Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Värvades från fyran – slåss i toppen av Ettan

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan!
Gustav Källén tog steget från division fyra till Ettan Södra inför den här säsongen.
Foto: LSK.se, Peter Stenbaek. / LSK.se
Gustav Källén i Eds tröja.
Foto: Privat / Privat

För två år sedan spelade han fotboll i division fem.

Efter fjolåret i fyran fick han chansen att träna med dåvarande superettanlaget Ljungskile.

Nu slåss Gustav Källén i toppen av Ettan Södra med samma lag.

– Jag trodde nästan det var ett skämt, säger han inför omgångens match mot Utsikten.


Omgångens match mellan Ljungskile och Utsikten spelas på fredag. Sändningen börjar 18.50!

2019 tog Eds FF steget upp från Dalslandsfemman till division fyra. En av nyckelspelarna var ytterbacken Gustav Källén, som efter säsongen i fyran 2020 fick ett oväntat samtal.

– Efter vår säsong hörde Ljungskile av sig. Då var de kvar i superettan så det var lite surrealistiskt, nästan så att jag trodde det var ett skämt. En anledning var nog att en person som ingick i ledarstaben tränade ett lag i den division fyra-serie jag spelade i, säger han i dag.

Källén, som säsongen innan alltså hade spelat i division fem, tränade helt plötsligt med att lag som låg i superettan.

– Då hade de två matcher kvar och jag gjorde några träningar. Det var speciellt, jag hade inte spelat match på en månad och sådan blodsmak som jag hade i munnen efter en av träningarna har jag aldrig haft, säger han.

Försvarsspelaren gjorde bra ifrån sig, för när Erik Lund senare blev klar som ny tränare för degraderade Ljungskile fick Källén ett kontrakt – och skrev på.

– Februari-mars var ganska speciellt för vi var väldigt få spelare och truppen sattes sent. Det var inte optimalt men väldigt utvecklande. Det var provspelare in och ut, säger Källén som tog en ordinarie plats när säsongen väl startare.

– Mina prestationer har varit varierande men jag upplever att jag kommer in i det mer och mer, och jag har ju fått spela en hel del. Det fysiska och tempot är en sak, för mig är den psykologiska delen nästan svårast. För mig är det lite svårt att realisera att jag är på den här nivån nu och kan prestera här. Det kan vara svårt att hitta jämnheten men ju mer jag spelat desto mer har jag kommit in i det, säger han.

Hyllar medspelarna

Ljungskile har tagit 17 poäng på 10 matcher och ligger trea i tabellen inför mötet med Utsikten som ligger femma på samma poäng.

– Alla lag känner nog att de skulle haft någon fler poäng men samtidigt får man vara ödmjuk och säga att vi gjort vissa prestationer där vi inte varit jättebra men ändå fått med oss poäng. Och det är också en styrka att inte spela så bra men ändå vinna. Erik (Lund) har varit ganska tydlig med att vi ska bli bättre för varje match och det tycker jag vi blivit, säger Källén som passar på att hylla några lagkamrater:

– Att ha Johan Svahns fot i laget underlättar, den hade inte gjort bort sig i allsvenskan. Sedan har vi Olivers (Bergman) målvaktsspel, ”Medi” (Mehmed Dresevic) och Anton (Henriksson). Det är klasspelare på den här nivån.

Hur långt kan ni gå i år?

– Vi har ingen uttalad målsättning mer än att bli bättre och bättre för varje match. Några prestationer har inte varit jättebra men vi har ändå tagit poäng. Kan vi kombinera det med att bli bättre och bättre ser jag ingen anledning till att vi ska falla i tabellen. 

Tog mig sju år att ta mig från Ed och uppåt.

Gustav Källén har tidigare varit sin moderklubb Eds FF trogen genom hela karriären men hela tiden strävat efter att ta steg framåt i sin egen utveckling.

– Under en lång tid har jag drivits av att bli bättre på spelet fotboll och utvecklas, och så känner jag fortfarande. Fortsätter jag göra jobbet kommer jag bli bättre och hur bra får tiden utvisa. Det bästa hade kanske varit att ta steg uppåt med Ljungskile och fortsätter jag utvecklas kanske det kan bli något. Det tog ju mig sju år att ta mig från Ed och uppåt, säger Gustav Källén och skrattar.

Nu väntar ett hett möte med topptippade Utsikten på fredagskvällen.

– De fick väl en oväntat dålig start men har varvat upp allt mer. Det är ett väldigt bra lag med väldigt bra spelare. De bör vara ett topplag sett till truppen så det kommer nog bli en tuff match, säger Gustav Källén.


Omgångens match mellan Ljungskile och Utsikten spelas på fredag. Sändningen börjar 18.50!

Christoffer Pihl-Svensson, kommentator.
Foto: Privat / Privat

Kommentatorns tankar

Christoffer Pihl-Svensson kommenterar omgångens match mellan Ljungskile och Utsikten. Här är hans tankar inför matchen:

”En kanonmatch väntar i Bohuslän med två topptippade lag som nu äntligen har hittat formen igen efter en rätt så jobbig inledning för båda lagen. 

Ljungskile är som bekant hemmastarka på gräset och har full pott så här långt även om man kanske inte mött något riktigt kanonlag som man gör nu när Utsikten kommer på besök. Jag var på plats och såg Utsiktens match mot Lindome för fyra omgångar sedan och då befann sig laget inne i en liten minikris med dåliga resultat och en hel del skadeproblem, men efter den matchen så var det ändå en optimistisk Martin Smedberg som intervjuades efter matchen och han var inte så oroad ändå vilket man förstår nu när man sett Utsiktens resultat dom senaste tre omgångarna som blivit till tre raka segrar. Inte minst senaste matchen var en imponerande insats då man med en man mindre låg under i paus med 0-1, men kom ut i andra och körde då fullständigt över Torns IF och vann den matchen med 5-1 vilket givetvis ger favorittippade Utsikten ytterligare en boost som man kan ta tillvara på i denna viktiga toppmatch mot Ljungskile. Gräset ger givetvis Ljungskile en fördel gentemot ett Utsikten som lirar på konstgräs hemma på Ruddalen, men jag håller ändå Bosko Orovic gäng som det bättre laget och jag tror på en trevlig tillställning som innebär en del mål, men även mycket kamp och en hel del gula kort lär delas ut.”