Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valde bort elitklubbarna efter råden från Åslund

Gustaf Lagerbielke i Sollentuna.Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN
Lagerbielke under en U19-landskamp.Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån
Martin Åslund.Foto: SEBASTIAN LINDBERG / BILDBYRÅN

Gustaf Lagerbielke tillhörde AIK:s juniorer och tränade med A-truppen.

När han sedan skulle in i seniorfotbollen valde han bort elitlagen för en stor roll i Ettan Norra.

En av nyckelpersonerna bakom beslutet – mittbackens mentor Martin Åslund.

– Jag behövde någon som vägledde mig, säger 20-åringen.

Mittbacken Gustaf Lagerbielke, född 2000, kom till AIK från moderklubben Djursholm som ungdomsspelare.

Han tog sig hela vägen upp och fick träna med A-laget under guldåret 2018.

– Då var jag med på försäsongslägret i Dubai men kände att i den satsningen de gjorde skulle jag inte få speltid i A-laget. Och jag kände att jag var redo för seniorfotboll, så jag blev utlånad till Sollentuna på hösten. Det var perfekt och jag kunde träna med AIK U19 och även A-laget ibland, och spela med Sollentuna, säger han i dag.

Inför säsongen 2019 tog han steget över till Sollentuna i Ettan Norra, en serie vars matcher kommer sändas på SportExpressen den här säsongen, fullt ut.

– Jag hade kontrakt med AIK ett år till men kände att jag skulle vara äldst i U19-serien och hade precis spelat EM-kval med U19-landslaget. Att möta yngre spelare kändes inte riktigt aktuellt för mig. Relationen med AIK var väldigt bra och de ville inte heller stå i vägen för min utveckling, det blev rätt självklart för alla parter när Sollentuna visade att de verkligen ville ha mig, säger försvarsspelaren.

En av personerna som var delaktig i beslutet var en stor AIK-profil.

– För två år sedan kom jag via min fystränare Martin Lidberg i kontakt med Martin Åslund som blev min mentor. Jag kände att jag behövde någon som vägledde mig lite för att få mitt spel mer seniorlikt. Vi frågade Martin och han var jättepositiv, och sedan dess har han kollat på matcher och träningar. Han tar fram klipp och ger mig tips och vägledning. Han är en del i att jag gick till Sollentuna från AIK och kom ut i seniorfotbollen lite tidigare, säger Lagerbielke.

Han fortsätter:

– Han har liknande uppväxt som mig, kommer från samma kommun och spelade för småklubbar fram tills han var 16-17. Han vet hur man tar sig uppåt i svensk fotboll. Vi har en väldigt bra relation.

Att inte gå till en klubb i Superettan eller Allsvenskan har varit ett aktivt karriärval.

– Det har funnits intresse, men jag har varit ganska tydlig med att det är Sollentuna jag satsar på. Jag siktar på att få ett rejält genombrott i år, få 30 matcher och förhoppningsvis vara med och leda laget till en bra position. Sedan kanske jag kan ta steget därifrån till en klubb som värvar mig till en startposition i stället för som en lovande spelare.

Siktar på U21-landslaget i höst

Just att vara en bärande spelare för sitt lag är det mittbacken med tio ungdomslandskamper (nio U19 och en U17) på meritlistan värderar högt.

– Jag ser det som nyttigt att vara en ledande spelare och ha en större roll i Ettan än att hoppa in fem gånger på en säsong i Superettan eller Allsvenskan. 

Hur tänker du kring risken med att välja bort elitklubbar för spel i Ettan om du inte skulle lyckas slå igenom i år?

– Det driver mig ännu hårdare att visa att jag vill uppåt. Det är en liten risk, men jag är rätt säker på att om jag jobbar hårt och verkligen vill kommer det lossna till slut och då kommer jag komma högre upp. Jag har aldrig tvivlat på att jag gjort rätt.

Förra säsongen noterades Gustaf Lagerbielke för 14 matcher i Ettan Norra innan han drabbades av körtelfeber och var borta i tre månader, och Sollentuna slutade på 12:e plats.

I år är målsättningen betydligt högre.

– Med Sollentuna siktar jag på att vi ska vara med och kämpa om topp tre i tabellen, och jag vill vara en bidragande orsak till att leda Sollentuna mot toppen. Fram mot hösten siktar jag på att vara med i U21-landslaget. De brukar inte ta med spelare från Ettan men jag hoppas spela så bra att jag kommer med där, säger försvarstalangen.

 

Lagerbielke om vilken spelare i AIK som imponerade på honom:

– Per Karlsson kom tidigt varje träning och var så noggrann i allting, trots att han spelat där så länge och ändå var så given som han var. Det var inspirerande att se. Han lämnade ingenting åt slumpen och trots att han spelat så många år tog han inte lätt på någonting.