Exklusivt: Sista intervjun med Nils Liedholm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sista bilden på Nils Liedholm. För frilansjournalisten Olof Peronius pratade Liedholm om Berlusconi, Capello, Ancelotti och – Zlatan Ibrahimovic.
Foto: Olof Peronius

För ett och ett halvt år sedan intervjuade frilansjournalisten Olof Peronius legendaren Nils Liedholm i hans hemby Cuccaro mellan Milano och Turin i vindistriktet Piemonte i norra Italien. 

Det blev den sista intervjun som en svensk journalist gjorde med "Il Barone". 

I dag kan SPORT-Expressen publicera en omarbetad och uppdaterad version av intervjun med flera - helt nya och tidigare opublicerade uppgifter - om fotbollslegendens liv. 

Här är den exklusiva - sista - intervjun med en av vår tids största fotbollsspelare, Nils Liedholm.

På en grön kulle utanför den norditalienska byn Cuccaro ligger familjen Liedholms vitrappade trevåningshus Villa Boemia.

 Nils Liedholm njöt av vårsolen när vi satt på vingårdens terrass och pratade fotboll.

 Hur mycket följer du med av dagens fotboll?

 – Ganska mycket, jag ser de stora matcherna. Han svensken.

 Menar du Zlatan Ibrahimovic?

 – Ja, han är ju duktig! När jag var rådgivare åt Romas president ville jag värva honom. Men då sas det att han var väldigt odisciplinerad. Då ville inte presidenten ha honom. Så det blev inget av. Så han gick ju till Holland senare. 

 Såg du honom spela redan när han var i Malmö FF?

 – Nej. inte när han var i Sverige.

 Men du fick rapporter om honom?

 – Ja, just det.

 Capello fick kanske upp ögonen för honom redan då?

 – Ja, absolut. Men jag tror nog att holländarna gjorde mycket för honom, med disciplin. Han är väldigt duktig i dag. 

Blomqvist och Nilsson

Svenska spelare har ett gott rykte i Italien ända sedan Gre-No-Li-tiden. Men förutom Zlatan var det länge sedan någon svensk lyckades i något av storlagen. Minns du Jesper Blomqvist i Milan?

 – Jo då, jag träffade honom då. Men det gick lite så där för honom… Men det är klart, att komma från svensk amatörfotboll till riktigt proffsspel, det är stor skillnad. Och så var han kanske lite lätt i fysiken. Men han var en väldigt duktig spelare.

 I början på 80-talet försökte du köpa en annan svensk spelare, Torbjörn Nilsson, till Roma.

 – Jag försökte, men det gick inte. Han var duktig spelare och en väldigt bra pojk.

 Som Romas tränare var du den som tog nuvarande Milan-tränaren Carlo Ancelotti till toppfotbollen, efter att ha ätit middag med hans familj på en bondgård utanför Parma. Vad minns du av det?

 – Framför allt minns jag la nonna, farmor i huset. Hon var väl 80 år – men hon skötte allt, genom att ge blickar vid bordet. Så här riktigt, säger han och blänger med ögonen. 

 Nils Liedholm brister ut i skratt.

 – Jodå. Ancelotti, han var snäll, och farmorn, hon styrde allt. Han var väluppfostrad och lydde farmor, eller om det var mormor – och då förstod jag att det gick att göra en fotbollsspelare av honom. Han skulle lyda sin tränare också, hahaha.

Ancelotti framkallar skratt

 En annan av dagens stortränare som Liedholm betytt mycket för är Fabio Capello, tidigare i bland annat Juventus och Real Madrid.

 – Båda är mycket bra, väldigt duktiga och arbetsamma personer. Den största skillnaden är att Capello är hård i sin disciplin, medan Ancelotti, hehe, även om han skulle försöka vara hård, så skulle grabbarna bara skratta, säger Liedholm.

 När du var tillbaka som tränare för Milan lät du den då 16-årige Paolo Maldini debutera i A-laget. Minns du hur du tänkte?

 – Jag hade ju spelat med hans pappa Cesare, så jag förstod att han fått många goda råd av honom. Så blev en av våra spelare justerad (gammalt ord för skadad) i början av matchen. Då sa jag: ”klä om dig!” Alltså: ”ta av dig overallen!” ”Jag???”, sa han. De sitter ju många på bänken, och han var ju yngst.

 Och nu spelar han fortfarande.

 – Ja. Jag spelade tills jag var 38, så jag vet hur det är. Han kommer säkert att stanna kvar i Milan som ledare.

Hyllar Berlusconi

Du var Milans tränare när Silvio Berlusconi kom till Milan. Var det en stor förändring?

 – Ja, mycket. Han moderniserade hela klubben.

 På vilket sätt?

 – Det var inte lika många som skulle vara med och ha inflytande över hur klubben sköttes. Han hade med sig sitt eget folk, han ville ha en väldig ordning på det hela. De var varit lite si och så med det tidigare.

 Han skötte föreningen som sina företag?

 – Ja, just det. Mycket modernt.

 Kom du alltid bra överens med honom?

 – Ja då. Han pratade om sina idéer, och jag tyckte oftast att de var bra. Han förstod sig även på fotboll. Alla tror inte att det är så, men det gör han. Jag hade faktiskt sett honom redan när han själv spelade fotboll i ett mindre lag. Han var center, han var snabb som sjutton.

 Du ser ut att trivas bra här i Italien. Det har aldrig varit tal om att flytta hem till Sverige?

 – Nej, det har det inte. Men det är klart, det är roligt att komma hem till Valdemarsvik på somrarna. Där anordnar de en pojklagsturnering under mitt namn. Jag försöker få dit Milan, men det är lite svårt. De var i Kina sist. Som tur är har jag flera av mina grabbar, mina gamla spelare, som jobbar på Milans kontor.

Införde zonspel

 Nils Liedholm är för evigt inskriven i fotbollshistorien som OS-mästare och som den ende svensk att ha gjort mål i en VM-final. Som tränare vann han lo scudetto både med Roma och Milan. Nils Liedholm var också den förste tränaren i Italien att helt gå över till zonspel.

 – I början var spelarna, och speciellt tidningarna, rätt skeptiska. Det struntade jag i, och sen när det blev resultat – och vackert spel – då var alla nöjda, säger Liedholm.

 Nils Liedholm vore inte Nils Liedholm om han inte också hade en anekdot om vad han sa till spelarna för att övertyga dem: 

 – När ni får barnbarn, som säger ”farfar, hur spelade du?” kan ni väl inte svara att ni  följde en annan kille hack i häl hela karriären!


 Fotnot: Delar av intervjun har tidigare varit publicerad i Offside 5/2005.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.