Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strategin bakom värvningarna – så har BP lockat profilerna

Från 2017: Så här såg det ut när Brommapojkarna gick upp i allsvenskan. I dag spelar klubben i Ettan.
Simon Helg.
Foto: Bildbyrån / BILDBYRÅN
Jesper Arvidsson.
Foto: Bildbyrån / BILDBYRÅN

På två säsonger tog sig Brommapojkarna från Ettan till Allsvenskan, sedan gick det lika snabbt utför.

Nu har den sportsliga ledningen byggt ett lag med stommen från i fjol, lyft upp egna talanger och värvat in en rad profiler som ska ta BP tillbaka till elitfotbollen.

– Vi har byggt ett lag för Ettan som sällan skådats på papper, säger klubbdirektören Manuel Lindberg.

En regnig novemberdag följde Manuel Lindberg BP:s herrlag från läktarplats i mötet med Jönköpings Södra på bortaplan.

Ett par månader tidigare hade han tillträtt sin roll som klubbdirektör och nu såg han hoppet om spel i superettan 2020 släckas.

– Det blev mitt intro till klubben och efteråt körde en supporterbuss fast i leran, det var misär, säger Lindberg med ett skratt.

Sedan degraderingen har arbetet för att bygga en slagkraftig trupp till säsongen i Ettan pågått för fullt och sett till vinterns Silly season talar en hel del för att Brommapojkarna har lyckats.

Att ett lag i svensk fotbolls tredjedivision lyckas landa namn som Philip Haglund, Simon Helg, Jesper Arvidsson, Christer Gustafsson och Jakob Glasberg imponerar.

Förlängde med viktiga spelare

Lika viktigt för föreningen har det varit att förlänga med bärande spelare från året i superettan som till exempel Albin Linnér, Gustav Sandberg Magnusson, Alexander Nilsson och Ali Suljic.

Dessutom har man valt att lyfta upp en rad egna talanger.

– Där har vi jobbat väldigt medvetet, man måste han en bra balans i gruppen av ungt och hungrigt och lite mer etablerat, säger Peter Kisfaludy som sedan en tid tillbaka är sportchef i föreningen.

Några av profilerna som BP värvat:

Philip Haglund (Sirius), Simon Helg (Öster), Jesper Arvidsson (Sirius), Christer Gustafsson (Sirius), Jakob Glasberg (Trelleborg).

Samma roll som han haft i både AIK och Café Opera tidigare i karriären.

– När jag fick förfrågan så gör jag det klubben vill. Vill de att jag är ungdomstränare är jag det, när de frågade om sportchef så absolut. Jag vet ju vad som krävs, säger han.

Planen är att BP ska göra sejouren i Ettan kortvarig.

– Vi har slagit om lite och ska sakta men säkert gå tillbaka till BP:s DNA med hemvävt. Tidigare har målsättningen varit 50-70 procent egna produkter, det har man inte varit i närheten av sista sex-sju åren, säger Kisfaludy.

Vad är den sportsliga målsättningen?

– Att slåss om att gå upp, gör vi det inte i år ska vi försöka nästa år. Men vi vet också att det kommer bli väldigt tufft. Vi har haft två enormt tunga år. Jag har varit i BP sedan jag var sex år, förutom tiden i Café Opera och AIK, och jag har aldrig varit med om en så turbulent tid som de senaste tre åren. Det har varit katastrof, det har inte funnits lugnet och harmonin och det har tyvärr avspeglat sig på planen.

Med ett lagbygge bestående av egna talanger, en stomme från i fjol och profilerade värvningar hoppas Kisfaludy på ett mer harmoniskt BP-år.

Hur har ni lyckats värva de här meriterade spelarna?

– Dels tror jag en del är att hela vår ledning är heltidsanställd. Sportchef, tränare, materialare, naprapat och fystränare. Vi har en organisation och jobbar i princip som en allsvensk förening. Det har vi lockat med, och sedan har vi talat om att det inte är någon nedvarvning om de ska komma hit. De ska ta ett stort ansvar mot de unga spelarna vilket de också gör, de har varit super.

 Så har de lyckats värva profilerna: ”Sälja in en tanke och idé”

Klubbchefen Manuel Lindberg lyfter fram ytterligare ett par faktorer till att väletablerade namn valt att spela i Ettan Norra med BP kommande säsong.

– Det är en kombination av flera saker tror jag. För det första är Brommapojkarna ett väldigt starkt varumärke. Alla vet att det är en bra och stabil förening. Sedan är en av våra stora fördelar att vi finns i Stockholm där AIK, Djurgården och Hammarby i princip satsar på SM-guld. Det gör att det finns väldigt många bra fotbollsspelare över i Stockholmsområdet, eller sådana som vill flytta till Stockholm, säger Lindberg och fortsätter:

– Geografiska läget är bra, och sedan har vi behållit nästan alla resurser från i fjol med arena, anläggning och stab. Det handlar också om ett försäljningsarbete som Peter är bra på, det handlar om att sälja in en tanke och idé. Och får du några namnkunniga spelare är det lättare att få fler.

I och med att Albin Linnér nyligen valde att stanna i klubben trots degraderingen beskrivs lagbygget som färdigt.

Nu hoppas BP-ledningen att säsongen kan inledas i maj och återtåget börja.

– Det är många lag som haft bra trupper men inte lyckats, men just nu känns det som vi har skön harmoni i gruppen och våra tränare Shaun Constable och Andreas Engelmark kompletterar varandra väldigt bra. Det är en hungrig grupp och spelarna som vi fått behålla säger att anledningen till att de stannar är att vi ska upp till varje pris och ta revansch på oss själva. Det är en skön inställning, säger Peter Kisfaludy.