Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Folk som är dumma tror att han springer förbi alla”

Foto: DAN HIMBRECHTS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEVE CHRISTO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAN HIMBRECHTS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEVE CHRISTO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK ANDERSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: NORDPHOTO / RAUCH / IMAGO/NORDPHOTO IMAGO SPORTFOTODIENST
1 / 7

Usain Bolts fotbollsdröm har anlänt till Australien.

Efter Manchester United, Borussia Dortmund, Mamelodi Sundowns och Strömsgodset har turen kommit till Central Coast Mariners.

Vad håller han på med egentligen?

– Folk som är lite dumma tror att han kommer gå in och springa förbi alla, säger tiokamparen och före detta fotbollstalangen Fredrik Samuelsson.

Det bor bara 4 000 personer i Gosford, en liten stad på den australiensiska östkusten, strax utanför Sydney. Som besökare kan du åka till bilmuseet, titta på en historiskt betydelsefull hamn och knata runt på ett litet konstgalleri – eller se Usain Bolt spela fotboll. 

Fjorton timmars flygresa från Los Angeles senare stod han där, på Sydneys flygplats, insvept i en halsduk med Central Coast Mariners färger, det australiensiska fotbollslaget som är nästa anhalt i följetången om tidernas snabbaste man och hans försök att bli fotbollsproffs. 

Han log ett försiktigt leende på presskonferensen några timmar senare.

– Det är precis som i friidrotten, folk sade en massa saker om mig men jag överbevisade dem alltid. Så det här är ytterligare ett tillfälle att visa att folk har fel om mig.

Bolt fyllde 32 år den 21:a augusti. Han har åtta OS-guld och elva guldmedaljer från VM, världsrekord i drivor och prispengar så det räcker och blir över – men han saknar en karriär som fotbollsspelare. Han gjorde ingen hemlighet av sin kärlek till Manchester United och meddelade sina kommande ambitioner när han besökte klubben redan 2011. Sedan tog sprintkarriären slut, och därifrån har jakten på ett proffskontrakt tagit fart. Ett provspel hos Borussia Dortmund, via Erik Hamréns Mamelodi Sundowns i Sydafrika och Strömsgodset i Norge, välgörenhetsmatcher och fler mystiska uttalanden, hela vägen ned till A-League i Australien, med leendet, på flygplatsen och halsduken över axlarna.

Är det en PR-kupp? Eller är han helt allvarlig?

Svårare med cricket

Hade det inte varit för pappa Wellesley hade Usain Bolt satsat allt på att bli cricketspelare, men på hemmaplan hade man andra idéer. Det var mycket svårare att ta sig in i ett cricketlandslag, förklarade han för sin son, än att bli friidrottare.

Vad som är ännu svårare? Till exempel att först bli friidrottare och sedan professionell fotbollsspelare. Bolt själv har bara spelat korpfotboll. Med tanke på hur öppen han har varit med sin kärlek till cricket har ambitionen med en professionell fotbollskarriär kommit lite oväntat.

– Jag och Paul Pogba pratar mycket. Jag tittar på matcherna och ställer många frågor till honom. Jag vill spela, men det måste vara i en toppliga. Jag tänker inte vara medelmåttig, sa han inför sitt provspel i Borussia Dortmund tidigare i år.

– Det blir tufft, min karriär inom friidrotten har varit så bra, men om jag kunde vinna en Champions League-titel eller något skulle det vara i närheten av samma merit.

Central Coast Mariners själva, som slutade sist i den australiensiska ligan förra säsongen, kallar det som händer nu för en ”obestämd provspelsperiod” och menar att han kan få ett år på sig. Bolt ska träna på tills han är tillräckligt bra helt enkelt, men finns det ens en teoretisk möjlighet att hans 32-åriga hjärna och kropp kan ställa om till en annan idrott?

Samuelsson gjorde tvärtom

Fredrik Samuelsson, 23, gjorde tvärtom och övergav fotbollen för friidrott. 

2015, 2016 och 2017 vann han SM-guld i tiokamp, men dessförinnan hade hans idrottskarriär varit tudelad.

