Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han var kapten för Djurgårdens talanger – gör succé: ”Vill tillbaka”

Haninge har inlett säsongen starkt.Foto: Krister Alteros
Marijan Cosic har gjort fem mål på de sex första matcherna i Ettan Norra.Foto: Krister Alteros

Han valde att ta klivet ned i division 2 för att få ny fart på karriären.

Hundratals extrapass senare har Marijan Cosic gjort succé under inledningen av Ettan Norra med IFK Haninge.

Nu siktar den tidigare Djurgårdstalangen uppåt.

– Jag vill tillbaka till elitfotbollen, säger 24-åringen.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

Han kom fram som en talangfull spelare i Djurgården, vann SM-guld i U21-serien och var lagkapten i det U19-lag som tog SM-silver med spelare som Besard Sabovic (Mjällby) och Joseph Ceesay (Helsingborg).

Efter spel i Ettan med Arameisk-Syrianska och i superettan med Åtvidaberg valde Marijan Cosic förra säsongen att gå ned i seriesystemet för spel i tvåan med IFK Haninge.

– Någonstans stod jag inför ett vägskäl om jag antingen skulle ta det lugnt eller om jag verkligen ville tillbaka till elitfotbollen, och det ville jag. Haninge och jag delade samma ambitioner, båda vill uppåt. Tillsammans har man slipat diamanten litegrann och nu känner jag mig mer mogen som spelare och är redo för högre nivåer igen, säger mittfältaren.

Under inledningen av Ettan Norra har vänsteryttern levererat fem mål och två assist på sex matcher och nykomlingen Haninge har inlett med elva poäng.

– Vi har nog överraskat en del både med vårt spel och våra resultat, säger Cosic och fortsätter.

– Man kan snacka om detaljer hit och dit men utan det hårda arbetet är det mesta oväsentligt, och det tycker jag verkligen vi har. Vi jobbar för varandra och har varit som lejon där ute.

Hur förklarar du din egen start på säsongen?

– Dels har jag kört mycket avslutsträning, tidigare har jag haft spelet i mig men sista tredjedelen har jag sökt en extra passning eller försökt göra något fint, nu går jag mer direkt mot mål. Sedan har jag en roll som är bra anpassad för mig där jag får lägen, sedan är det upp till mig om jag sätter dem eller inte.

I november 2015 var Marijan Cosic lagkapten för Djurgårdens U19-lag i SM-finalen mot IFK Göteborg.Foto: Bildbyrån

”Varit besvikelser”

En ökad dos egenträning är också en del av förklaringen.

– När man kommer ner i serierna handlar det om att bevisa att man inte ska vara där, slipa på sig själv, och mogna. Det tycker jag att jag har gjort och nu talar mina prestationer för att det är korrekt. Att vi tränar på kvällstid har gjort att jag fått många möjligheter att träna egenträning, bara förra året hade jag över hundra träningspass på gymmet som vi samarbetar med.

Det verkar ha gett resultat och Marijan Cosic siktar uppåt – igen.

– Revanschlustan hos mig har bara växt och växt, nu är den som störst egentligen. Det har varit mycket revansch, besvikelser och man har tänkt på vad som gått fel, säger han.

Varför tror du att du inte lyckats etablera dig på elitnivå tidigare?

– Kvaliteten har jag alltid haft, men jag tror det kan ha att göra lite med mognaden. Det har varit väldigt stor skillnad när jag varit som bäst och när jag varit som sämst. Nu har jag lyckats höja min lägstanivå och samtidigt tryckt upp högstanivån ännu mer.

Nästa utmaning för Cosic och Haninge är Brommapojkarna på fredag, en match som sänds på SportExpressen Play med start 19.00.

– Vi går in för att vinna varje match, det finns inget annat. Vi är ödmjuka och vet om att vi är nykomlingar och att Haninge aldrig varit i division 1 tidigare. Nu har det gått bra och då får man mersmak, man blir inte mätt utan hungrigare, säger Haninges målkung.