Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Var en supertalang i bandy – gör succé som fotbollstränare

Se de snyggaste målen från senaste omgången av Ettan!
Martin Falk som fotbollstränare 2021.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Martin Falk som bandymålvakt 2016.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Han beskrevs som ett superlöfte inom bandyn men valde att avsluta spelarkarriären – för att bli fotbollstränare i stället.

Nu gör Martin Falk succé med Sandviken som han tränar tillsammans med Thomas Gabrielsson i Ettan Norra.

Här berättar han om hemligheterna bakom framgången, spelet Football Managers roll i hans karriär och framtidsplanerna.

– Mitt mål och min dröm är att ta mig till elitnivå, säger 26-åringen.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!

2016 tog Martin Falk ett beslut som utifrån nog förvånade många. Bandytalangen valde då att avsluta sin egen spelarkarriär och i stället gick han all in på att bli fotbollstränare.

– För mig var det ganska naturligt. Jag har alltid försökt gå min egen väg och fått väldigt bra stöttning av familjen oavsett beslut. Jag såg mig själv kunna träna ett elitlag någon gång i framtiden och då ville jag ta den chansen. Den tron hade jag på mig själv och nu har väl vägen dit börjat gå lite fortare än man trodde, säger han och fortsätter:

– Från början startade allt med att jag spelade datorspelet Football Manager. Sedan har jag alltid tittat väldigt mycket på fotboll och försökt vara analytisk, och när jag var 20-21 besökte jag Örebro och Alexander Axén, Axel Kjäll och Jimmy Högberg och hämtade mycket inspiration från det. Då kände jag att det här skulle man kunna göra på riktigt och faktiskt jobba med.

Beslutet han tog 2016 handlade om att avsluta spelarkarriären som bandymålvakt i topplaget Sandvikens AIK med SM-guld och VM-guld med U21-landslaget på meritlistan. Istället blev han heltidsanställd av Sandvikens IF och jobbade med både ungdoms- och seniorverksamheten.

Nycklarna bakom succén

Sedan dess har han haft uppdrag i AIK:s ungdomsverksamhet samt i Västerås SK innan han inför den här säsongen återvände till Sandviken för en roll som seniortränare i Ettan Norra tillsammans med Thomas Gabrielsson.

– Jag har alltid tyckt att det varit roligast att jobba med människor och lägger mycket kraft och fokus på att se dem och skapa goda miljöer ute på plan och få folk att trivas. Även om jag inte spelat på hög nivå själv så upplever jag att jag har en bra förståelse för spelet och har blivit mer skicklig på att få ut det till spelarna. Det tycker jag vi som team har lyckats med till stor del i år, säger han.

Det sportsliga resultatet talar onekligen för det. 

Sandviken leder serien med 20 inspelade poäng på åtta matcher och är obesegrat inför lördagens möte med Umeå, som sänds på SportExpressen Play.

Laget har dessutom gjort 17 mål och endast släppt in tre.

– Klart man är glad över inledningen, resultatmässigt är det väldigt bra. Och tittar man på prestationerna så blir de bättre och bättre. Vi är inte helt där vi vill vara men gruppen fortsätter vara uppgiftsorienterad och det är skönt att känna att det finns mer att ta av, säger Martin Falk.

Vad är nycklarna bakom er starka start?

– Nummer ett är att vi har en väldigt stark trupp. Man brukar prata om en bred trupp men jag tycker snarare vi har en stor spets. Det gör att vi kunnat skapa en träningsmiljö som är otroligt bra och vi har många olika spelare som bidragit.

Sandvikens tränare fortsätter:

– Spelmässigt har vi fått bra tryck på motståndarna genom vårt försvarsspel. Vi har dels kunnat vara kompakta och svåra att spela igenom men även kunnat växa och fått bra ”push” i vår press. Vi har vunnit mycket boll på offensiv planhalva och kunnat ta oss framåt. Offensivt har vi otroligt mycket fart i vårt lag och det har vi kunnat utnyttja. Vi passerar lagdelar snabbt.

Sandviken har jobbat fram en spelidé där mycket handlar om att vinna bollen så nära motståndarnas mål som möjligt. Laget vill spela med intensitet och fylla på med många spelare långt fram i planen.

– Vi är väldigt riktade mot motståndarnas mål, vi vill ta oss dit snabbt även om vi kan göra det på olika sätt, säger lagets tränare.

”Jogga hem serien barfota på legobitar”

Inför säsongen tippade han själv att BP skulle vinna serien komfortabelt – frågan är om han ändrat sig nu med tanke på det egna lagets framgång?

– Klart att vi gett oss själva ett bra läge. Jag sa väl tidigare att BP borde jogga hem serien barfota på legobitar men nu har vi i alla fall gett oss möjligheten att vara med och konkurrera. Vår inställning har hela tiden varit att resultatet bara är en effekt av det vi gör varje dag. Vi ska alltid försöka slå personbästa och ge det mesta av oss själva varje dag. Det är där vårt fokus är och då tror vi resultaten kommer därefter.

En serieseger skulle innebära uppflyttning till superettan och spel på en högre nivå.

En nivå som Martin Falk även strävar mot rent individuellt som tränare.

– Jag vill till elitnivå, det har varit mitt stora mål. Sedan är det som sagt bara en effekt av något, men visionen och drömmen är att nå en av de stora ligorna som Premier League eller Serie A. Framför allt vill jag lära mig så mycket som möjligt, bli bättre och bättre och sedan får effekten av det bli resultaten och vilka jobb man landar i.

– Men det är klart att mitt mål och min dröm är att ta mig till elitnivå, vinna SM-guld och de bitarna.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!