Var supertalang i MFF – gör nu tränarkarriär

Sylvia slutade femma i Ettan Norra förra säsongen.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Anes Mravac i Malmö FF:s A-lag 2006.
Foto: EMIL MALMBORG / Bildbyrån

Han kom fram som en supertalang i Malmö FF och debuterade som tonåring – sedan satte en knäskada stopp.

Nu siktar Anes Mravac på att göra karriär som tränare och har tagit över som huvudansvarig i Sylvia.

Här berättar han bland annat om:

den egna spelarkarriären.

samarbetet med Rikard Norling.

sin fotbollsfilosofi.


Se Sylvias träningsmatch mot Västerås här! 

Som 17-åring debuterade Anes Mravac för Malmö FF:s A-lag i allsvenskan.

Mittbacken hade varit lagkapten för ungdomslandslag och spåddes en lysande framtid.

– Karriären började väldigt bra och jag debuterade i allsvenskan som en av de yngsta i Malmös historia. Men tyvärr fick jag en knäskada som vid djupare undersökningar visade att den inte gick att åtgärda med en operation. När jag var 18 år fick jag höra att jag borde sluta spela fotboll med tanke på risken för invaliditet. Jag fortsatte ändå, men det blev på lite lägre nivå, säger 31-åringen i dag.

– Ibland funderar man över hur bra man kunde blivit utan den skadan, men spelarkarriären har gett mig väldigt mycket.

Han spelade för klubbar som Limhamn Bunkeflo, Trelleborg, IFK Malmö och Sylvia innan han sadlade om till tränare.

Och efter sex år som tränare på ungdomsnivå i IFK Norrköping har han nu tagit över samarbetsklubben Sylvia i Ettan Norra.

– För mig har det varit en väldigt liten omställning, jag har ju bara bytt sida på arenan här. Jag har stor kännedom om spelarna i Sylvia eftersom jag haft de flesta som ungdomsspelare eller på fotbollsgymnasiet. Däremot är det väldigt inspirerande och motiverande och ett steg i helt rätt riktning för mig, säger han om det nya uppdraget.

Jobbar nära Rikard Norling

Redan förra säsongen var han aktuell för Sylvia men den här gången föll allt på plats och Anes Mravac jobbar halvtid åt Sylvia och halvtid åt IFK Norrköping.

Det innebär bland annat en nära relation med ledarstaben i IFK:s A-lag med managern Rikard Norling i spetsen.

– Vi sitter tillsammans här och det känns verkligen som han (Norling) vill att alla ska vara delaktiga. Vi pratar fotboll mer än någonsin och diskuterar spelare mellan Sylvia och IFK, sätt att spela och ungdomssidan är med på A-lagets genomgångar kring analyser och liknande. Relationen har aldrig varit bättre under mina år här, säger Mravac.

– Sedan råkar Norling gilla 3-4-3 som jag föredrar så det finns en hel del för mig att lära av honom. Vi pratar varje dag.

Vi kommer jobba med våra målvakter som en extra mittback. Det är ett spel som kan tyckas riskfyllt, men för mig är det också ett utvecklande spel.

Den egna fotbollsfilosofin har Anes Mravac utvecklat genom åren.

– Hur jag såg på fotboll när jag började har förändrats fullständigt här i Norrköping. Metodiken, hur man jobbar med spelarna, med video och hur man utvecklar spelet och ser på fotboll. Om jag hade sett på fotboll som jag gör i dag när jag spelade hade jag varit en bättre spelare, säger han.

– Men det jag har kvar från tiden som spelare är att jag var väldigt tuff och aggressiv, spelade med hög energi och älskade det jag gjorde. Så är jag som ledare också.

Hur vill du spela med Sylvia i år?

– Jag hoppas att vi ska kunna spela en väldigt attraktiv fotboll med stor intensitet, och självklart är målet att vinna så många matcher som möjligt. Vi har unga och hungriga spelare som har stor potential.

Systemmässigt är det i grunden 3-4-3 som gäller och där målvakterna får en viktig roll på flera sätt.

– Jag vill att vi pressar högt och i och med det tar vi risker och det kräver en hel del av spelarna, men också av mig som tränare att utbilda dem. Jag vill utveckla spelarna och de kommer att utvecklas av att hamna i många situationer en mot en. I offensiven är vi rätt flexibla i hur vi skapar numerära övertag på olika sätt och letar ytor beroende på hur motståndarna positionerar sig. Vi kommer fortsätta jobba med våra målvakter som en extra mittback. Det är ett spel som kan tyckas riskfyllt, men för mig är det också ett utvecklande spel, säger Anes Mravac.

Vad är dina egna målsättningar som tränare?

– Som spelare gjorde jag allt för att bli bättre, och så är jag som tränare också. I Norrköping är jag omringad av duktiga tränare och jag vill lära mig av dem. Ser jag en kollega som är bättre än mig på något försöker jag lära mig av honom för at lägga till nya starka sidor. Målsättningen är att bli så bra som möjligt och att en dag vara på den högsta nivån.


Sylvia har inlett försäsongen med segrar mot Assyriska (3-2) och AFC Eskilstuna (2-1).

Nu väntar Västerås på onsdagskvällen, en match som går att se på SportExpressen Play.

Under säsongen sänder vi samtliga matcher i Ettan Norra och Södra.