Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

"För jävligt – det är ju som rasbiologi"

Publicerad

Svenska fotbollförbundet letar efter talanger med "pojkkroppar".

Nu får föreningens utskick kritik. 

– Jag tänker på Rasbiologiska institutet och tycker det är för jävligt, säger en fotbollsledare till Dagens nyheter. 

Så här här har Svenska fotbollförbundet själva beskrivit tanken bakom pojklandslagslägret Future Team. 

"Talanger som är sena in i puberteten riskerar att slås ut. För att motverka detta jobbar förbund och elitklubbar på nya sätt. Future Team är en utvidgad landslagsverksamhet för unga spelare med sen fysisk utveckling", skriver Svff på sin hemsida. 

"Det är rasbiologi"

Men nu har projektet hamnat i blåsväder, rapporterar Dagens nyheter. Anledningen är ett brev som skickats till spelarutvecklare i samtliga 24 fotbollsdistrikt för att rekrytera deltagare i Future Team. Där efterlyser Svff spelare som uppfyller kriterierna "pojkutseende och pojkkropp" – vilket nu ifrågasätts. 

– Jag läste den där texten och satt bara och gapade. Det är rena 30-talsbegreppen, säger en fotbollsledare till DN. 

– Jag tänker på Rasbiologiska institutet och tycker det är för jävligt.

Vill inte visa ansiktet

DN har varit i kontakt med flera kritiska fotbollsledare, men ingen vill ställa upp med namn och bild. De menar att Svff är väldigt pigga på att tysta kritiker.

Och Hans Wildow, riksinstruktör på Svenska fotbollförbundet, står bakom formuleringarna. 

– Det vi menar är att kroppen inte har utvecklats till en vuxen kropp. Det handlar om killar som är lite senare i sin fysiska utveckling, säger han.

Kort tid efter DN:s publicering valde dock Svff att skicka ut en ursäkt via sin hemsida.

"Vi beklagar dessa ordval, och förstår att de har väckt reaktioner. De spelare som kan vara aktuella för future team har en sen fysisk, muskulär utveckling för sin ålder. Det är så vi borde ha uttryckt oss", skriver Svff. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag