Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi har fortfarande kontakt med ÖFK”

Se de snyggaste målen i senaste omgången av Ettan. Alla matcher direktsänds på SportExpressen Play.
Sitapha Ndure är lagkapten för Haninge i Ettan Norra.Foto: Krister Alteros

I sitt jobb arbetar han med utsatta barn och ungdomar och försöker få dem att hitta rätt i livet.

På fotbollsplanen drömmer Sitapha Ndure, 26, om att ta steget upp till elitfotbollen.

Nyligen fick han chansen under ett provspel med allsvenska Östersund – men skadade sig på första träningen.

– Vi har fortfarande kontakt, säger mittbacken.

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

Det var för några veckor sedan som Haninges lagkapten bjöds in till träning med Östersunds FK.

– Allting gick ganska snabbt. De hade haft lite koll på mig sedan innan har jag förstått. Sedan kom det upp en möjlighet sista veckan innan transferfönstret stängde. De hörde av sig till Haninge och frågade om jag var intresserad av att göra ett par träningar och känna på, säger mittbacken.

Väl på plats i Östersund skadade han sig direkt.

– Första passet var det en situation där jag bröt bollen och kände hur knäskålen flyttade sig lite, och sedan tillbaka igen. Jag har varit med om det för flera år sedan, sedan dess har jag inte haft några problem med det. Det var lite tråkigt, men som tur är var det ingen allvarlig skada och jag bör vara tillbaka snart, säger han.

Någon övergång till Östersund blev det inte den här gången. Däremot finns intresset kvar.

– Utifrån skadan och andra omständigheter blev det inget nu. Vi får se till nästa fönster hur det blir. Vi har fortfarande kontakt Östersund, Haninge och jag och vi får se vad det leder till, säger han.

Innan en flytt högre upp i seriesystemet kan bli aktuell fortsätter Ndure att representera succénykomlingen Haninge i Ettan Norra.

Laget ligger trea i tabellen och kaptenen Ndure har imponerat.

Han kom till klubben inför förra säsongen i division 2 och har tidigare representerat klubbar som Arameisk-Syrianska och Karlberg.

Som ungdomsspelare tillhörde han Inter Orhoy och Brommapojkarna.

– Fotbollsresan har varit lång, jag har inte alltid varit personen som spelat i ett förstalag eller så. I början spelade jag mer för att det var roligt och jag har alltid älskat fotboll, men jag var ingen akademispelare eller så. När jag var 18-19 funderade jag om jag skulle satsa eller hur jag skulle göra, och började kombinera fotbollen med studier, säger 26-åringen.

”Kan vara väldigt tufft”

Numer kombinerar han fotbollen med ett civilt jobb.

– Om fotbollen inte skulle fungera behövde jag en b-plan så jag pluggade till socionom. Nu jobbar jag som familjehemskonsulent. Jag arbetar med familjer som vi utreder och som kan ta emot barn och ungdomar som lever i svåra förhållanden, säger han och fortsätter:

– Jag jobbar även som kvalificerad kontaktperson och där stöter jag på många ungdomar som har svårigheter. Många gånger är fotbollen ett gemensamt intresse och vi kan finna en relation via det. 

Han har ett yrke som många gånger kan vara påfrestande. Inte minst mentalt.

– Det kan vara väldigt tufft. Sverige är ett fantastiskt land, men ibland ser man saker och tänker ”shit, händer det här verkligen i Sverige.” Det kan vara barn som varit med om olika typer av övergrepp, så ibland går jag hem och tänker ”vad är det jag jobbar med.” Samtidigt lär man sig väldigt mycket och bästa känslan är när någon kommer och säger att de är tacksam att de träffat mig och att jag hjälpt dem, men många gånger är det ungdomen eller barnet själv som gjort det stora arbetet, säger han.

Sitapha Ndure trivs med sitt jobb och att kombinera det med fotbollskarriären – men målsättningen på sikt är glasklar:

– Ambitionen är att kunna spela fotboll på heltid, det har alltid varit en dröm för mig.

 

Sitapha Ndure om Haninges säsong

”Jag ska inte dra den gamla klyschan och säga att jag visste att vi var så bra, men vi har jobbigt väldigt hårt. Det känns som alla varit påkopplade från dag ett och det har funnits en känsla i gruppen att det här året kan bli riktigt bra. Vi är 22-23 man i truppen och alla håller en jättefin nivå. Som lagkapten är jag inte förvånad, vi har jobbat väldigt hårt och jag tror mycket på att man får bra resultat om man gör ett hårt jobb. Jag tror många börjat förstå att Haninge är ett lag att räkna med.”

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!