Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vann allsvenska skytteligan – toppstrid som tränare i Ettan

Se de snyggaste målen från senaste omgången av Ettan.
Christer Mattiasson jublar med Patrik Eriksson Ohlsson i Djurgården 2002.Foto: SÖREN ANDERSSON / BILDBYRÅN

Som spelare representerade han klubbar som Elfsborg, AIK, Lilleström, Djurgården och Brommapojkarna på elitnivå.

Nu jagar Christer Mattiasson eliten som tränare.

Hans Sollentuna har chansen på kvalplats till superettan med fyra omgångar kvar.

– Mycket handlar om mod, säger 49-åringen inför fredagens rysare.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

Meriterna som spelare innehåller bland annat både SM-guld och cupguld med Djurgården 2002, cupguld med AIK 1999 och titeln årets komet 1997.

Samma år delade han skytteligatiteln med Mats Lillienberg och Dan Sahlin (14 mål) och vann även allsvenskans assistliga.

Christer Mattiassons har en fin spelarkarriär att blicka tillbaka på – och nu är han på väg att göra sig ett namn som tränare.

Med fyra omgångar kvar av Ettan Norra har hans Sollentuna, mot alla förhandstips, blandat sig i toppstriden och har chans på en kvalplats till superettan.

– Det tror jag inte många hade räknat med. Vi har vetat om att vi har en hög kvalitet i laget och vi har mått bra av att spela många matcher på kort tid, vi är bra tränade. Det känns jäkligt positivt för vår del, säger Mattiasson.

Han har tränat Sollentuna sedan 2015 och laget gör nu sin fjärde raka säsong i Ettan Norra.

– Jag trivs jättebra och det är en förening som är sund. Nu har vi tagit oss från division 1 som var första målet och etablerat oss. Nu vill man växla upp och sikta lite högre, men det får inte kosta Sollentunas existens, säger han.

Genomgående de senaste säsongerna har varit att Sollentuna tappat ett antal tongivande spelare efter varje säsong.

– När man skriver korta kontrakt med spelarna blir det alltid ett problem, varje år har vi tappat sex-åtta startspelare och fått påbörja något nytt, säger han.

Dida Rashidi är Sollentunas främsta målskytt tillsammans med Charbel Ceylan. Duon har gjort tio mål i år.Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Siktar uppåt 

Christer Mattiassons eget avtal går ut efter den här säsongen och han har ett delat ledarskap med Rebaz Hassan.

– Vi har hittat något som fungerar och är intressant. Jag är gamla skolan och han nya och tillsammans får vi ihop saker och ting på ett kul sätt. Vi vill gärna sitta ihop och jobba som ett team, lite som Kim och ”Tolle”, säger han om duons samarbete.

Christer Mattiassons ambition är att nå högre höjder. Precis som han gjorde som spelare.

– Klart jag skulle vilja prova det, det har väl nästan alla som mål. Det är som att spela fotbollsmatcher, man vill vinna. Är det någon som gillar en får man se om det är aktuellt, säger han.

Är vi beredda för den här uppgiften med Pelle Olsson, 4-4-2, strukturerat in i minsta detalj och kanske seriens bästa lag just nu med Vasalund? Jag hoppas det.

Innan ett nytt äventyr i en annan klubb eller nytt kontrakt med Sollentuna kan undertecknas ska säsongen avgöras.

Med fyra matcher kvar ligger laget sexa med två poäng upp till BP på andra plats och på fredagskvällen möter Sollentuna tabellfemman Sandviken på hemmaplan.

En match som sänds på SportExpressen Play.

– Mycket handlar om mod, det finns inte en spelare som ska gömma sig. Då kan man hellre stanna hemma. Jag vill hellre att man vågar och förlorar än fegar ur. Och får vi med oss ett bra resultat är det klart att det sätter lite press på de andra, säger Christer Mattiasson.

Sandvikens Emil Bellander tappar medvetandet efter en smäll mot huvudet.