Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundet: Herrfotboll kräver mer skicklighet

USA blev världsmästare för fjärde gången i somras.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Lagkaptenen Megan Rapinoe skapade rubriker i somras när hon nobbade en eventuell inbjudan till Vita huset.Foto: SAM SIMMONDS / POLARIS POLARIS IMAGES

När USA:s damer spelade mot Japan var deras tröjor vända ut och in.

Protesten riktades mot förbundet som hävdat att det ”krävs mer skicklighet för att spela i herrlandslaget”.

SportExpressen berättar om den infekterade konflikten mellan några av världens bästa spelare och det amerikanska fotbollförbundet.

Det amerikanska damlandslaget dominerar världsfotbollen och i somras tog de hem sitt fjärde VM-guld. Lägg till nationens fyra OS-guld och du tittar på världens mest framgångsrika fotbollslandslag.

Men spelarna är inte nöjda.

Laget tjänar mindre än landets herrlandslag som är rankade 22:a i världen och upplever att de könsdiskrimineras av det amerikanska fotbollförbundet. Därför bestämde de sig för att ta det till domstol. Med tre månader till fjolårets VM lämnade landslaget in stämningsansökan.

– Vi känner ett ansvar inte bara för vad vi vet att vi förtjänar som idrottare, utan också för vad vi vet är rätt – för våra lagkamrater, framtida lagkamrater, andra kvinnliga idrottare och kvinnor över hela världen, sa stjärnan Megan Rapinoe då.

Kravet? 647 miljoner kronor.

USA:s damlandslag tog sitt andra raka VM-guld i Frankrike i somras.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Förbundet och spelarna hade två skilda versioner av hur avtalet för laget hade tagits fram. 

”Damlandslaget har en annan lönestruktur eftersom spelarna begärde och förhandlade fram ett helt annat avtal än herrlandslaget. De erbjöds, men tackade nej till, en liknande ersättning som männen har”, skrev förbundet i ett uttalande.

Molly Levinson, talesperson för USA:s damlandslag, motsatte sig förbundet version.

– Oavsett om det handlade om en vänskapsmatch eller tävlingsmatch så erbjöds kvinnorna en sämre lön än sina manliga motsvarigheter. Det här är själva definitionen av könsdiskriminering, och självklart tackade spelarna nej, sa hon då.

Förbundets uttalande kritiseras

VM kom och USA:s landslags framgång ekade i hela fotbollsvärlden. Med Megan Rapinoe i spetsen tackade de nej till Vita huset och skapade rubriker – på och utanför fotbollsplanen.

Det har nu gått över ett år sedan laget bestämde sig för att stämma sitt egna förbund och frågan har blivit mer infekterad än någonsin. För två veckor sedan gick det amerikanska fotbollförbundet ut med sin ståndpunkt i frågan, vilket skapade stora reaktioner.

Megan Rapinoe är lagkapten i landslaget och utsågs till världens bästa fotbollsspelare av Fifa i fjol.Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I dokumentet skrev förbundets juridiska representanter att damspelare inte förtjänar samma ekonomiska ersättning som herrspelarna. Anledningen var att de hävdade att en manlig spelare bär större ansvar och att ”det enligt odiskutabel vetenskap kräver större skicklighet” att spela för herrlaget.

Vände landslagströjorna ut och in i protest

Kritiken mot förbundet var stark och damlaget var tydliga med sitt missnöje. Storsponsorn Coca-Cola utryckte sin besvikelse över förbundets uttalande som de beskrev som ”oacceptabla”.

I matchen mot Japan i SheBelivesCup vände spelarna matchtröjorna ut och in för att dölja förbundets logga. Kort därefter kom en ursäkt från förbundet och ordförande Carlos Cordeiro.

– Jag ber om ursäkt för den skada som språket i våra domstolshandlingar orsakat, de speglar inte förbundets värderingar eller vår stora beundran för damlandslaget, sa han. 

De amerikanska damerna inför mötet med Japan.Foto: JEFFREY MCWHORTER / AP TT NYHETSBYRÅN

– Vi köper det inte. Den ursäkten var för medierna och sponsorer. I varje förhandling vi haft har undertonen varit att vi är värda mindre, sa Megan Rapinoe efter 3-1 vinsten mot Japan till BBC.

Skadan var redan skedd och dagen efter spelarnas protest meddelade Carlos Cordeiro att han avgick. Över tog tidigare spelaren Cindy Parlow Cone och blev den första kvinnliga ordförande i förbundets historia.

Förra veckan gick hon ut och sa att förbundets uttalande om damerna var ett misstag.

Nu väntar rättegång den 5 maj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.