Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Förkastligt – sänder ut helt fel signaler”

Nilla Fischer.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Svenska spelare i matchen mot Tyskland den 6 april.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

BÅSTAD. Fifa har höjt prispengarna inför dam-VM.

Trots det ökar klyftan gentemot herrarna. 

– Det är förkastligt och det finns fler saker som visar att de inte prioriterar oss eller jämställdhet, säger Nilla Fischer. 

Efter massiva protester kom i höstas beskedet om att Fifa höjer prispengarna i sommarens dam-VM i Frankrike. 

Prispengarna dubblas för turneringen från 135 miljoner kronor 2015 till 270 miljoner kronor 2019. 

Dessutom ersätter Fifa för första gången på damsidan klubbar som lånar ut spelare till VM. Den summan uppgår till 77,3 miljoner kronor. Fifa har också satsat 105 miljoner kronor på träningsmatcher inför mästerskapet. 

Det innebär att den totala summan från Fifa har ökat från 135 miljoner kronor i Kanada-VM för fyra år sedan till 455 miljoner kronor i stundande dam-VM. 

Trots det ökar klyftan för prispengarna gentemot herrarna. 

I herr-VM i Ryssland förra året var prispotten 3,06 miljarder, i mästerskapet om tre år har Fifa höjt summan till 3,3 miljarder. 

– Jag kan inte fatta att gapet blir större. Jag tycker att det är förkastligt. För varje år som går borde skillnaden bli mindre, men nu är det tvärtom. Det känns inte alls som att Fifa strävar efter någon jämställdhet där, säger landslagsbacken Nilla Fischer. 

Sveriges lag under gårdagens träning.Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges lag under gårdagens träning.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Ingen förståelse alls”

Fischer menar också att det finns ytterligare problem.

– Det handlar inte bara om pengar utan förutsättningar. Det spelas ett herr-EM-kval när vi spelar vårt VM och samma dag som finalen avgörs i Frankrike spelas två andra herrfinaler (Copa América och Concacaf Gold Cup) i Fifas regi. 

– Det har jag ingen förståelse för alls. Det sänder ut helt fel signaler. Fifa har möjlighet att visa att de satsar på oss eller inte. Och det här är också ett ganska tydligt exempel på att vi inte är prioritet för dem, vilket är väldigt tråkigt. 

”Måste påverka”

Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors om Fifas prispengar:

– Det är helt otroligt att skillnaden är så stor, trots att damernas prispengar höjts. Gapet måste minska, och det är där vi på svenska förbundet måste lägga kraft att försöka påverka och ställa krav på Fifa. 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider 

LÄS MER: Här är Sveriges trupp till fotbolls-VM 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.