François Van der Elst i West Ham.
François Van der Elst i West Ham.

Förre PL-spelaren död – fick hjärtstopp

Publicerad

Den före detta Premier League-stjärnan och belgiska landslagsmannen François Van der Elst har dött.

På nyårsdagen drabbades han av hjärtsvikt, och under natten mot onsdagen ska han ha avlidigt på sjukhuset till följd av hjärtstopp.

Van der Elst blev 62 år gammal.

François Van der Elst har en framgångsrik fotbollskarriär i ryggen.

Som 19-åring slog han igenom på riktigt i den belgiska storklubben Anderlecht, där yttermittfältaren stannade till 26 års ålder.

Då tog han det långa steget över Atlanten, och spenderade ett par säsonger i New York Cosmos.

Gjorde totalt 44 A-landskamper

François Van der Elst flyttade därefter tillbaka till Europa, och började spela i West Ham. Där gjorde han 17 mål på totalt 70 matcher, och slog även igenom i landslagssammanhang.

Vidare fortsätte han karriären i Lokeren, där han vann Cupvinnarcupen - och slog just West Ham i finalen. Matchen slutade 4-2, och Van de Elst gjorde två mål.

Med över 40 landskamper på meritlistan, och 14 mål, var han en del i det Belgien som kom åkte ut i andra gruppspelet i VM i Spanien.

Dog av hjärtstopp

Dagen efter nyårsafton, den 1 januari, drabbades François Van der Elst av hjärtstopp. Han fördes till sjukhus och las i konstgjord koma på intensivvårdsavdelningen.

Natten till den 11 januari orkade emellertid inte hjärtat längre, och han drabbades av hjärtstopp.

François Van der Elst blev 62 år gammal. Han var bror med Leo Van der Elst, som också spelade i det belgiska landslaget.

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde, sportälskare?

Följ SportExpressen på Facebook och Twitter – för en ännu större tillgång till de senaste och viktigaste nyheterna från sportvärlden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag