fick ha lite snack med dem några gånger om de var irriterade just på varandra eller om de hände något. Men de är så pass professionella och man pratar ofta om klyschor som respekt när spelare inte klickar personkemimässigt. Det funkar. Och på plan märkte man inte någonting. Om du tittar tillbaka, gör något ett mål är alla lika glada och firar tillsammans.

Fredrik Ljungberg har berättat att alla spelare alltid fick komma med synpunkter, men i slutändan var det inget snack om att det var "Lars way eller the highway".

Ljungberg och Ibrahimovic tränar under EM 2008.Foto: Martin Meissner / AP SCANPIX SWEDEN

Du talade klarspråk?

– Ja, Tommy och jag jobbade redan då med det vi nu på Island brukar kalla "guidelines", ledstjärnor. Vi har försökt köra med en väldigt öppen dialog och de har fått lov att påverka. När man sedan har regler kan man säga till dem att de inte är professionella om de inte lever som vi kommit överens om. Det brukar inte någon fotbollsspelare gilla att höra. Jag har åtminstone inte träffat någon än. Det är den bästa "teaser" man kan ha.

Hur tjock är regelboken?

– Det handlar om hur vi ska leva på och utanför plan, det är en kombinerad "power point"-presentation och ett antal videoklipp när det gäller det rent fotbollsmässiga, men även en del kring attityder. Vad vi tycker är bra och vad vi tycker är mindre bra attityd.

Han fortsätter:

– Attityd är ett väldigt diffust ord, men vi delar upp det i alla möjligt från attityd på plan, löpinsats på plan, och sedan också hur vi ska leva och samarbeta utanför plan.

Låter det hårt? President Grímsson menar att det är isländskt.

– Jag tycker det är fascinerande att se hur väl han passat in här. Men det har varit viktigt att Lagerbäck kom hit som en blandning av äldre statsman och bonde, säger presidenten.

– Statsman för att han var världskänd inom fotbollen. Lantbrukare för att de är disciplinerade. Och lantbrukare på Island måste slåss mot tuffa väderförhållanden så de är hårda killar.

"Det skulle vara skoj med ett klubblag"

Lars Lagerbäck slutar som Islands förbundskapten efter EM.

Det har hela tiden varit hans plan. Och det var Lagerbäck som tidigt föreslog att hans assisterande Heimir Hallgrimsson skulle ta över.

– Jag tror det är viktigt med kontinuitet, säger han.

Men det betyder inte att beslutet är enkelt.

– Det var ju ett svårt beslut. Det har ju varit skitskoj på alla sätt och vis och det är naturligtvis dubbelt roligt när man vinner. Jag har trivts otroligt bra med både landet och landslaget och allt som varit runtomkring. Ser man bara på det fotbollsmässiga, att vara med laget, det hade man ju gärna fortsatt med. Det blir ju som en drog det här att man sitter och ser matcher hela tiden, men det tar ju otroligt mycket tid att verkligen lära känna spelarna och vad de gör och inte gör.

Lagerbäck fyller 68 år i sommar.

– Och numera behöver jag lite mer återhämtning när jag är borta två tre veckor med ett lag än när jag var yngre. Man reser så mycket och är borta så mycket. Jag föddes för tidigt, som en vän lärde mig att fyndigt uttrycka det.

 

Det är klart att det blir annorlunda. Att Zlatans unika egenskaper både som människa och fotbollsspelare inte finns där längre kommer naturligtvis att märkas väldigt mycket

 

Du har pratat tidigare om att du fått problem med minnet på äldre dagar. Har det blivit värre?

– Ja, framför allt namn. Jag har aldrig varit bra på namn, men nu är det skitsvårt. Annars tror jag inte att jag glömmer bort saker som är viktiga. Men de i min närhet brukar säga att jag kommer ihåg det jag vill, haha.

Kan du tänka dig ett jobb till?

– Det skulle krävas något speciellt i så fall.

Vad skulle det vara?

– Det har jag inte tänkt på, men det är ett sätt att uttrycka mig för att visa att jag inte stänger dörren. Det har jag lärt mig att det inte är någon idé att göra. Jag trodde att jag skulle pensionera mig efter Nigeria. Och det här är fortfarande ett otroligt jobb. Får jag någon typ av förfrågan nu som låter intressant och inte kräver allt för mycket tid… nej, osvuret är bäst.

Ett klubblag skulle kanske vara kul eftersom du skulle få mer tid med spelarna?

– Ja, det skulle vara skoj med ett klubblag, men det borde jag ha gjort tidigare i så fall. Men eftersom vi hela tiden gick till slutspel med landslaget och jag fick erbjudanden om nytt kontrakt hade jag inget som slog att fortsätta med Sverige.

Vad tycker du om utnämningen av Janne Andersson som ny förbundskapten?

– Jag har ju aldrig jobbat med Janne rent praktiskt på fotbollsplan så där är jag lite ute på tunn is, men som jag har lärt känna honom som person och när vi har träffats på konferenser och fortbildningar så har jag ett väldigt positivt intryck. Jag tror han har väldigt bra personliga egenskaper för det här jobbet.

Vad tror du han måste tänka på nu när vi går in i en tid då vi måste klara oss utan Zlatan Ibrahimovic?

– Det är klart att det blir annorlunda. Att Zlatans unika egenskaper både som människa och fotbollsspelare inte finns där längre kommer naturligtvis att märkas väldigt mycket, men så är fotbollslivet.

– Men jag tror det viktigaste när man går in i ett sådant jobb och inte har jobbat med landslag är att man inte är överambitiös och naiv utan försöker vara så realistisk hela tiden. Det jag har sett från olika håll är att man kanske vill för mycket. Det var ju även del av den analys Tommy och jag gjorde och ledarstaben efter EM i Holland och Belgien att vi var alldeles för ambitiösa. Jag har alltid sagt det efter 2000: "Var ambitiös, men inte överambitiös".

"Gäller att behålla fötterna på marken"

Lagerbäck tror inte på ett svenskt EM-guld. Men han tror inte heller på att Island trumfar kvalbragden med att åka hem med pokalen.

– Jag tror inte att Greklandsgrejen kommer inträffa igen utan det är de stora elefanterna det kommer handla om. Många tror på Belgien, men jag tror inte att de är så bra att de vinner EM. Men de är så klart en outsider. Annars är det Spanien, Tyskland och Frankrike i första hand.

Lagerbäck är inne på sin sista resa med sitt Island.Foto: Eva Björk Agisdottir / BILDBYRÅN

Vem vinner EM?

– Frankrike har en bra chans att vinna om Didier Deschamps kan hålla ordning i leden så att det inte blir samma tjafs som det blivit några gånger i de franska leden. De har ett otroligt bra lag! De har enormt skickliga spelare och många olika spelartyper dessutom.

Island har ett par svagare resultat bakom sig inför EM. Senast förlorade man mot Norge i Oslo med 3-2. Lagerbäck vet vad som behövs.

– Vi hamrar hela tiden in i spelarna att vi är underdogs. Vi har haft framgångar på sistone, men vi påminner dem hela tiden om att vi inte vinner några matcher om det inte är på topp. De gäller att behålla fötterna på marken så att vi inte far i väg om det ska gå bra för oss, säger Lagerbäck.

Kommer någon jobba på Island överhuvudtaget under EM?

– Jag skulle tro att Island kommer stå stilla under matcherna. Jag har svårt att se att så många kommer jobba då. Det är tio procent av befolkningen som köpt biljetter så vi kommer få ett jättebra stöd. Det är jätteskoj.