Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi blev attackerade av våra egna fans”

Marko Atanackovic i Frej 2018Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Marko Atanackovic lämnade IK Frej och Superettan för spel i tjeckiska andraligan.

Det blev starten på en turbulent tid som utlandsproffs – en tid som avslutades med en riktig skräckupplevelse i Grekland.

– Det sprang ut maskerade huliganer och började slå mot spelarna, säger målvakten som nu är tillbaka i svensk fotboll och Ettan Norra.

Marko Atanackovic, född 1986, blev för en tid sedan klar för Sollentuna i Ettan, en liga vars matcher kommer att sändas av SportExpressen den här säsongen.

– Det blev klart för en månad sedan, det har varit problem med att få alla papper klara från Grekland. Det grekiska förbundet har inte varit så sugna på att jobba, om man säger så, berättar 34-åringen som närmast kommer från spel med Panachaiki GE i grekiska andraligan.

Atanackovic är fostrad i Djurgården och har representerat ett antal klubbar i Stockholmsområdet. Bland annat har han flera sejourer i IK Frej bakom sig. Den senaste var i Superettan 2018 då han lämnade klubben under säsongen. Ny klubbadress då blev SC Znojmo i tjeckiska motsvarigheten till Superettan.

Det skulle visa sig bli starten på en minst sagt turbulent period i livet.

– På en kort tidsperiod har jag gått igenom mycket negativt. Vi snackar om två år, men när man pratar om det låter det som en hel karriär, säger han.

Vi börjar med att gå igenom tiden i Tjeckien.

– Precis när säsongen skulle dra igång blev det strul mellan agenten som jag jobbade med och styrelsen, han ville få in fler av sina spelare i laget och ha för mycket att säga till om. Så sista dagen på ett träningsläger i Kroatien fick jag välja om jag ville stanna i klubben eller fortsätta jobba med agenten, säger Atanackovic.

Atanackovic: ”Stod utan jobb”

Han frågade sin agent vilka alternativ som fanns och fick beskedet att det fanns 5-6 andra och bättre alternativ att välja mellan.

– Jag trivdes jättebra men eftersom han hade andra alternativ åt mig valde jag att bryta kontraktet och jobba vidare med honom. Sedan hade vi kontakt i två månader, efter det försvann han. Och jag stod utan jobb.

Marko Atanackovic vände hem till Sverige och skrev på för Newroz i division 2 för att hålla igång i väntan på ett nytt kontrakt i en grekisk klubb som en annan agent ordnat.

– Efter 2-3 månader flyttade jag till Grekland, säger han.

Hur var det?

– En massa problem, det var ingen dans på rosor. Man njöt av att vara vid havet och bada varje dag. Men efter att man varit där i två-tre timmar och haft lugn och ro var det kaos resten av timmarna. Det var massor med saker som inte stämde och jag kände att det var dags att packa väskorna för att hitta tillbaka till det säkra.

”Attackerade av våra egna fans”

Atanackovic berättar framför allt om en händelse som fick honom att lämna landet.

– Efter att vi hade förlorat sista bortamatchen fick jag nog. Vi blev attackerade av våra egna fans när vi kom hem. De hade gömt sig på stadion, någon hade släppt in dem. Det sprang ut maskerade huliganer och började slå mot spelarna, då var det bara att packa väskorna och flytta hem, säger han om händelsen som det även rapporterats om i grekisk media.

– Det är ingenting som hör till fotbollen. Jag har varit i Djurgården och spelat en del stora matcher, då kan man få höra det ena och det andra. Men här var man rädd för att något skulle hända de andra spelarna eller ens familj.

34-åringen berättar att han efter den händelsen valde att bryta sitt kontrakt med klubben som dessutom hade haft svårt att betala ut lönerna i tid.

– När fansen fick höra att jag lämnat fick jag meddelanden på Instagram där de skrev att ”vi hoppas du är tyst om vad som hänt om du inte vill sluta som Paul Walker” (skådespelaren som omkom i en bilolycka). Att de skulle mixtra med min bil och sådana saker. Nu när jag är i säkerhet i Sverige är det inga problem att prata om det, men där borta kände man sig stressad när allt kom ut på nyheterna. Det var inte kul alls, säger han.

”Allra bäst hade jag det i Frej”

Målvakten har nu lagt händelsen bakom sig och hoppas få en nystart i och med flytten hem till Stockholm.

– Bästa tiden har varit här och jag har min familj här, därför söker jag mig tillbaka. Allra bäst hade jag det i Frej där vi fick jobba i lugn och ro och jag var där i sex-sju år. Sedan var det omständigheter där också som gjorde att man ville byta klubb så jag lämnade vid två tillfällen, säger han.

Marko Atanackovic berättar att han bland annat kände sig felbehandlad av klubben i samband med en skadeperiod och att föreningens samarbete med Hammarby påverkade hans situation negativt. 

Nu hoppas han istället att den kommande säsongen med Sollentuna i Ettan ska vara starten på en ny resa uppåt inom svensk fotboll.

– Flytten tillbaka har mest inneburit fokus på att hitta glädjen till fotbollen igen. Jag hade ingen glädje alls när jag kom tillbaka, jag var inte längre glad ute på planen. När jag kom till Sollentuna blev jag fantastiskt mottagen och jag känner stor entusiasm med årets liga. Jag tror vi har en fantastisk möjlighet om alla drar åt samma håll, säger han inför säsongen.

Hur länge ser du fotbollskarriären fortsätta?

– Allt beror på den här säsongen skulle jag säga. Gör vi något bra och kanske tar oss upp är det inget snack, då fortsätter jag kanske fem-sex år till. Går det inte vägen kanske jag hittar någon position som målvaktstränare eller så. Allt beror på den här säsongen och sedan vad Sollentuna vill i framtiden.