Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får rekordstraff efter skandalbilderna i tv

Baseboll-ligan i Taiwan är en av få sporter som är i gång under coronautbrottet. Med pappdockor på läktaren och en trumrobot...
Foto: YONHAP / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: YONHAP / REUTERS BILDBYRÅN

FC Seoul väckte starka reaktioner efter att ha fyllt sina tomma läktare med dockor, som tv-tittare uppfattat som sexdockor.

Nu har den sydkoreanska klubben straffats med en rekordbot.

Sydkoreanska K League sköts upp i tre månader på grund av coronaviruset och fick i veckan klartecken att starta igen.

Premiären blev dock inte riktigt som FC Seoul tänkt sig. Huvudstadsklubben slog Gwangju med 1-0, men trots flera månaders paus så var det inte matchresultatet i sig som uppmärksammades efteråt.

Istället menade flera tv-tittare att Seoul placerat sexdockor på läktarna – något som i sådant fall skulle bryta mot ligans regler, som förbjuder all typ av sexuell marknadsföring.

Får böter på 800 000 kronor

Dockorna hade syftet att fylla ut de tomma läktarna och ge stöd åt hemmalaget trots förbudet mot publik. Lee Ji-Hoon, klubbrepresentant för FC Seoul, har erkänt för BBC att dockorna kommer från en tillverkare som gjort sig ett namn inom industrin för sexleksaker, men säger att det här handlar om en ”lyxigare typ av skyltdockor”.

K League köper dock inte klubbens försvar och har nu straffat FC Seoul med en bot på 100 miljoner koreanska won, cirka 800 000 kronor. Detta efter att klubben ”skadat ligans prestige och integritet”, uppger ESPN. 

De menar att Seoul även om de inte köpt dockorna med flit haft tillräckligt med tid för att inse att de inte borde ställa upp dem på läktarna under matchen.

FC Seoul: ”Vill be om ursäkt”

FC Seoul kommer ESPN inte att överklaga beslutet. De har däremot tagit ärendet vidare till polis i syfte att utreda tillverkaren av dockorna för bedrägeri.

De har sedan tidigare bett om ursäkt på sociala medier:

”Vi skulle vilja be om ursäkt till våra fans. Vi beklagar verkligen. Vi skulle vilja klargöra att dessa dockor har tillverkats för att se ut som riktiga människor. De är inte för sexuella akter, precis som tillverkaren bekräftat. Vi har dubbel- och trippelkollat detta. Vår plan var att göra något lättsamt i dessa svåra tider. Vi kommer arbeta hårt för att säkerställa att något sådant här aldrig någonsin händer igen”, skriver klubben på Instagram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.