Gary Lineker får frän kritik efter sitt uttalande om att fotbollsspelare inte gynnas av doping. Foto: EVGENY SINITSN / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENSTGary Lineker får frän kritik efter sitt uttalande om att fotbollsspelare inte gynnas av doping. Foto: EVGENY SINITSN / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
Gary Lineker får frän kritik efter sitt uttalande om att fotbollsspelare inte gynnas av doping. Foto: EVGENY SINITSN / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
Zlatan Ibrahimovic pekades ut som dopad under sin tid i Serie A. Foto: / © BILDBYRÅNZlatan Ibrahimovic pekades ut som dopad under sin tid i Serie A. Foto: / © BILDBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic pekades ut som dopad under sin tid i Serie A. Foto: / © BILDBYRÅN
Dopingdebatten i längdskidåkning är desto hetare där bland annat Therese Johaug missar OS på grund av avstängning. Foto: HAKON MOSVOLD LARSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNDopingdebatten i längdskidåkning är desto hetare där bland annat Therese Johaug missar OS på grund av avstängning. Foto: HAKON MOSVOLD LARSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Dopingdebatten i längdskidåkning är desto hetare där bland annat Therese Johaug missar OS på grund av avstängning. Foto: HAKON MOSVOLD LARSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

"Förbannat skitprat, det är helt patetiskt"

Publicerad

Gary Lineker ledde VM-lottningen där Sveriges VM-öde avgjordes.

Nu har legendaren fått hård kritik för ett uttalande om dopingproblematiken inom fotbollen. 

Det stormas kring rysk idrott just nu, milt uttryckt. I veckan kom beskedet att ryska idrottare portas från att delta i OS i Pyeongchang under rysk flagg. Samtidigt förbereder sig landet för att husera fotbolls-VM nästa år.

Men Fifa tänker inte agera, trots att ryske idrottsministern Vitalij Mutko, som leder VM-kommittén i värdnationen, blivit avstängd på livstid av IOK.

Dessutom har fotbollslegendaren Gary Lineker, som ledde VM-lottningen i Moskva förra veckan, gått ut och hävdat att doping inte är ett stort problem inom fotbollen. 

"Doping hjälper inte"

"Doping hjälper inte spelare att spela bättre. Oavsett hur mycket droger du tar så kommer du inte kunna passa, dribbla, eller skjuta bättre, och det kommer inte att hjälpa Ryssland vinna", skrev Lineker på Twitter. 

Lineker har fått gott om kritik för sitt uttalande. Bland annat av Johan Kaggestad, före detta förbundskapten i friidrott i Norge.

"Förbannat skitprat"

– Det är förbannat skitprat. Det är helt patetiskt. Det är klart att doping har effekt på fotbollsspelare, säger Kaggestad till VG

– Ju fler löpningar med hög intensitet som du kan ta med korta pauser mellan, desto högre chanser har du att vinna matcher. 

Frågan om doping förekommer inom fotbollen blev aktuell i en svensk kontext när idrottsprofilen Ulf Karlsson påstod att Zlatan Ibrahimovic dopat sig under sin tid i Serie A. 

Påstod att Zlatan varit dopad

– Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad. Det står för mig, säger Karlsson, sa Karlsson då, en kommentar som sedermera fick honom fälld för grovt förtal. 

Lineker valde senare att radera sin tweet.

"Jag kan ha varit naiv, det är inte ett område inom vilket jag är en expert, och jag föll troligen offer för mitt motstånd mot att det där skulle kunna smutsa ner sporten som jag älskar", skrev Lineker. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag