”Förvånad att inte fler kvinnor kommer fram”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nina Wennerström, agent på Wesport
Foto: TOMAS LEPRINCE
Nina Wennerström, agent på Wesport
Foto: PRIVAT

29 män – och en kvinna.

Sverige får nu sin andra kvinnliga certifierade förmedlare (spelaragent) när Nina Wennerström tar klivet in i fotbollsvärlden.

– Vi vill bli en av de största agenturerna i norra Europa, säger hon.

För den som ögnar igenom svenska fotbollförbundets lista över certifierade förmedlare (agenter) finns en röd tråd.

Av 30 namn har 29 stycken länge varit män.

Men nu tar Nina Wennerström med sin sportagentur Wesport klivet in i fotbollsbranschen och blir den andra certifierade, kvinnliga agenten efter Anna Pohjanen.

– Jag har haft den här planen länge. Fotboll är världens största sport. Det har alltid varit min dröm och vision att representera Sveriges och några av världens bästa fotbollsspelare, säger hon.

Wennerström inleder ett samarbete med Global Soccer Management (GSM), som drivs av Patrick Mörk, Carl Fhager och Stevan Selakovic. Bland deras klienter finns bland andra Emil Krafth, Pontus Wernbloom, Oscar Hiljemark och Stina Blackstenius.

”Branschen kan bli professionell”

Och målet är högt ställt.

– Vi ska kombinera GSM:s erfarenhet inom fotbollen och Wesports kunskaper inom management. Vi vill bli en av de största agenturerna i norra Europa, säger hon.

– Jag har verkligen förberett mig för att ge mig in i fotbollsbranschen och känner en enorm trygghet i att få jobba med människor som jag har enorm respekt för.

Carl Fhager, Global Soccer Management
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Wennerström startade år 2014 sportagenturen Wesport och har representerat klienter som tidigare världsettan Jelena Jankovic i tennis och numera bland annat MMA-stjärnan Alexander ”Mauler” Gustafsson. År 2016 blev hon den första kvinnliga hockeyagenten någonsin i Sverige. På vägen in i fotbollsbranschen har hon stött på nya utmaningar.

– Branschen kan bli betydligt mer professionell. Dagens proffs vill maxa sitt värde på planen men även utanför planen. Där tror jag att jag har hittat ett perfekt samarbete med GSM. Jag har kämpat för att hitta det ultimata upplägget och scannat av marknaden i två år, träffat spelare, sponsorer och sportchefer för att få en förståelse för vad som kan göras bättre. Nu känner jag mig helt redo, säger hon.

Vad kommer du att stå för?

– Det jag vill bidra med är ny kompetens, ny energi, nya erfarenheter och nya perspektiv. Jag har ett stort nätverk och vill stå för ärlighet, pålitlighet, professionalism och transparens. Jag tror att fotbollen behöver det.

När Fifa slopade agentlicensen år 2015 öppnades möjligheter för vem som helst att arbeta som agent. Men sedan i fjol har svenska fotbollförbundet infört ett regelverk för svenska agenter som vill arbeta på marknaden.

Nina Wennerström: ”Lyssnar inte på kritiker” 

Trots regleringen har branschen – bland annat i samband med Kalla Faktas granskning år 2017 – fått kritik för att vara rörig och emellanåt ha ett dåligt rykte.

– Det är en hel del röster som har skrämt mig för att gå in i fotbollsbranschen. Men jag har haft många möten och ser det här som en möjlighet att påverka och förändra till det bättre. Jag har lärt mig att inte lyssna på kritikerna, säger Nina Wennerström.

Du är van vid att arbeta i en mansdominerad i tennisen och ishockeyn. Hur ser du på att gå in i fotbollen som är lika ojämställd?

– Jag tänker inte så mycket på det. Jag tycker att jag alltid har blivit bemött med respekt. Visst är det ensam värld jag lever i. Det har jag vant mig vid. Samtidigt som jag lever min dröm, och är otroligt tacksam för det, så hoppas jag verkligen att det kommer fram fler kvinnor i branschen. Det är förvånande att det inte gör det.

Carl Fhager på Global Soccer Management ser fram emot samarbetet.

– I och med samarbetet med Wesport får vi en på marknaden helt unik möjlighet att dominera skandinavisk fotboll på agentsidan. Att vi därtill tar in Nina som en av få kvinnliga agenter inom internationell fotboll tillför nya och viktiga perspektiv, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.