Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fick Socrates tröja - frågade mitt i fajten

Foto: Andreas L Eriksson
Socrates var Sven "Dala" Dahlkvists stora idol.
Mitt i en träningsmatch mot Brasilien 1983 tog han chansen - och frågade om han fick brasilianarens tröja efter matchen.
Nu ligger den förvarad i en låda tillsammans med Guldbollen.
- Han bara skrattade och sa "ja, visst". För mig så var det stort att spela mot honom, säger "Dala" till FotbollsExpressen.se.
Den före detta brasilianske storspelaren Socrates har avlidit.
Kaptenen i Brasiliens landslag från VM 1982 och 1986 gick bort under söndagsförmiddagen i en så kallad septisk chock - en form av blodtryckfall som tros ha orsakats av en matförgiftning.

"Min stora idol"

Nu sörjs han av en hel fotbollsvärld - inte minst i Sverige.
– Brasilien har ju alltid varit ett föredöme som landslag. Man har följt dem hela tiden och under 80-talet så var det Socrates som var den store spelaren. Han var lika lång som mig och spelade center, säger den svenske legendaren Sven "Dala" Dahlkvist till FotbollsExpressen.se.
Socrates var "Dalas" stora förebild som yngre.
En sommardag 1983 fick han chansen att spela mot sin idol.
Sverige mötte Brasilien på hemmaplan i en jubileumsmatch 25 år efter VM-finalen 1958. Då fanns Socrates med på plan.
– Det var ju min stora idol så för mig var det stort att få spela mot honom. Det var kanske inte så att man sprang efter honom och försökte tackla, säger Guldbollen-vinnaren från 1984.
Och "Dala" har ett särskilt minne med sig från 3–3-matchen.
– Jag kommer ihåg att jag redan efter 15-20 minuter frågade honom om vi kunde byta tröja efter matchen. Han bara skrattade och sa "ja, visst". Så jag försäkrade mig om den tidigt, säger han.

"Som en Maradona"

Var har du tröjan nu?
– Den är i säkert förvar och ligger i lådan tillsammans med Guldbollen och lite andra priser. Jag brukar ta med mig den ibland när jag föreläser.
Även Thomas Ravelli var med och spelade matchen mot Brasilien 1983.
Han minns Socrates med beundran.
– Jag kommer ihåg när han gjorde mål mot Italien i en mästerskapsmatch, när han sköt in bollen i det närmsta hörnet bakom Dino Zoff, säger han till FotbollsExpressen.se.
– Jag ser honom som en Maradona eller Pelé. Som spelare var han en spelare man såg upp till och sedan gjorde han ju stort avtryck utanför planen. Det fanns ju tidigt t-shirts med hans ansikte på. Livet tar slut någon gång, men det här är för tidigt.
Socrates blev 57 år gammal.
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!