Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vaknade utan någon känsel i armar och ben”

Se de snyggaste målen från senaste omgången av Ettan.
André Reinholdsson är utlånad från Trelleborg till Oskarshamn.
Foto: Bildbyrån

Redan som 17-åring debuterade han i allsvenskan och framtiden såg ljus ut.

Då drabbades André Reinholdsson av diabetes och flera tunga säsonger väntade.

Nu har han gjort fem mål på de tre senaste matcherna i serien och blev målskytt på straff när laget skrällde mot allsvenska Varberg i cupen.

– Första tanken var ”nu kommer jag inte kunna spela fotboll längre”. Nu är det raka motsatsen, jag mår bra av att spela, säger 24-åringen som är utlånad till Oskarshamn.


Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

I den 71:a minuten av Mjällbys bortamatch mot Halmstads BK 2013 hoppade André Reinholdsson in i allsvenskan, blott 17 år gammal.

Drömmarna var stora och vägen mot en fin elitkarriär var utstakad.

Verkligheten blev en annan.

– Efter att jag debuterade mot Halmstad fick jag göra ett inhopp mot Kalmar, sedan fick jag diabetes. Då hamnade jag i en ganska tuff del av livet med en sjukdom jag var tvungen att lära mig behärska, säger 24-åringen i dag.

Påverkad av sjukdomen fick han allt mindre speltid och noterades endast får några inhopp till under åren i Mjällbys a-lag.

– Just då var det enormt jobbigt psykiskt. Jag kunde inte riktigt förstå hur en människa som hållit på med alla sporter och tränat sedan han var fyra-fem år kunde få diabetes typ 1. Men det visade sig att det var genetiskt, och jag åkte på det.

Med åren har André lärt sig att hantera sin diabetes – men det har inte alltid varit enkelt.

– När jag jobbade på sjukhus var jag med om en ganska läskig situation. Jag städade där och mitt blodsocker gick rätt ner. Det slutade med att jag svimmade och vaknade utan känsel i både ben och armar. Som tur var så var jag redan på sjukhuset och fick åka in till akuten. Förhoppningsvis slipper jag det fler gånger, säger han.

Jag tänkte ”nu kommer jag inte kunna spela fotboll längre”. Nu är det raka motsatsen, jag mår bra av att spela fotboll.

Den händelsen skedde under en tid då anfallaren spelade med Bromölla, klubben han valde att gå till efter de tuffa åren i Mjällby.

Därmed gick han från superettan till division 3.

– Än i dag är det bästa valet jag gjort i min karriär. Där fick jag tillbaka glädjen till fotbollen igen och det ledde också till att jag mådde bra, säger han.

Han var med och tog Bromölla till division 2 och efter 16 mål på 22 matcher där värvades han till Trelleborg.

Där uteblev speltiden.

– När jag skrev på visste jag att de skulle vara tuff konkurrens. Jag fick en match från start och ex antal inhopp på några minuter. Ibland måste man ta ett steg ned för att ta eller två upp. Det har jag gjort innan, och målet nu är att spela i division 1 för att då speltid och utvecklas och visa vad jag går för, säger anfallaren.

Fem mål på tre senaste matcherna 

Det har han gjort den senaste tiden och med fem mål på de tre senaste matcherna som utlånad till Oskarshamn är André Reinholdsson en av de hetaste spelarna i Ettan Södra.

 Och så sent som på onsdagskvällen blev Reinholdsson målskytt i straffläggningen när Oskarshamn skrällde och slog ut allsvenska Varberg.

– Just nu går det ganska rakt uppåt, det har gått min och lagets väg de senaste matcherna, säger han.

Hur skulle du beskriva din egen roll i Oskarshamn?

– Ganska tydlig. Mitt arbete är att hota backlinjen så mycket som möjligt under 90 minuter. Jag försöker dra isär motståndarnas lag för att skapa ytor åt mig och mina medspelare. Ibland är det väldigt otacksamt och man får springa mycket utan boll, men det kan också vara raka motsatsen när löpningarna resulterar i många mål.

Klart man har drömmar, och jag har alltid drömt om att spela ute i Europa. Just nu är jag inte på den nivån, men jag ger aldrig upp drömmen förrän jag känner att det är för sent.

Med elva gjorda mål är André Reinholdsson fyra i seriens skytteliga och Oskarshamn ligger åtta efter 20 spelade omgångar.

På lördag väntar Motala på bortaplan i en match som sänds på SportExpressen Play.

– Serien är tight och alla lag kan slå alla, det gäller att vi går in och ser varje match som en final, säger Reinholdsson.

Han hoppas på en stark avslutning av säsongen och sedan ta ett steg uppåt i karriären igen. Kontraktet med Trelleborg sträcker sig även över den kommande säsongen.

– Gör jag många mål här och bidrar med något bra till Oskarshamns AIK ökar det förhoppningsvis mina chanser inför nästa år i TFF. Det handlar om att visa vad jag går för och kan jag inte göra det i superettan med Trelleborg får jag göra det någon annanstans just nu, förhoppningsvis leder det till fler chanser, säger André Reinholdsson.