Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Värsta är när det sker bland unga”

Hedvig Lindahl.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hedvig Lindahl.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

DUBLIN. Hat på sociala medier och spelare som går ut och ber om ursäkt efter misstag. 

Problemen har fått stor uppmärksamhet och får flera svenska landslagsspelare att reagera. 

– Det är enormt tråkigt, säger Hanna Glas. 

Hedvig Lindahl menar att det är ett större samhällsproblem. 

– Det är värst när det sker bland unga, det finns barn som vill ta livet av sig på grund av det, säger hon. 

Under herrarnas fotbolls-EM i somras gick flera spelare ut på sociala medier och bad om ursäkt för situationer under matcher. 

Och för två veckor sedan var det en liknande incident när Manchester Citys Georgia Stanway efter derbyt mot Manchester United i WSL också gick ut på sociala medier och bad om ursäkt för att hon drog på sig ett rött kort under matchen. 

Det efter att ha fått utstå hat på sina sociala medier efter utvisningen. 

https://twitter.com/StanwayGeorgia/status/1447111001770504198?s=20

Något som har fått flera spelare att reagera, bland annat klubbkamraten Filippa Angeldahl som skrev på för City efter sommaren. 

– Det är alltid tråkigt när personer slänger hat på en, och man får stå ut med mycket. Och efter en sådan här situation i ett derby då blir det väldigt mycket. Men jag känner ändå att hon har varit stark och glad. Och vi har försökt att peppa henne, hon gör det inte med mening, det vet vi. Det är klart att hon inte vill ta ett rött kort där, det var olyckligt. Det enda man kan göra är att stötta och blicka framåt. 

Har ni pratat extra mycket om det efteråt?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det var just när det hände. 

Hur ser du på den utveckling som är på sociala medier med att spelare går ut och ber om ursäkt när man har gjort misstag?

– Det är klart att det kommer allt mer när damfotbollen blir större. Men det är trist att man ska behöva ta emot hat. Men det känns ändå som att klubbarna jobbar mycket med det och att man vill försöka stoppa det. Det är så man får tänka. 

Har du märkt någon skillnad för egen del när du kom till City?

– Jag har bara fått uppleva positiva saker än så länge. Och det är jag väldigt glad över. 

Glas: ”Är enormt tråkigt”

Landslagsbacken Hanna Glas, till vardags i Bayern München, menar även hon att det finns ett problem med sociala medier och det spelare utsätts för där i samband med matcher. 

– Man vet att det kan vara mycket hatkommentarer och det tycker jag är enormt tråkigt. Någonstans så tycker jag att det borde gå att ta bort eller i alla fall ändra på det, men det är som det är. Vi får göra vad vi kan för att stoppa det och fortsätta att vara positiva, sprida positiva grejer och skriva positiva kommentarer, säger Glas som för egen del menar att hon varit förskonad. 

– Jag personligen har inte märkt av ökningen, men jag tror desto större damfotbollen blir desto mer av detta kommer vi se, tyvärr. 

Att man som spelare ska känna sig tvingad att gå ut och be om ursäkt efter ett misstag tycker Glas dock är fel. 

– Alla gör misstag, det händer alla. Det är mest sina lagkamrater man ska be om ursäkt till i så fall. Behovet ska inte finnas att man ska göra utåt, det är ingen som vill missa en straff eller ta dra på sig en varning. 

Lindahl: ”Finns barn som vill ta livet av sig”

Flera svenska landslagsspelare vittnar, precis som Glas, att de kommit undan det värsta hatet. 

Men för Sveriges landslagsmålvakt Hedvig Lindahl har det tidigare varit tufft. 

– Jag hade väl min beskärda del för några år sedan. Och kände då att oj, det här är personligt mot mig och alla hatar mig. Tills jag kunde zooma ut lite grann och inse att det här är ett fenomen som drabbar många. Det handlar om människor som måste få ut sina negativa känslor och då lägger dem på mig för något misstag som jag har gjort, säger Lindahl som ser situationen med hat på sociala medier som ett större samhällsproblem.

– Jag blir orolig för att det även är ett problem bland barn och ungdomar som har sociala medier. Att tonen är så hård och hatisk att det finns barn som vill ta livet av sig. Det är verkligen ett samhällsproblem, säger Lindahl. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.