Allt annat än samma lag vore en rejäl skräll

Sveriges startelva i premiären mot Spanien.
Foto: FRAN SANTIAGO - UEFA / BILDBYRÅN
Alexander Isak startade på topp tillsammans med Marcus Berg i fredags.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sverige kan säkra avancemang till åttondelsfinal mot Slovakien. 

Då behöver inte Janne Anderssons ändra i startelvan. 

Allt annat än samma elva som mot Spanien vore en rejäl skräll. 

Det var Albin Ekdal av alla personer som fick lämna lugnande besked om Mikael Lustig på gårdagens presskonferens. 

- Lustig är inte allvarligt skadad, det är nog ingen fara, sa Ekdal och log. Leendet sa det mesta om att högerbacken är redo att starta mot Slovakien. 

Och när Blågult nu reser till Sank Petersburg för match mot Slovakien är det med en biljett till andra rundan i potten. En åttondelsfinal finns i sikte. En seger ger fyra poäng och säkrar avancemang. 

Då har Sverige också fortfarande chans att vinna gruppen beroende på hur Spanien lyckas i sina två kommande matcher. Men andraplatsen och en åttondelsfinal mot Kroatien är det som känns mest realistiskt just nu. Om det blir seger mot Slovakien vill säga. 

***

Det kommer bli alla annat en lätt match. Marek Hamsik och de andra spelarna i Slovakien stod väl inte för någon jätteinsats mot Polen. Men jag har en känsla av att framför allt Hamsik bara bli bättre och bättre ju längre turneringen lider. Slovakien är också lite av vad Sverige var i VM 2018. 

Ett hårt jobbande kollektiv med den främsta styrkan i lagspelet och spelare som jobbar hårt för varandra. 

Sverige känns just nu spetsigare framåt, men Janne Andersson om någon vet hur svårt det är att möta lag som Slovakien. 

Det kommer också bli en helt annan matchbild i Sankt Petersburg jämfört med den i Sevilla. Nu kommer Sverige att ta tag i spelet, ha det mesta av bollinnehavet och slovakerna kommer att ligga på kontring. Låta Sverige föra spelet.

Det ska bli spännande att se hur Blågult hanterar den omställningen. 

***

Gällande startelvan känns den given. 

Det blir samma manskap som mot Spanien om det inte blir någon skada eller annat fram till matchstart klockan 15.00 i morgon. 

Janne Andersson har ingen anledning att ändra på elvan som spelade mot Spanien. Marcus Berg och Alexander Isak går inte att rubba på. Visserligen gjorde Robin Quaison ett hyfsat inhopp, men att han skulle peta Berg nu håller jag som näst intill otänkbart. 

Samma sak med Sebastian Larsson som är lagkapten. Med den arbetsinsatsen han gjorde mot Spanien startar även han mot Slovakien. Detsamma gäller mittfältarna Albin Ekdal, Kristoffer Olsson och Emil Forsberg. 

Olsson hade en tuff match senast, men mot Slovakien kommer han få mer tid med bollen och större frihet. Han kommer inte ha fyra motståndare omkring sig direkt när han får bollen. Den förväntade matchbilden kommer att passa Olsson bra och han blir en nyckel i morgon. 

Sverige har skaffat sig ett drömläge inför morgondagens match. 

Nu är det upp till spelarna att förvalta det också. Annars väntar en rysare mot Polen i sista omgången. Det vill nog Blågult gärna undvika. 

Sveriges förväntade startelva

Robin Olsen 

---

Mikael Lustig

Victor Nilsson-Lindelöf 

Marcus Danielson 

Ludwig Augustinsson 

----

Sebastian Larsson 

Kristoffer Olsson 

Albin Ekdal 

Emil Forsberg 

---

Alexander Isak 

Marcus Berg 

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021 

LÄS MER: Kulusevski tillbaka i träning – aktuell för spel mot Slovakien

LÄS MER: Nannskogs förändring inför EM: ”Kostade mycket”