Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succélagets drömstart: ”Ambitionen är att gå upp”

Dalibor Savic.Foto: Privat
Ekin Bulut.Foto: Privat
Dalibor Savic.Foto: Privat

Tre matcher, tre segrar och 12-1 i målskillnad.

Vasalund har fått en drömstart på säsongen i Ettan.

Här berättar tränaren Dalibor Savic om nycklarna bakom succén.

– Starten är precis det jag önskat mig utifrån analysen av förra året, säger Vasalundstränaren.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

2016 kvalade Vasalund mot superettan, året efter åkte de ur Ettan och tvingades börja om i division 2.

Sejouren där blev ettårig och i fjol var klubben tillbaka på division 1-nivå.

Det blev en sjätteplats med tio poäng upp till Umeå på kvalplats – den här säsongen har börjat på bästa tänkbara sätt.

Efter tre omgångar har laget full pott och den imponerande målskillnaden 12-1. Inte minst tack vare 7-1 mot Nyköping senast.

– Man mår som fotbollen går. Efter tre raka matcher och 12-1 är det bra, den starten önskar sig väl alla, säger huvudtränaren Dalibor Savic belåtet.

Vad är nycklarna bakom den här starten?

– Killarna tränar extremt bra och har varit lyhörda för de tankar och den spelidé vi har. Sedan har vi ett tränarteam som jobbar jättehårt varje dag och lyfter på alla stenar för att göra verksamheten så bra som möjligt. Men är inte spelarna med på tåget spelar det ingen roll hur hårt vi tränare jobbar, jag tror mixen mellan oss och dem är en framgångsfaktor.

En annan del i Vasalunds utveckling är det förbättrade försvarsspelet.

– Vi har gjort mycket mål tidigare men släppt in för många, så vi har jobbat mycket med balansen i laget. Vad gör vi när vi tappar boll, hur vi hanterar defensiva omställningar. Tittar man på inledningen har vi fortsatt göra många mål, men inte släppt in många och knappt släppt till några chanser. Starten är precis det jag önskat mig utifrån analysen av förra året, men det finns fortfarande mycket att jobba på.

Offensiven har precis som tidigare fungerat där succéspelaren Mai Traore och Ekin Bulut, fjolårets skytteligavinnare, levererat fyra mål vardera.

– Starten är grym, det går inte att säga något annat. Samtidigt har det bara gått tre matcher och vi har inte åstadkommit något än. Ambitionen är att gå upp, vi känner att vi har ett tillräckligt bra lag, ledarteam och allt runtomkring. Vi måste fortsätta så här, säger Bulut.

 

”Bland det finaste man kan göra”

En annan detalj som tränaren Dalibor Savic vill lyfta fram som en faktor till den starka starten är lagbygget som sportchefen Chengis Rehman satt ihop. Där ingår offensiva spetsar som Bulut och Traore samt lagkaptenen Marko Nikolic som har allsvensk erfarenhet.

Dessutom har man erfarna spelare som Charbel Georges och Peshraw Azizi i truppen, precis som talanger i form av bland andra Elias Durmaz och Benjamin Tahirovic.

– Att truppen är väldigt bra sammansatt av vår sportchef är något jag verkligen vill lyfta. Vi har en klar målbild, mitt uppdrag är klart och jag följer det till punkt och pricka, säger Dalibor Savic.

I uppdraget ingår bland annat att utveckla truppens unga spelare så de kan ta steg uppåt inom elitfotbollen. Klubben har tidigare varit lyckosam med att ta spelare vidare till större uppdrag.

– Det är bland det finaste man kan göra som fotbollstränare. Jag kommer från ett ansvar för U19 och U20 i Brommapojkarna och i Vasalund är det ungefär samma projekt. De här unga spelarna ska bli elitspelare i svensk fotboll eller utomlands. Jag ser mig som mer eller mindre expert på att förädla de unga spelarna att ta nästa steg efter min erfarenhet i BP med spelare som Gyökeres, Colley, Isherwood, Beijmo och allt vad de heter, säger Savic.

Går det att jobba på samma sätt om ni tar er till superettan?

– Det är jag övertygad om. Med rätt strategi, rätt folk och en klubb som vill saker går det. 

Vasalund vill fortsätta göra resultat under säsongen 2020. Efter starten med tre raka segrar väntar nu en period med tuffa matcher.

– Nu kommer ett nytt block med tre matcher mot Karlstad, Sollentuna och Brommapojkarna där både Karlstad och Brommapojkarna är topptippade av alla, även mig. Tar vi oss igenom den perioden med önskat resultat vet vi exakt vad vi kan sikta mot. Men på sikt ska Vasalund tillhöra superettan och jag jobbar varje dag för att vi ska ta oss dit, säger Dalibor Savic.

För Vasalunds del spelas nästa match borta mot hårdsatsande sammanslagningen IF Karlstad Fotboll på lördagen. Den matchen går att se på SportExpressen Play med start 16.00.