Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tittade in i väggen – då mådde jag piss”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Gustav Sandberg Magnusson.Foto: Bildbyrån

2018 var ett tungt och turbulent år för Brommapojkarna.

I senaste avsnittet av Ettanpodden berättar lagkaptenen Gustav Sandberg Magnusson om turerna när tränaren Luis Pimenta fick lämna klubben och hur föreningen till sist åkte ur allsvenskan.

– Det var hemskt, säger mittfältaren.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

Brommapojkarna gick raka vägen från division 1 upp till allsvenskan 2018.

Sejouren i högsta serien blev dock kortvarig den gången.

Efter ett turbulent år åkte klubben ur allsvenskan och sedan direkt ner från superettan till division 1 igen.

I senaste avsnittet av Ettanpodden minns lagkaptenen Gustav Sandberg Magnusson tillbaka på 2018. Ett år där bland annat tränaren Luis Pimenta fick lämna klubben under uppmärksammade former.

– Vi slogs för vår överlevnad och då dök det här upp i allting, säger mittfältaren.

Det var Aftonbladet som i augusti det året först rapporterade om uppgifter om ett ledarskap innehållandes bestraffningar, pennalism och sexism.

Det slutade senare med att Pimenta fick lämna klubben.

– Då ringde telefonen konstant några dagar, det var jättejobbigt, säger Sandberg Magnusson som var lagkapten för klubben även vid det tillfället.

Vad är din bild av vad som inte fungerade?

– En kulturkrock man man säga. Vi var vana vid en grej och Luis vid en helt annan sak, säger Sandberg Magnusson.

– När resultaten inte går med som de inte gjorde då uppstår missnöje. Det är spelare som inte får spela och det är dåliga prestationer. Så som han hanterade det tycker jag inte heller var helt rätt. De kallade det i tidningen för pennalism och det är det väl till en viss del, det blev liksom bestraffningar. Det hade kanske fungerat någon annanstans, men här fungerar det inte.

Språkbruket var också en del som lyftes fram och kritiserades då.

– Språkbruket, absolut, det var några olämpliga ord som kom ut men det kan jag säga att det gör det från alla tränare. Det är inte bara Luis Pimenta, säger Sandberg Magnusson.

Han fortsätter:

– Pimenta som person har jag absolut inget emot, han är en fantastisk människa. Men han gick in i en tränarkaraktär upplevde jag det som. Han var annorlunda som människa och när han var tränare var han inte den han var som människa. Han skulle nog tjäna på att vara mer sig själv som tränare, det är jag helt övertygad om. Jag tror också att han kommer lyckas framöver.

”Tittade in i väggen”

I podden får Gustav Sandberg Magnusson också frågan om när han mådde som sämst.

Då tar han åter upp året 2018.

– Det var tufft, allt som hände och så stod man i mitten i det. Jag skulle ha kontakt med styrelsen, kontakt med Pimenta, och telefonen som ringde. Och så skulle man försöka klara sig kvar i allsvenskan. Och så som vi åkte ut i kval där vi borde vunnit.

BP föll till slut i kvalspelet mot AFC Eskilstuna och degraderades.

– Det var det tyngsta nederlaget, det var det verkligen att åka ut så i kval. Kaossäsongen, vi hade ändå räddat upp det och vunnit en kvalplats men sedan lyckades vi inte knyta ihop säcken. Det var hemskt. Jag tror jag satt i vårt gym i två timmar och bara tittade in i väggen, då mådde jag piss rent ut sagt, säger Gustav Sandberg Magnusson.

I podden berättar han även om några av de bästa spelarna han spelat med under åren i BP, vad Stefan Billborn betytt för hans karriär och hur han ser på sin egen fotbollsframtid.

BP:s resa i seriesystemet

2014: Åker ur allsvenskan.

2015: Åker ur superettan.

2016: Går upp till superettan.

2017: Går upp till allsvenskan.

2018: Åker ur allsvenskan.

2019: Åker ur superettan.

2020: I ettan norra. Siktar på avancemang till superettan. 

LÄS MER: ”Varför håller jag på – är jag dum i huvudet”