Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"För mig är det jävligt viktigt…"

Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna Brolin och Jesper Hussfelt utförde ett uppdrag åt Zlatan Ibrahimovic och var konferencierer när stjärnan öppnade sitt nya padelcenter. 

Fotbollsprofilernas agerande har lett till interna diskussioner på TV4. 

– Hade jag fått frågan på det här sättet hade jag tackat nej och jag hade kopplat det till min journalistiska uppgift, säger kommentatorn och programledaren Lasse Granqvist. 

– De var inte där som TV4- eller C More-profiler utan privat, säger TV4-gruppens sportchef Erik Westberg. 

Invigningen av Zlatan Ibrahimovics padelcenter i Årsta utanför Stockholm blev ett PR-jippo av stor skala. Fotbollshjälten hade bland annat fått med sig Manchester United-vännen Paul Pogba och hockeyikonen Peter Forsberg för att göra reklam för sin nya satsning.

Evenemanget leddes av två bekanta TV4-ansikten som konferencierer: Jesper Hussfelt och Anna Brolin. När deras kollega Lasse Granqvist fick höra om invigningen, och rollerna som Hussfelt och Brolin spelade i den, hörde han av sig till TV4-gruppens sportchef Erik Westberg. 

Hörde av sig till chefen

– För att du ska fungera som journalist måste du ha trovärdighet, och trovärdighet bygger på integritet och opartiskhet i en kombination, säger Granqvist. 

– Jag reagerade över att Bonnier skulle ha ett samarbete med det här eventet. Så jag frågade om Bonnier Broadcasting skulle vara medarrangör. Om sportredaktionen skulle samarbeta med Ibrahimovics padelcenter skulle det bli prövande för trovärdigheten. Men då ringde Erik Westberg upp mig och förklarade att Bonnier inte var inblandade överhuvudtaget. Det var Anna Brolin och Jesper Hussfelt som var där ändå.

Granqvist betonar att för honom handlar frågan om journalistiska principer – inte om de enskilda kollegerna. 

"Hade själv inte gjort det"

– Jag kommer inte värdera Anna Brolin eller Jesper Hussfelt. Var och en får fatta sitt eget beslut, var och en har sitt eget avtal, och var och en får hantera de här frågorna på sitt eget sätt. Hade jag fått frågan på det här sättet hade jag tackat nej och jag hade kopplat det till min journalistiska uppgift, säger han. 

– Jag hade själv inte gjort det, och det är väl en värdering i sig, men det får stå för dem. Branschen har lite diffusa gränsdragningar. För mig är det jävligt viktigt att hålla koll på den journalistiska kompassen, vilken riktning vi pekar ut. 

Tycker du att trovärdigheten för TV4:s fotbollsbevakning prövas när två så pass stora profiler ställer upp i ett sånt här sammanhang?

– Det är fullständigt rimliga följdfrågor, men de ställer inte jag. Det får jag förutsätta att de ansvariga gör. Jag kan inte svara på det. Men jag har ju själv varit aktiv i AIK Innebandy. För tjugo år sedan var jag redaktionschef för Radiosporten och samtidigt vice ordförande för innebandyförbundet. Det var en fullkomligt absurd situation och det hade inte hänt i dag.

– Nu har jag lämnat allting och det borde jag ha gjort tidigare.

"Var ett privat uppdrag"

Erik Westberg, sportchef på TV4-gruppen, menar att Hussfelt och Brolin har tillstånd att utföra arbete även utanför TV4:s domän.  

– Flertalet av våra talanger är frilanskontrakterade, vilket gör att när de syns i våra sändningar representerar de TV4 och C More, men det innebär också att de har andra egna privata uppdrag.

Med tanke på att ni sänder VM i sommar kan det ju teoretiskt bli så att Brolin och Hussfelt ska intervjua honom om några månader. Hur ser det då ut att de jobbat för honom nu?

– Som sportavsändare har TV4 och C More ett viktigt uppdrag att säkerställa att våra egna sändningar är trovärdiga och förmedlar en oberoende sportjournalistik. I det uppdraget ingår det att även de profiler som arbetar för oss är trovärdiga. Vi har flera profiler som i sitt arbete har olika typer av uppdrag och arbetsgivare vilket ställer krav att de är professionella i sina yrkesroller och kan skilja på sina olika uppdrag som i sin tur bidrar till att våra tittare och användare känner förtroende. Min förhoppning är att våra tittare och användare bildar sig sin uppfattning genom våra sändningar och inte baserat på händelser som vi inte står som avsändare för.

"Välkomnar debatten"

Skulle det vara okej att de utförde fler liknande jobb för Zlatan?

– Alla fall är olika och i det här fallet var de inte där som TV4 eller C More-profiler utan privat.

Hade Brolin och Hussfelt förankrat sin medverkan i Zlatans PR-jippo med er chefer på förhand?

– Dialog, samtal och avtal som finns mellan mig och TV4 och C Mores frilansare, konsulter och anställda är inget jag kommenterar med respekt för alla våra medarbetare.

Har situationen diskuterats i efterhand?

– Jag välkomnar debatten kring oberoende journalistik vs kommersiella intressen. Det kommer inte minska och där har vi som kommersiella mediabolag tillsammans med partners en viktig uppgift där vi måste kunna hantera båda sidor, dvs granska och bli granskade oberoende och samtidigt kunna samarbeta.

– Vi är väldigt måna och har i dag en stark journalistisk objektivitet. TV4-sporten och Fotbollskanalen var på plats för att journalistiskt bevaka evenemanget och de personer som deltog, som även större delen av medie-Sverige också gjorde.

Anna Brolin och Jesper Hussfelt har avböjt att kommentera saken när SportExpressen sökt dem. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.