Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vann brons i U17-VM och tränade med Chelseas A-lag – nu succé i division 1

Se snyggaste målen från senaste omgången i Ettan. Alla matcher direktsänds på SportExpressen Play.
Mittbacken Suljic har imponerat den här säsongen.Foto: Bildbyrån
Ali Suljic, här i ett möte med Hammarby.Foto: Bildbyrån

2013 var han med och tog brons i U17-VM med Sverige och tidigare samma år hade han flyttat till Chelsea.

Där fick han träna med världsstjärnorna i A-laget och drömde om genombrottet – då kom mystiska sjukdomen som bromsade karriären.

Nu gör Ali Suljic succé i division 1.

– Jag tror självklart jag kan spela i allsvenskan, säger mittbacken.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

Lagkamraten Christer Gustafsson, med många säsonger i Sirius bakom sig, är tydlig.

– Jag skulle säga att han är på minst samma nivå som alla jag spelade med i allsvenskan i höstas, säger han om sin lagkamrat.

Tränaren Shaun Constable kan bara hålla med:

– Ali har varit vår bästa spelare i varje match, konstant. Han utvecklas väldigt bra både som person och spelare och det har aldrig varit någon fråga om hans kvalitet. Jag vill verkligen inte tappa honom, men han var tillräckligt bra för allsvenskan redan den här säsongen.

Lovorden om den 22-årige mittbacken är många efter en säsong där BP så långt endast släppt in tio mål på femton matcher i Ettan Norra.

En av förklaringarna är mittbacken med meriter från allsvenskan med Häcken, brons i U17-VM med Sverige – och en tid som ungdomsproffs i Chelsea.

– Vi spelar bra och fin fotboll men måste höja oss sista tredjedelen. Det är kul att Shaun och Christer tycker så för de har varit i allsvenska lag och vet hur nivån är, det är ett kvitto att man håller på den nivån, säger Ali Suljic själv.

– För egen del känns det jättebra och jag känner att jag tagit stora kliv och växt som ledare och i att hålla fokus och ha en hög jämn nivå varje match.

Vi backar bandet till åren i England. 2013 lämnade tonåringen Suljic Motala för London.

– Då skulle jag fylla 16, så det är ett tag sedan. Så klart var det spännande men man var lite halvrädd också och visste inte hur det skulle bli. Sedan var jag där i fem år. Det var en bra tid, men jag fick lite skador och en sjukdom som gjorde att jag var borta nästan två år från fotbollen, säger han.

Suljic under bronsmatchen mot Argentina i U17-VM 2013.Foto: Bildbyrån

Den där sjukdomstiden var en tuff period i 22-åringens liv.

– Vi var på träningsläger i Tyskland och jag blev biten av något. Jag såg att det började blöda men trodde inte det var något allvarligt. Fem dagar efteråt fick jag kramper i höften och kunde inte gå på min högerfot, berättar han.

Det visade sig att Suljic hade fått en infektion i blodet. 

– Jag tog antibiotika hela tiden i flera månader efteråt. Efter ett halvår fick jag börja cykla lite lätt och promenera. Det var jättesegt och det blir svårt mentalt, samtidigt fick jag mycket hjälp av klubben, säger han.

Sjukdomen kom olägligt under en period då Ali Suljic själv kände att han hade inlett säsongen på ett bra sätt. Och innan frånvaroperioden kom hade mittbacken fått känna på den allra högsta nivån av fotboll under träningar med Chelseas stjärnfyllda A-lag.

– Första två åren när jag kom fick jag flest chanser att träna med dem, jag tränade ganska konstant med A-laget när jag var 16-17 år. Första träningen var det coolt när man såg alla storstjärnor men på planen hängde jag med. Det handlar bara om att spela enkelt och veta vilka beslut man ska ta. Man kommer in i det och blir bättre när man spelar med bättre spelare, säger han om den upplevelsen.

Tiden i Chelsea tog sedan slut och Ali Suljic vände hem till Sverige och BK Häcken för att få speltid.

Där slog han sig aldrig in i Andreas Alms lag.

– De hade många mittbackar men jag trivdes jättebra där. De sa att de ville ha mig kvar men de ville inte att jag skulle stanna och inte få spela. Vi gillade varandra ömsesidigt, säger Suljic som efter säsongen 2018 skrev på för BP.

2019 slutade med en degradering från superettan och i år har han och laget startat om i Ettan Norra.

Hur ser du tillbaka på åren som gått sedan du lämnade Sverige för England?

– Att det varit upp och ner är inget att sticka under stol med, samtidigt har jag lärt mig jättemycket på vägen. I tidig ålder växte jag upp mentalt och nu vet jag hur man ska ta motgångar. Man stärks av allt man går igenom och jag har blivit mentalt stark.

Redo för allsvenskan

Den här säsongen har mittbacken verkligen fått en nystart och nämns som en av de främsta spelarna i division 1-fotbollen.

Det gör att det börjar ryktas om intresse från lag högre upp i seriesystemet.

– Så länge man spelar och gör det bra kommer det finnas intresse men det är inget jag tänker på nu, nu har jag fullt fokus på BP. Man får utvärdera det när det väl är dags. Det var nära med ett allsvenskt lag efter förra säsongen och jag tackade nej till bud från andraligan i Danmark också, säger han själv om intresset.

Känner du dig redo för spel i allsvenskan?

– Det tror jag absolut. Jag var ju i Häcken och vet nivån. Med mina kvaliteter och det jag presterar nu tror jag absolut det, jag tror självklart jag kan spela där. Men nu gör jag mitt bästa i BP och trivs bra, jag vill vara med och hjälpa BP tillbaka.

Efter segern senast (5-0 mot Berga och Suljic gjorde ett av målen) har BP en poäng till Sylvia på kvalplats och fyra till Vasalund som leder serien. De lagen möts på söndag samtidigt som BP ställs mot Karlslund och därmed har chansen att ta in poäng på toppduon. Den matchen sänds på SportExpressen Play.

– Allt annat än att gå upp skulle vara ett misslyckande. 80 procent av matcherna har vi haft bollinnehavet, det handlar om att vi höjer oss ett snäpp sista tredjedelen, säger Ali Suljic.