Som fotbollsspelare avancerade han genom Brommapojkarnas ungdomslag. Han spelade med Jesper Karlström (nu i Djurgården) och Stefano Vecchia (nu i Sirius), och gjorde enstaka framträdanden tillsammans med den ett år äldre blivande landslagsspelaren Ludwig Augustinsson. 

Fotbollsframtiden såg glimrande ut: Karlström gjorde mål mot Roma och Bayern München – men valde till slut att satsa på friidrotten i stället.

– Friidrott, framförallt 100 meter, är extrem explosivitetsträning. Lyfta tungt i gymmet, bara explosiva krafter. Fotboll är mer uthållighet, mer kondition och lägre tyngdpunkt. Jag springer fortfarande som en fotbollsspelare, fast jag är friidrottare, säger han.

– Usain Bolt? Folk som är lite dumma tror väl att han kommer att gå in och springa förbi alla. Så fungerar det ju inte. Det är mycket mer att ta hänsyn till. Offside, tajming i löpningarna, spelförståelsen. Bara för att man har 98 av 100 i snabbhet på FIFA är man inte en bra fotbollsspelare, säger han.

– Det har vi ju sett många exempel på med andra spelare. Jag håller själv på AIK. Ta en spelare som Fredrik Brustad, som var i klubben några säsonger. Jättesnabb, men nja. Det räcker inte. Man måste ha känsla och speluppfattning. Nu är väl inte australiensiska ligan bäst i världen, men liksom? Jag har ändå spelat fotboll i 10-12 år. Jag tror att han mest är fotbollsintresserad, håller på Manchester United och vill ge sig på det här. Det man undrar är ju om det är mer PR eller om han försöker?

Egna agenten skeptisk

Samuelsson är inte ensam om att vara skeptisk till Bolts möjligheter. Till och med sprintstjärnans agent, Ricky Simms, är tveksam.

– Kan en löpare som är mer än 30 år gammal spela i Bundesliga eller Premier League? Realistiskt är det ett steg för långt. Om han spelar och tränar i sex till nio månader kanske han kan spela i League One. Så bra tror jag att han kan bli, menade han i en intervju med Daily Star för ungefär ett år sedan.

Om Bolts snabbhet räcker? Tveksamt.

– Vi vill ge honom chansen att spela en träningsmatch. Han är en bra fotbollsspelare, annars hade han inte tränat med oss, bedyrade Strömsgodsets sportchef Jostein Flo inför Bolts provspel.

Men när han byttes in för klubben var han synligt frustrerad av att inte få bollen tillräckligt mycket. Under sitt 20 minuter långa inhopp mot Norges U19-landslag hände inte mycket, och det var också allt som mäktades med.

– Han var lite irriterad över att han inte fick bollen så mycket, konstaterade den norske landslagsmannen Marcus Pedersen lite förvånat.

Bra för Puma-reklamen

Är Bolt seriös?

När det gäller provspelen med Borussia Dortmund och Strömsgodset finns en gemensam nämnare i skotillverkaren Puma, som även varit Bolts egen storsponsor. Företagets vd heter Bjørn Gulden och har ett förflutet som spelare i Strömsgodset, medan Puma sedan ett par år tillbaka tillverkar Borussia Dortmunds tröjor. Uppmärksamheten kring Bolts provspel i båda lagen smakade ganska bra ur exponeringssynpunkt.

I Central Coast Mariners, som sponsras av Umbro, finns däremot en länk som sträcker sig hela vägen tillbaka till 2011 och Bolts besök på Manchester Uniteds träningsanläggning: Mike Phelan, då assisterande tränare till Sir Alex Ferguson, nu sportchef i den australiensiska klubben.

I måndags inleddes nästa kapitel i den mystiska jakten, och Bolt skapar redan rubriker med andra talanger än sin snabbhet. I tisdags, på sin födelsedag, tränade han för första gången med Mariners innan han rullade ned i stadskärnan för att fira sin dag på en fashionabel restaurang. På en video av festligheter syns ölflaskor och en tårta med ett gäng ljus tända.

Nyheten som toppade tidningarna i Gosford? 

Bolt släckte alla med en klapp.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!