Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Förbannat skitprat, det är helt patetiskt"

Gary Lineker får frän kritik efter sitt uttalande om att fotbollsspelare inte gynnas av doping. Foto: EVGENY SINITSN / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
Zlatan Ibrahimovic pekades ut som dopad under sin tid i Serie A. Foto: / © BILDBYRÅN
Dopingdebatten i längdskidåkning är desto hetare där bland annat Therese Johaug missar OS på grund av avstängning. Foto: HAKON MOSVOLD LARSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Gary Lineker ledde VM-lottningen där Sveriges VM-öde avgjordes.

Nu har legendaren fått hård kritik för ett uttalande om dopingproblematiken inom fotbollen. 

Det stormas kring rysk idrott just nu, milt uttryckt. I veckan kom beskedet att ryska idrottare portas från att delta i OS i Pyeongchang under rysk flagg. Samtidigt förbereder sig landet för att husera fotbolls-VM nästa år.

Men Fifa tänker inte agera, trots att ryske idrottsministern Vitalij Mutko, som leder VM-kommittén i värdnationen, blivit avstängd på livstid av IOK.

Dessutom har fotbollslegendaren Gary Lineker, som ledde VM-lottningen i Moskva förra veckan, gått ut och hävdat att doping inte är ett stort problem inom fotbollen. 

"Doping hjälper inte"

"Doping hjälper inte spelare att spela bättre. Oavsett hur mycket droger du tar så kommer du inte kunna passa, dribbla, eller skjuta bättre, och det kommer inte att hjälpa Ryssland vinna", skrev Lineker på Twitter. 

Lineker har fått gott om kritik för sitt uttalande. Bland annat av Johan Kaggestad, före detta förbundskapten i friidrott i Norge.

"Förbannat skitprat"

– Det är förbannat skitprat. Det är helt patetiskt. Det är klart att doping har effekt på fotbollsspelare, säger Kaggestad till VG

– Ju fler löpningar med hög intensitet som du kan ta med korta pauser mellan, desto högre chanser har du att vinna matcher. 

Frågan om doping förekommer inom fotbollen blev aktuell i en svensk kontext när idrottsprofilen Ulf Karlsson påstod att Zlatan Ibrahimovic dopat sig under sin tid i Serie A. 

Påstod att Zlatan varit dopad

– Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad. Det står för mig, säger Karlsson, sa Karlsson då, en kommentar som sedermera fick honom fälld för grovt förtal. 

Lineker valde senare att radera sin tweet.

"Jag kan ha varit naiv, det är inte ett område inom vilket jag är en expert, och jag föll troligen offer för mitt motstånd mot att det där skulle kunna smutsa ner sporten som jag älskar", skrev Lineker. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!