Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förändrade fotbollen – men förlorade allt

Jean-Marc BosmanFoto: Robban Andersson
Jean-Marc Bosman som spelare

I dag är det tjugo år sedan Jean-Marc Bosman vann rättsfallet som gjort tusentals fotbollsspelare till mångmiljonärer.

Men för Bosman själv slutade det med alkoholism, indraget socialbidrag och en misshandelsdom.

- Det var verkligen några svåra år, säger Jean-Marc Bosman i en stor intervju.

Bosman

Fram till 1995 kunde klubbar kräva betalning för spelare som skulle byta klubb, även när spelarens kontrakt var utgånget. Detta gällde i de flesta länder i Europa.

Efter Bosman-domen togs övergångssummor bort för kontraktslösa spelare. Spelare kunde gå gratis mellan klubbar.

Förändringen öppnade för mycket högre ersättningar till spelarna själva.

Domen förbjöd också ligorna i EU-länder att begränsa antalet utländska spelare (från EU-länder) i klubbarna. Tidigare var det många ligor som begränsade antalet utlänningar i varje lag. Även efter domen tillåts begränsningar av antalet spelare från länder utanför EU.

Röster om Bosman-domen

Lars-Christer Olsson, 65

Ordförande i Svensk elitfotboll

- Det är en av de sämsta domar för fotbollsverksamheten i Europa som någonsin fattats. Före Bosman-domen så fanns det ett distributionssystem som fungerade i europeisk fotboll och som innebar att ekonomiska värden delades ut mer jämlikt än vad det gör nu. Fotbollstävlingarna då hade en bättre konkurrenssituation. Efter Bosman-domen så är det ju ett ett-till-ett-förhållande mellan omsättning i verksamheten och sportslig framgång.

Har det missgynnat svenska klubbar?

- Ja, det tror jag. Det har missgynnat alla klubbar som är utanför de stora ligorna.

Svenska spelare då, har de gynnats eller missgynnats?

- Där har det nog inte haft så stor betydelse. Svenska spelare hade kanske lite större möjligheter att slå sig in i större klubbar än vad de har nu. Men jag tycker nog inte att det hade varit rätt att behålla det gamla systemet rakt av heller, det hade inte fungerat på sikt. Men det hade varit betydligt bättre om de till större grad hade vägt in de sportsliga konsekvenserna av nya regler. En förhandling hade varit mycket bättre än en dom.

Mikael Boman, 27

Fotbollsspelare i IFK Göteborg som kom från Halmstad som bosman 2014

- Jag tycker att det är helt rätt att man ska kunna få gå som bosman. På samma sätt som att klubben har ett val att inte förlänga spelarens kontrakt så ska spelaren också kunna bestämma om den vill fortsätta samarbeta.

Tror du att bosmandomen har gynnat din karriär?

- Det har nog gynnat de flesta spelare som har gått som bosman. När jag spelade i HBK så hade klubben ett bud på mig, men valde att inte släppa mig. Sedan året efter kunde jag gå som bosman i stället.

Tror du att du fick fler klubbar att välja på tack vare att du var kontraktslös?

- Absolut. Jag hade nog fler valmöjligheter därför. Som fotbollen ser ut så är det många klubbar som inte har råd att köpa spelare.

Tror du att du tjänar mer pengar tack vare bosmandomen?

- Nej, det är jag mer tveksam till. Ofta kan det nog vara så att om en klubb köper loss en spelare så är det ofta mer prestige inblandat, spelaren är värvad för att spela. Då blir det nog att man är beredd att satsa mer pengar, men det är självklart olika från fall till fall.

Den som är intresserad av fotboll har troligen hört formuleringen "lämnar klubben som bosman". I dag är det tjugo år sedan den formuleringen föddes. Den 15 december 1995 kom nämligen en dom som skulle komma att förändra proffsfotbollen för all framtid.

Beslutet gällde den belgiske fotbollsspelaren Jean-Marc Bosmans klubbyte, från den belgiska klubben RFC Liège till den franska klubben Dunkerque. Då fick spelare inte byta lag utan att klubbarna var överens - även om spelarens kontrakt löpt ut.

Kontaktade en advokat

- Mitt kontrakt med Liège gick ut, och i deras nya kontraktsförslag vara lönen bara en fjärdedel av det jag tjänade tidigare. Därför tog jag kontakt med Dunkerque, som erbjöd mig bra villkor. Men när klubbarna skulle komma överens om en övergångssumma krävde Liège fyra gånger mer pengar än de köpt mig för. Jag fick inte ihop hur jag kunde ha blivit fyra gånger så dålig när det var dags för löneförhandling, men fyra gånger så bra när jag skulle säljas. Därför tog jag kontakt med en advokat, säger Jean-Marc Bosman.

När ni påbörjade den här processen, trodde ni då att det skulle bli en så viktig fråga?

- Inte alls. Men ju längre tiden gick, desto mer mark vann vi. Till slut började jag i alla fall misstänka att det skulle bli någon form av prejudikat.

