Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alexander Isak får mig att längta till matcher

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Idag får Sverige tillbaka bollen.

Ett helt annat motstånd, ett helt annat svenskt landslag.

Och efter slutsignalen: En helt annan Alexander Isak?

Hade självförtroendet tagit stryk? Går det att bara ställa om?

Inga problem. Kristoffer Olsson kände ingen tvekan. Albin Ekdal? Nej, inte han heller. Sveriges innermittfält hade grubblat, så mycket kunde båda erkänna. Varför blev det som det blev i Sevilla? Varför var det så förtvivlat svårt?

Ingen av dem ville dela med sig av något definitivt svar när vi träffades i ett vitt plasttält på Hisingen dagen innan avfärd till Sankt Petersburg, men båda ville vara oerhört tydliga med att något helt annat kommer att ske mot Slovakien. 

Något alternativ finns så klart inte. I dag väntar en motståndare som Sverige ska betvinga av egen kraft. Sådant är styrkeförhållandet, och det var befriande att höra Albin Ekdal säga det rakt ut i onsdags: Vi är vassare. Marek Hamsik hit och Marek Hamsik dit, vi ska vinna.

Mötet representerar en gyllene möjlighet att hamra in en positiv prägel på hela mästerskapet och mer eller mindre boka in sig i åttondelsfinalen. Fyra poäng räcker långt, en övertygande svensk insats ännu längre. Ser vi det här landslaget visa upp två av sina många taktiska ansikten inom loppet av några dagar vet vi dessutom att det har kommit till EM med perfekta förberedelser.

Mer? Ser vi det jag tror att vi kommer se, då är det möjligt att det här blir en match vi minns av andra skäl också.

Isak får mig att längta till matcher

Jag har funderat en del på upprördheten över bytet av Alexander Isak i måndags. Jag kände den själv. Twittrade om det i affekt, hängde upp min matchanalys på att det var onödigt negativt att beröva oss det enda svenska inslaget som kändes livsbejakande några minuter för tidigt. Isak hade börjat skrämmas, man hade halvrest sig för första gången på en timme, men blev på något sätt ombedd att sätta sig igen.

Janne Anderssons förklaringar går ihop, även om han hade kunnat låta honom vara kvar tills dess att han tog av Mikael Lustig sju minuter senare. Aja, det är vad det är.

Nu ska vi i alla fall få se Isak spela fotboll för Sverige igen. Få saker får mig att längta till en match lika mycket just nu. Anledningen såg vi mot Spanien. Det spelar ingen roll vilken motståndare som står på andra sidan, det spelar ingen roll hur passivt och riskminimerande laget Isak spelar för är, det spelar ingen roll om det är eftermiddag, kväll, EM eller La Liga: bara Isak sätter sina egna begränsningar, det är känslan som vuxit fram, och den är oslagbar. 

Felvänd mot tre spanska försvarare, ensam mot lika många i straffområdet; Sveriges nummer elva är en spelare som klarar av att påverka matcher utanför systemen, trots matchbilden och tack vare en väldigt speciell begåvning. Den är lika mental som den är teknisk och fysisk. I dag spelar han i ett lag som ska driva matchen, ha bollen, göra ännu mer med den.

Frågan är om han eller vi någonsin ser tillbaka?

Finns en färdigmallad framtid

Alla stora svenska landslagsspelare har ett definierande ögonblick. Emil Forsbergs ägde rum hemma mot Danmark när Sverige play-off-spelade för att ta sig till EM 2016. Han var namnet på våra läppar även innan, han var idén om ett entourage till Zlatan, och så plötsligt såg vi det hända. Zlatan själv? Kvitteringen mot Italien. Det var blott hans 8:e i landslaget, men också förverkligandet av fantasin om vilken spelare Zlatan kunde bli, de omöjliga målen han kunde göra, motståndarna han kunde bryta ned.

Jag är inte ensam om att bära runt på en liknande känsla vad gäller Isak, det vet jag. Det finns en färdigmallad framtid, en ganska tydlig idé om vad han kan (kommer) betyda för svensk landslagsfotboll. Många i Sverige har sett tillräckligt redan, ofta krävs det att resten av världen drabbas av samma insikt, ofta krävs det ett mästerskap.

I eftermiddag springer Alexander Isak ut i Sankt Petersburg med begåvningen och formen inombords, med tillfället framför sig, och när vi en dag ser tillbaka på hans landslagskarriär finns det en rimlig chans att det är en historia indelad före och efter den 18:e juni 2021.


GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021 

LÄS MER: Stjärnornas lyxliv i Sverige – mångmiljonhus och privatjet