Extrema spelfilosofin: ”Kompromissar inte”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Mats Hedén.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Lindomes Teodor Wålemark.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Ihab Naser, Lindome.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

I december valde tränarduon Dane Ivarsson och Johan Mattsson att lämna Lindome för Örgryte.

Förre elitspelaren Mats Hedén tog över som tillfällig tränare – och blev kvar.

Nu är han med och driver föreningens filosofi vidare.

– Vi är väldigt kompromisslösa, säger Lindometränaren.


Se derbyt mellan Lindome och Utsikten här – sändningen börjar 18.50 på fredag! 

Att Lindome är ett lag med en väldigt tydlig spelidé och filosofi är ingen nyhet för de som följer Ettan Södra.

Förra säsongen uttalade sig till exempel nyförvärvet John Alvbåge, med en lång karriär på högsta nivå bakom sig, om lagets filosofi.

– Nästan alla föreningar på elitnivå pratar om att man vill ha ett passningsorienterat spel, men det är väldigt få som gör det också. Lindome är kanske det mest extrema exemplet vi har på elit- eller semielitnivå. Det närmaste exemplet jag kan komma på inom svensk fotboll är Östersund när de var som bäst med Potter, sa Alvbåge till SportExpressen.

John Alvbåge lämnade laget efter säsongen – precis som tränarduon Dane Ivarsson och Johan Matsson.

Den nya huvudtränaren fanns i de egna leden. Förre elitspelaren Mats Hedén plockades upp från sin roll som tränare i juniorlaget.

– Lite hastigt påkommet blev det. Föreningen ville gärna fortsätta på samma spår som Dane, Johan och de andra hade jobbat med sedan några år tillbaka och jag har haft nära kontakt med framför allt Dane sedan vi spelade ihop i Frölunda på 90-talet, och jag har bra koll på hur vi bedriver verksamheten i Lindome, säger Hedén som representerat både Västra Frölunda och Häcken på elitnivå.

– Vi gör ju saker lite annorlunda i hur vi spelar men även hur vi vill behandla människor, säger han.

Vad är det som sticker ut?

– Utveckling och prestation är i fokus kontra resultat. Vi vill att alla spelare och ledare ska utvecklas och bli bättre, och vi kompromissar inte med det eller med vårt spelsätt. Och vi tror att det ger resultat också. Det finns säkert föreningar som gör liknande saker men jag skulle säga att vi är väldigt kompromisslösa med att det är utveckling som gäller.

”Då var riskminimering allt”

Utöver det rent spelmässiga finns det andra delar, utanför fotbollsplanen, som Lindome vill vara bra på.

– Jag skulle vilja hävda att vi i större mån tar hänsyn till att fotbollsspelare i division 1 inte har det så lätt och att de har jobb, studier och annat. Det finns ett humant perspektiv i det vi gör och det är viktigt för oss hur gruppen är mot varandra. 

När det gäller spelet på planen vill laget stå för en passningsorienterad fotboll med stort bollinnehav.

– Om vi leder med 1-0 i 85:e minuten vill vi ändå spela bollen till varandra, vår spelidé är att ha ett vägvinnande kortpassningsspel som utifrån kanske kan uppfattas som hög risk, men det är det vi är bra på och det vill vi inte ändra på bara för att vi leder med fem minuter kvar. Vi spelar på vårt sätt i 95 minuter oavsett. 

Hur skiljer sig det från din egen tid som spelare?

– Då upplevde jag att riskminimering var allt, i alla fall för mig som försvarsspelare. Det var inte så mycket snack om mod och att våga spela. Jag tycker det är jättestor skillnad och det kanske är nackdelen hos de unga i Lindome, de har inte den här cyniska delen som jag tagit för givet i hela mitt liv där det bara handlar om resultat. Det är säkert så att en mix är det ultimata, men jag anser att det här är betydligt med utvecklande.

Resultatmässigt har Lindomes spel lett till tio poäng på de sex första omgångarna i Ettan Södra.

På fredagskvällen väntar derby mot Lindome i omgångens match som, precis som samtliga omgångar av Ettan, sänds på SportExpressen Play.

– Egentligen är jag bara missnöjd med en prestation och det är borta mot Malmö, där gör vi inte rätt saker. Stundtals har det sett riktigt bra ut och jag är glad över hur vi presterat i delar av matcher i alla fall. Det bådar gott, säger Mats Hedén.

Hur ser du på mötet med Utsikten?

– En av de absolut tuffaste motståndarna. Jag såg inte deras match mot Tvååker, men jag såg resultatet (Tvååker vann med 4-0). De kommer säkert komma extremt motiverade. Det kommer bli mycket kamp tror jag med två lag som verkligen vill vinna den matchen.


Se derbyt mellan Lindome och Utsikten här – sändningen börjar 18.50 på fredag! 


LÄS MER: Gör succé i nya rollen: ”Lite unikt som anfallare”


Senaste derbymötena

2020

Lindome Gif-Utsiktens BK 2–2

Utsikten-Lindome Gif 0–1

2019

Lindome Gif-Utsikten BK 3–0

Utsiktens BK-Lindome Gif 3–0