Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressens Noa Bachner debuterar som författare: ”Oberättad historia”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Den sista utposten”.

Så heter en bok om svensk fotboll som Expressens krönikör och reporter Noa Bachner skriver under 2023.

– Den svenska fotbollen går åt ett håll och den internationella åt ett annat. Det finns en oberättad historia om Sveriges unika position i det globala fotbollskomplexet, säger han.

Har Sverige lyckats undvika den moderna fotbollens baksidor? Det tycker Expressens fotbollskrönikör och reporter Noa Bachner. Under våren 2023 är han tjänstledig från sin roll på Expressen för att skriva en bok om ämnet.

– Den svenska fotbollen går åt ett håll och den internationella åt ett annat. Det finns en oberättad historia om Sveriges unika position i det globala fotbollskomplexet och hur den erövrades. Vi har verkligen våra problem – både på och vid sidan av planen – men vi har också lyckats bevara någonting som gör allt fler gröna av avund: en besjälad fotboll, säger han.

– Många verkar känna igen sig i det här. Ämnet har genererat väldigt mycket respons, vilket kanske inte är förvånande eftersom utvecklingen på många sätt har formats av den svenska supporterrörelsen. Den måste räknas till en av världens mest inflytelserika under den senaste tioårsperioden.

Noa Bachner och Moheda IF:s finansiär Björn Sundeby under reportageserien ”Den sista procenten”.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Idén till boken tog form under 2022 då Bachner publicerade en reportageserie – Den sista procentenom hur svensk fotboll påverkats av föreningsdemokratin för Expressen. Han var även på plats under hela VM i Qatar.

– Vi ser en uppgörelse mellan olika idéer om vad vi ska ha fotbollen till. Det är inte bara Qatar-VM som gör den frågan aktuell. Statsägda klubbar som PSG, Manchester City, Newcastle, episoden med fotbollens panikartade uppbrott från ryska pengar efter invasionen av Ukraina, Super League, förutsägbara ligor och turneringar, amerikanskägda nätverk av klubbar. Jag står inte riktigt ut med den internationella herrfotbollen längre. För mig erbjuder berättelsen om Sverige och allsvenskan på 2010-talet en spegelvänd historia, säger han.

”Den sista utposten” ges ut av förlaget Mondial och kommer i september 2023.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.