Efter en fem år lång rättsprocess, som slutade i EG-domstolen (numera EU-domstolen) i Luxemburg, tilldömdes Jean-Marc Bosman rätten till en free transfer när hans kontrakt gått ut. Detsamma skulle därmed gälla alla andra spelare från EU-länder. Domstolen fastslog också rätten att komma överens med en annan klubb under de sista sex månaderna av spelarens nuvarande kontrakt.

Förändrat spelplanen

Bosman-domen har kommit att förändra hela spelplanen för spelarövergångar och har på många sätt gynnat spelarnas ställning på marknaden.

- I början tänkte jag ju bara på min egen personliga vinning, men under fallet tillbringade jag mer tid i en rättsal än på en fotbollsplan. Till slut insåg jag att alla spelare hade varit slavar i ett system som var ålderdomligt, säger Bosman.

- Det är en stolthet för mig att ha gjort detta, min dom är århundradets mest betydelsefulla inom idrotten, fortsätter han.

Förutom rätten att byta klubb tilldömdes Bosman också ett skadestånd på 8 miljoner kronor. Men det som från början verkade som en seger och en återupprättelse skulle med tiden förvandlas till startpunkten på en resa ned mot botten.

När domen kom hade Jean-Marc Bosman hunnit fylla 31 år. Hans fotbollskarriär var redan över - och skadeståndet skulle han snart slarva bort.

- För mig personligen fanns det mycket negativt med domen också. Jag fick ett rykte om mig att bråka och slåss för min sak, ganska snabbt förstod jag att jag själv aldrig skulle få byta klubb som bosman. Min karriär var slut, säger han.

Pengarna från skadeståndet gjorde att Bosman hade råd att köpa sig två hus. Han hyrde ut det ena och bodde själv i det andra, han unnade sig också en splitter ny bil.

Men snart skulle lyckan vända. Efter en misslyckad satsning på T-shirtförsäljning - där Bosman bara lyckades sälja en enda tröja - tvingades han sälja stora delar av sin egendom.

Under åren efter domen hopade sig problemen för Jean-Marc Bosman. Han drabbades av både depression och alkoholism. När han dessutom blev återbetalningsskyldig till det belgiska skatteverket blev situationen akut. Bosman tvingades sälja av sina tillgångar för att kunna betala sina skulder - och till slut var hela skadeståndssumman uppäten. År 2010 tvingades han söka bidrag för att klara sin vardag.

Dömdes till fängelse

Året därpå kulminerade också hans alkoholproblem. När hans dåvarande flickväns 15-åriga dotter vägrade servera Bosman en drink blev han våldsam mot både henne och mamman. Bosman dömdes från början till ett års fängelse för förseelsen, men straffet mildrades senare till 40 timmars samhällstjänst efter att han överklagat domen.

Bosman avtjänade sitt straff genom att arbeta på en brandstation - samtidigt som han låg i ännu en rättslig tvist. Den här gången handlade det om rätten att få träffa sina två söner, då fem och tre år gamla.

Pengarna från skadeståndet var nu försvunna sedan länge. Socialbidraget var Bosmans enda inkomst.

Men nu är också den pengakällan strypt.

- De har beslutat att ta ifrån mig mitt socialbidrag nu, med motiveringen att jag inte har sökt tillräckligt många jobb, berättar Bosman.

När jag läser om dig verkar det som om du hade några svåra år efter domen. Vill du berätta?

- Det var verkligen svåra år. Men sedan en tid tillbaka har jag försökt lämna allt det där bakom mig. Helst vill jag inte ens tänka på det, jag försöker vända blad lite grann. Nu när det är 20-årsjubileum sedan domen, då kommer vissa saker tillbaka. Men annars försöker jag att inte tänka på det.

"Kör tydligen runt i en Maserati"

Under en period fick du inte träffa dina barn.

- Men det gör jag nu, sedan en tid ses vi regelbundet. De är lyckliga och vi har det härligt ihop. Men min före detta fästmö har däremot lyckats lägga beslag på en ny trofé, han kör tydligen runt i en Maserati. Men jag antar att det inte är mitt problem.

Om du inte får socialbidrag längre, vad lever du av?

- Jag får lite betalt av Fifpro (internationella spelarfacket) för uppdrag jag gör. De vet att jag har barn och behöver mat på bordet, de låter mig inte svälta. Min ambition är att få en permanent roll inom Fifpro. Men just för tillfället klarar jag mig ganska bra.

Tillsammans med spelarfacket vill Jean-Marc Bosman fortsätta kampen för de professionella fotbollsspelarnas rattigheter. Och enligt den nu 51-årige belgaren är nästa steg att utradera transfersystemet helt och hållet.

- Nuförtiden dyker det upp absurda summor för unga spelare som fortfarande inte har bevisat särskilt mycket, 40 eller 50 miljoner euro. Det är bevis för att man fortfarande säljer människor. Vill man handla med djur, låt gå. Men att handla med människor, det tycker jag inte är acceptabelt. Det har jag aldrig tyckt, säger Jean-Marc Bosman.