Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Varit en berg- och dalbana i många år”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Viktor Granath har öst in mål för Skövde den här säsongen.
Foto: Tobias Andersson / Skövde AIK
Foto: Tobias Andersson / Skövde AIK
Per Åstemo.
Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN
Tobias Linderoth tränar Skövde AIK.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

2009 klev han in i Skövde AIK och jakten på en plats i superettan.

Via en omstart i division 2 är föreningen åter nära att ta steget upp.

På lördag avgörs Ettan Södra.

– Det har varit en berg- och dalbana i många år, säger Per Åstemo.


Se sista omgången från Ettan på SportExpressen Play!

Skövde AIK:s klubbchef Per Åstemo vet vad han pratar om. Sedan 2009 har han varit med och drivit föreningen som redan då var nära att ta steget upp från division 1 till superettan.

– 2009 när jag började kvalade vi mot Trollhättan till superettan. Sedan har det varit många tunga år och vi har varit nere i division 2 och vänt, det har varit en berg- och dalbana i många år. Nu har vi varit i Ettan sedan 2017 och klättrat i tabellen år för år. Senaste tre åren har vi varit på övre halvan, säger Åstemo.

Den här säsongen är Skövde med i toppstriden på allvar. Inför sista omgången på lördag ligger laget på kvalplats med en poäng upp till serieledande Utsikten och en poäng ned till trean Trollhättan.

En av nycklarna bakom succén i år är rekryteringen av tidigare landslagsspelaren Tobias Linderoth som ny huvudtränare inför säsongen.

– Han är en stor del. Hans filosofi, ledarskap och tydlighet. Han han motivera gruppen, är ödmjuk och väldigt tydlig. Det är inga genvägar när han pratar utan han går rakt på sak och fånga upp de som inte är med på banan. Sedan har han en oerhörd fotbollskunskap och kan förklara hur vi ska spela med enkla medel, säger Åstemo som i sitt jobb som klubbchef även har en sportchefsroll.

Hur lyckades ni rekrytera Linderoth?

– Han kände att han var färdig i Elfsborg och ville prova något nytt. Som jag kände det ville han göra en resa med fotbollen och lära sig själv under resans gång. Han tyckte division 1 var ett lagom steg i stället för att hoppa på allsvenskan eller superettan på en gång. Vi hade ett bra koncept och på ett personligt plan kände jag att vi klickade. Det är en fantastisk människa.

Anfallaren har öst in mål

När det gäller spelartruppen försöker Skövde jobba med kontinuitet.

– Vi är ärliga med hur vi jobbar och vilka förutsättningar som finns. Först och främst jobbar vi med lokala spelare och spelare från egna led, sedan försöker vi hitta duktiga spelare utifrån. Vissa spelare har vi behållit över lång tid och nu får de utväxling, som Viktor (Granath). Han har tagit kliv varje år och nu fått en extra skjuts, säger Åstemo.

Viktor Granath har öst in mål och inför sista omgången ligger han tvåa i skytteligan med 21 gjorda mål. Trollhättans Yoann Fellrath leder med 26.

– I år har vi fått vara väldigt skadefria också vilket är viktigt. All heder till vårt medicinska team där, säger Per Åstemo.

Tillsammans har de olika delarna lett till att Skövde alltså har en kvalplats i egna händer inför sista omgången – och dessutom chansen att ta steget upp direkt om Utsikten tappar poäng mot Vänersborg.

För Skövde väntar jumbon Linköping på bortaplan.

– Vi har inget mål om superettan, däremot finns det med i en vision och en dröm. Målet är mer att vi ska vara stabila på övre halvan och utveckla egna fotbollsspelare och att det ska ge frukt i framgång. Men det hade betytt oerhört mycket för stan, klubben och fotbollen här om vi gick upp, säger Per Åstemo.


Se sista omgången från Ettan på SportExpressen Play på lördag och söndag. Matcherna i Ettan Södra har avspark 13.30 på lördag och Ettan Norra 16.00 på söndag!