Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Europa League-final 2017 till Friends Arena

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Friends Arena får finalen.
Foto: Olle Sporrong
Sevilla är regerande mästare.
Foto: Gepa Pictures/ Christian Walgram

Europa League-finalen 2017 kommer att spelas på Friends arena.

Det meddelade Uefa under en presskonferens under tisdagen.

– Det blir en fotbollsfest, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Under tisdagen spelar U21-landslaget EM-final mot Portugal i Prag och det väntas komma mycket svenska supportrar till Tjeckien för att stödja Sverige.

Samtidigt händer det andra spännande saker i den svenska fotbollsvärlden. Under måndagen hade Uefa ett möte för att bestämma vilka städer som ska vara värd för finalerna i Champions League och Europa League 2017. Valet till Europa League föll på Sverige – och Friends arena.

– Det känns otroligt häftigt att vi får en sådan final till vår nationalarena och att vi kan bjuda den svenska fotbollspubliken på något sådant här, säger Håkan Sjöstrand.

"Det är drömfinalen"

Helt vill han ha en final där ett svenskt lag också är med på planen.

– Drömmen är att något av våra svenska lag tar sig hela vägen och att vi får möta något namnkunnigt annat lag. Det är drömfinalen, och drömma får man väl göra?

Friends arena blev färdigbyggd 2012 och kostade 2,8 miljarder kronor att bygga. Arenan var värd för finalen i fotbolls-EM för damer 2013, vilket var en av anledningarna till att Sverige fick Europa League-finalen 2017.

– Det är naturligtvis så att vårt sätt att arrangera EM 2013 hjälpt. Sedan är det också ett bevis på att man tycker att vi gör bra arrangemang, säger Håkan Sjöstrand.

Ekonomisituationen oklar

Han kan inte uttala sig om hur arrangemanget blir ekonomiskt sett.

– Det är lite för tidigt. Det primära är fotbollsfesten och att vi kan bjuda Sverige på det hela. Sedan hoppas jag att det blir bra ur ett ekonomiskt perspektiv också.

Champions League-finalen samma år kommer att spelas på Millenium Stadium i Wales.

I år spelades finalen av Europa League i Warszawa där Sevilla mötte Dnipro från Ukraina. Sevilla vann med 3-2 och fick därmed en plats i kommande säsongs Champions League.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.