Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agerandet hyllas: ”Det är fantastiskt”

Känslosam presskonferens efter Eriksens kollaps • Landslagsläkaren om vårdinsatsen de första minuterna.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: WOLFGANG RATTAY / AP TT NYHETSBYRÅN

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Christian Eriksen fick snabb hjälp när han segnade ner på planen.

Det är fortfarande inte bekräftat vad som hände med Eriksen men det snabba agerandet på arenan får beröm av hjärtspecialisten och damlandslagets läkare Mats Börjesson.

– Det känns fantastiskt att det snabba agerandet i kväll tycks ha lett till att det har gått bra för honom, säger han.

Danmarks landslagsläkare Morten Boesen säger:
– Det fanns en fantastisk beredskap runtomkring och tack vare det kom vi i gång med det arbete som krävdes väldigt snabbt.

Hela fotbollsvärlden höll andan när Danmarks Christian Eriksen föll ihop på planen och fördes till sjukhus efter att ha fått hjärt- och lungräddning. 

Efter att Eriksen förts till sjukhus meddelade det danska fotbollsförbundet att han var vaken och att hans tillstånd var stabilt. Eriksen pratade sedan också på Facetime med sina lagkamrater från sjukhuset.

Läkaren: ”Fantastisk beredskap”

När Eriksen hade segnat ner på planen var sjukvårdarna snabbt framme och de danska lagkamraterna bildade en ring runt Eriksen samtidigt som han fick hjärt- och lungräddning.

– När jag kom fram till Christian andades han och hade puls. Men ganska snabbt ändrade det sig och vi startade HLR. Det fanns en fantastisk beredskap runtomkring och tack vare det kom vi i gång med det arbete som krävdes väldigt snabbt, säger Danmarks landslagsläkare Morten Boesen på presskonferensen efter matchen.

– Jag hann prata helt kort med Christian som återfick medvetandet innan han åkte i väg till sjukhuset för vidare undersökning, säger Boesen.

Agerandet under händelsen hyllas

Mats Börjesson, hjärtspecialist och landslagsläkare för svenska damlandslaget, säger till SportExpressen: 

– När man faller ihop så är, utan att det har skett något, ingen smäll eller att det finns någon annan spelare i närheten, då ska man misstänka att det är hjärtstillestånd. 

– Nu för tiden har vi möjlighet att springa innan domarna blåser. 

Det är fortfarande oklart exakt vad Christian Eriksen drabbades av men han fick hjärt-lungräddning omgående och Börjesson lyfter fram det snabba agerandet.

– Jag har inte räknat sekunder hur snabba de var ut till honom. Men jag uppfattar att det var väldigt snabbt. I ett sådant här läge ska man starta hjärt- lungräddning inom en minut, sedan är hjärtstartare nästa steg och det måste ske inom fem minuter. Och det lyckades de med. 

– Det känns fantastiskt att det snabba agerandet i kväll tycks ha lett till att det har gått bra för honom, säger Mats Börjesson.

Jonas Eriksson om snabba agerandet

Den tidigare domaren Jonas Eriksson har varit med om många internationella fotbollsmatcher och han är glad över att rätt förutsättningar för bra vård fanns på arenan.

– Det drog ihop sig i magen på en gång. Det såg konstigt och oväntat ut, det var positivt att domaren blåste av snabbt och att medspelarna sprang dit. Alla reagerade. Läkarna sprang dit och det var ett exemplariskt samarbete mellan medspelare, motspelare, funktionärer, läkare. Det mesta verkar ha gått rätt i början och början i en sån här situation är otroligt viktigt, säger han i SVT:s studio.

Insidan: ”Försöker starta psykkrig – bra tecken för Sverige”

SportExpressens reportrar ger de senaste nyheterna från det svenska landslaget. Nu börjar det närma sig första matchen mot Spanien, i Sevilla.