Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vet att jag inte kommer vara populär hos alla”

Andy Kilner är årets tränare i Ettan.
Andy Kilner tog Vänersborg till en mittenplacering under första året i Ettan Södra.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Andy Kilner.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Han tog över laget i division 2 och förde dem obesegrade genom serien.

Och som nykomling i Ettan Södra imponerade de stort.

Andy Kilner, årets tränare i Ettan, har på två säsonger förvandlat Vänersborgs IF och fått laget att lyfta.

– Det första jag gjorde var att förändra spelarnas mentalitet. Det var en förlorarmentalitet när jag kom, säger engelsmannen.


Se alla matcher i Ettan, Elitettan och SSL på SportExpressen Play!

I slutet av 80-talet representerade engelsmannen Andy Kilner Vänersborgs IF för första gången, då som spelare.

Inför säsongen 2020 var han tillbaka i en tränarroll och tog över laget i division 2.

Två säsonger senare har Vänersborg precis avslutat sin första säsong i Ettan Södra och landat på imponerande 38 poäng och en niondeplats.

Nu prisas Kilner som årets tränare i Ettan.

– När någon utanför din egen organisation uppmärksammar jobbet du gör är det alltid trevligt, det ska jag inte förneka. Och att coacha den här klubben är en svår uppgift på fler än ett sätt, säger 55-åringen.

Bland annat nämner han det faktum att laget har en begränsad spelarbudget.

– I division 2 tror jag vi hade den minsta budgeten och vann, och det är likadant i Ettan. Det är en utmaning och vi måste försöka hitta unga, hungriga spelare och utveckla dem. Det har vi sett i år.

Som ledare hade Andy Kilner jobbat i engelska klubbar som Bolton, Stockport och Sunderland innan han återvände till Vänersborg inför 2020.

Väl på plats insåg han att det fanns ett jobb att göra.

– Den här klubben slog rekordet för antalet säsonger i rad i division 4, och för att vara ärlig var det en småklubbsmentalitet i vissa perspektiv, säger han.

Vad var det första du gjorde?

– Ändra spelarnas mentalitet, det var en förlorande grupp med en förlorarmentalitet. Folk blir mer bekväma när de förlorar än när de vinner, för när de förlorar har de ursäkter redo. När du vinner har du inga ursäkter, då måste du bara fortsätta vinna. Så det första var att förändra attityden i omklädningsrummet och göra alla jämlika. Jag ville få dem att tänka så och sluta leta ursäkter när något inte går bra. 

”Inneburit en total förändring”

Årets i division 2 slutade med en förlustfri rad och avancemang till Ettan.

Väl där valde Andy Kilner att bygga vidare på samma spel.

– När jag tittade på laget innan jag kom såg jag ett lag som backade hem, satt i låga block och släppte in många mål. Så en av sakerna jag var tvungen att göra var att hitta ett sätt att spela där vi kunde vara mer aggressiva. Jag bestämde att vi skulle basera vårt spel på en hög press och spela bollen framåt så ofta vi kan. Och om vi tappar den ska vi försöka återerövra den, säger han.

Vänersborgstränaren fortsätter:

– Vi har varit extremt modiga som lag och attackerat alla vi spelar mot. Man blir sårad ibland när man gör det, men vi har åkt för att vinna varje match.

För att klara av den typen av presspel har laget tränat hårt.

– I träningen har det inneburit en total förändring, våra träningar är tuffare än matcherna. Många övningar baserar på press, återerövring och att snabbt gå till anfall. Det är en del varför det är viktigt att ha unga, hungriga och atletiska spelare som vill utvecklas. Våra spelare har gillat det. De vet att det är tufft ibland men de har njutit av att vi aldrig gått in för att backa hem utan vi har alltid sagt ”ta matchen till dem” säger Kilner.

En så tight liga som den här har jag inte varit involverad i på 30 år. Det är en fantastisk liga med några väldigt bra lag.

Utanför planen har hans förändringar inte varit helt friktionsfria. 

– Jag tror ingen kan säga att klubben var redo för det här när jag kom, så vi var tvungna att göra förändringar för att vi skulle bli vinnare. Vissa gillar det och andra inte, det är fotboll och det har jag levt med hela livet. Jag vet att jag inte kommer vara populär hos alla, säger Andy Kilner.

Vänersborgstränaren rankar årets bedrift som den största i hans tränarkarriär så långt. Han har ett avtal med klubben även över kommande säsong och räknar med att fortsätta bygga vidare för att ta nya steg under 2022.

– Inte ens i sina vildaste drömmar tror jag att folk runt klubben kunde tro att vi skulle komma hit och sedan hålla oss kvar komfortabelt. Det är förmodligen den största bedriften i min karriär. Jag var med och höll Stockport kvar i Championship i en liknande situation där vi mötte klubbar som Manchester City, Crystal Palace och Blackburn som hade vunnit ligan några år tidigare. Men det här är den största bedriften, säger Andy Kilner.


Årets tränare

Andy Kilner, Vänersborgs IF


Övriga nominerade:

Christer Mattiasson, IF Brommapojkarna

Bosko Orovic, Utsiktens BK

Tobias Linderoth, Skövde AIK