”Vore hur stort som helst – det har varit drömmen”

Kolla in de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Viktor Granath och Skövde jublar.
Foto: Tobias Andersson / Skövde AIK
Foto: Tobias Andersson / Skövde AIK

Han kom till klubben för sju säsonger sedan när de låg i division 2 – nu slåss Skövde AIK om avancemang till superettan.

En stor anledning till det är anfallaren Viktor Granaths målsuccé med 17 fullträffar.

Inför toppmötet med Utsikten berättar 27-åringen bland om hur Tobias Linderoth är som tränare och drömmen om att spela fotboll på heltid.

– Jag ska inte sticka under stol med att jag är avundsjuk på lillebrorsan, säger han.


Se alla matcher från Ettan på SportExpressen Play!

Med tre mål under matchens sista femton minuter levererade Viktor Granath säsongens tredje hattrick när Skövde vann med 3-0 mot IFK Malmö senast.

Totalt har han stått för 17 mål på 26 matcher och ligger tvåa i skytteligan. Samtidigt ligger laget på andra plats med en poäng upp till Oskarshamn.

– Tabellmässigt just nu är det jättebra, vi är ett ungt lag som är extremt hungriga på ännu mer. Men det är fyra matcher kvar och vi är inte i mål än, säger Granath.

– Prestationerna har blivit mycket bättre nu under hösten kontra våren, det är mer stabilt. Vi hade en helt ny trupp i våras som inte hade spelat ihop. Nu är vi tydliga med allt vi gör och vi gör det hårda arbetet först, då kan man ta fram sina kvaliteter efter hand.

Anfallaren lyfter fram nye huvudtränaren, tidigare landslagsstjärnan Tobias Linderoth, som en stor anledning till succén.

– Han är rak och tydlig med vad han vill och det smittar av sig. Han kanske inte är den tränaren som pratar mest men det han säger är väldigt viktigt. Det han säger är fakta, det är bara att spetsa öronen och ta in det.

Vad säger du om din egen säsong?

– Så klart är jag nöjd med min målproduktion och speltid, jag måste klassa det här som bästa året för mig. Rollen på planen och utanför är större och då gäller det att man växer av det. 

Minns misslyckandet 2009

Viktor Granath kom till Skövde inför säsongen 2015 när laget spelade i division 2.

– Då kom jag till ett helt nytt lag och var med och sköt upp oss till Ettan, så jag har varit med på hela resan. Här i bygden pratat många om 2009 när Skövde behövde ta en poäng på de tre sista omgångarna för att gå upp till superettan men torskade alla de. Vi kanske kan bryta det så man pratar om framgången 2021 i stället, säger han.

– För mig skulle det vara hur stort som helst. Drömmen har varit att gå upp till superettan.

Ett steg upp i seriesystemet skulle kanske samtidigt innebära att Granath får chansen att spela fotboll på heltid, precis som lillebror Gustav i Degerfors.

– Jag ska inte sticka under stol med att jag är avundsjuk på lillebrorsan som får leva på fotbollen. Jag sitter här i jobbilen och pratar med dig på lunchrasten, det hade varit häftigt att få testa på det.

Har telefonen ringt i takt med att målen trillat in?

– Nej, ingenting faktiskt. Men jag lägger ändå inte fokus på det nu utan jag drömmer om att spela upp Skövde AIK till superettan. Det vore det häftigaste.


Sport Expressen Plays sändning från toppmötet mellan Skövde och Utsikten börjar 12.50 på lördag.