Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemligheten bakom Vasalunds succé

Se målen som tog Vasalund till superettan.
Mai Traore är en av spelarna som gjort succé för Vasalund den här säsongen.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån
Chengis Rehman.
Foto: Privat

2018 åkte Vasalund ur division 1 och fick börja om i tvåan.

2021 spelar laget i superettan.

Här berättar sportchefen Chengis Rehman om framgångsreceptet som tagit föreningen till elitfotbollen.

– Vi vill göra det här med våra spelare, våra talanger. Skulle vi någonsin gå upp i allsvenskan ska det vara med den röda tråden, säger sportchefen.


Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

Premiären slutade med 4-0 mot Berga. I omgång två besegrades Luleå och i tredje matchen krossades Nyköping med 7-1.

Vasalund fick en drömstart på säsongen, och bortsett från ett par hack i skivan har laget imponerat från start till mål.

Nu står det också klart att laget vinner Ettan Norra och tar steget upp i superettan.

– En fantastisk säsong, det är inget att hymla om. Vi hade planerat att vara topp-fem och lyckades hålla oss där uppe hela tiden. Det är inte lätt att vara jagad, men spelarna har presterat när det väl behövs. Vi har haft lite smådippar men vi har kunnat lösa dem, säger sportchefen Chengis Rehman.

Han berättar om ett möte man hade med spelartruppen för en kort tid sedan.

– För ett par veckor sedan kände vi att vi hade en liten dipp. Då satte vi oss gemensamt med alla spelare och ledare och pratade om hur vi mår, hur det ser ut och hur vi ska tänka framåt. Gruppen har jobbat upp sig efter det, säger han.

Vasalunds sportchef har varit i föreningen i många år och var med när laget åkte ur division 1 och fick börja om i tvåan 2019.

Men när han ska prata om när nuvarande resa började går han längre tillbaka i tiden än så.

– I många år var vi en talangfabrik som producerade spelare. Men när vi tog oss upp i superettan 2009 hade vi kanske ändrat upplägget litegrann, så när vi åkte ut hade vi ingen plattform. Då gick vi tillbaka till vår plan som tog ett par år att jobba in, sedan fick vi fram ett par nya spelare som Milosevic (Alexander) och Kevin Kabran bland annat. Vi hade ett par tuffa år att stabilisera oss men hela tiden ett tänk att unga spelare ska komma fram, säger han.

Det arbetssättet skulle genomföras till varje pris – och det kostade.

– 2017 åkte vi ur, men vi höll oss ändå till planen. Sedan gick vi upp och placerade oss rätt högt i tabellen 2019. Sedan har vi fortsatt och i år nådde vi toppen, säger Rehman.

Det tillfredsställer mig fortfarande att få fram talanger. Nu har vi spelare vi verkligen tror kan ta steget ut i proffslivet, det brinner jag för.

Under ledning av huvudtränaren Dalibor Savic gjorde Vasalund ett starkt 2019 för att sedan explodera den här säsongen.

– En fantastisk känsla så klart. Man har varit med i många år och nu fått det att fungera nästan prickfritt, det är en otrolig känsla. Vi är där, men vi vet också att jobbet ska fortsätta göras. Vi har en plan och ska fortsätta med den, säger Chengis Rehman.

Hur ska ni fortsätta?

– Precis som de sista åren med den röda tråden, vi vill göra samma sak nu. Vi vill göra det här med våra spelare, våra talanger. Skulle vi någonsin gå upp i allsvenskan då är det med en röda tråden. Vi var strikta med det oavsett vad det kostade och vi åkte ur 2017. Det ska vara likadant nu. Sedan får vi värdera lite nu när vi är i superettan, vi skulle vilja etablera oss och vara ett lag där i flera år framåt.

Flera spelare lämnar

Vasalund har fått fram och förädlat många spelare till elitfotbollen och fortsätter göra det.

Nästa säsong är det redan klart att skyttekungen Ekin Bulut spelar med Sirius och fler spelare kommer lämna klubben.

– Uppdraget är att leverera uppåt och flera spelare kommer kliva ännu högre upp när säsongen är slut, så ombyggnationen av truppen kommer vara rätt stor. Det har gått bra för flera spelare så det är fler än Ekin som kommer ta ett steg till, säger sportchefen.

Hur ser det ut med spelare på väg in?

– Vi har egna spelare underifrån, vi har spelare som är utlånade och ett bra scoutingsystem. Jag är själv väldig aktiv och vi har bra koll på spelare. Det kommer bli ett speciellt år att bygga en trupp 2021 med tanke på att allt är försenat nu.

På tränarsidan jobbar Vasalund med att förlänga med dagens stab bestående av Dalibor Savic, George Moussally och José Salomon.

– Vi är jättenöjda med tränarstaben och ambitionen är att förlänga. De har förstått den röda tråden och vi har jobbat på det sätt vi vill jobba. Och det är alltid lättare att prata när det är positiva vindar, säger Chengis Rehman.


LÄS MER: Hemligheten bakom deras försäljningar

LÄS MER: Var nära att sluta – gör nu stor succé: ”På väg uppåt”