Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Finns de som tycker att jag borde våldtas”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Hon har spelat i landslaget i 18 år, vunnit Champions League och är lagkapten för en av Europas största klubbar. 

Men fotbollslivet har också andra sidor för Nilla Fischer, 34.

– Det finns de som tycker att jag ska bli våldtagen för att jag som kvinna spelar fotboll.

”Ni är som kossor som springer runt i en hage.”

”Kvinnor som spelar fotboll borde ha sexigare kläder, då skulle fler titta.”

För Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare förra året, Nilla Fischer, är ovanstående påståenden vardagsmat. I hennes sociala medier är det gott om dem. 

– Det kan vara betydligt grövre än så. Som att jag är en jävla hora som hör hemma i köket, eller att jag ska våldtas och hålla käften. 

– På sätt och vis kanske man har vant sig vid idioterna, samtidigt är det skrämmande att det fortfarande pågår. Att det finns människor som inte accepterar att tjejer spelar fotboll.

 

#nimåsteförstå

SportExpressen vill tillsammans med kvinnliga fotbollsprofiler belysa deras vardag.

Under hashtaggen #nimåsteförstå samlar vi deras berättelser.

”Måste kämpa”

Nilla Fischer är dock en av flera landslagsspelare som har tagit kampen för att vinna respekt och slåss för jämställdhet.

I samband med att Fischer tilldelades Diamantbollen på Fotbollsgalan i höstas höll hon ett brandtal som skulle komma att få stort genomslag.

– Jag riktade mig i första hand till alla tjejer och flickor som vill spela fotboll, att de ska göra det. Men att de tyvärr också måste kämpa för att komma någonstans. Inte bara genom att träna hårt, utan att de också måste klara av en del hinder på vägen. 

”Har fått strida”

Själv säger Nilla Fischer att hon har fått kämpa mer i vuxen ålder. 

– När jag var liten var det en självklarhet att jag skulle spela fotboll och att jag spelade med killarna var inget konstigt. Allt var enkelt ute på landet där jag växte upp. Det är nu i vuxen ålder som det har varit tuffare. 

– Då har jag och andra kvinnliga fotbollsspelare fått strida för att vi ska bli respekterade på samma sätt som manliga idrottare och inte hela tiden ifrågasättas. De senaste tre åren har det nästan bara handlat om jämställdhet och att försöka förbättra förutsättningarna.

I dag kliver Nilla Fischer ut på Friends arena, där över 30 000 åskådare väntas ta emot det svenska landslag som ställs mot Tyskland i en träningslandskamp inför sommarens VM.

”Starkt och modigt”

Samtidigt är Fischer den första av en rad fotbollsprofiler som i vår kommer att berätta om sin vardag på och utanför fotbollsplanen.

SportExpressen vill tillsammans med kvinnliga fotbollsprofiler belysa deras vardag.

Under hashtaggen #nimåsteförstå samlar vi deras berättelser.

– Det är starkt och modigt att våga berätta och förhoppningsvis kan vi genom #nimåsteförstå hjälpa till att sätta fingret på orättvisor när man jämför vardagen för kvinnliga respektive manliga fotbollsspelare, säger Expressens sportchef Pär Andersson.