Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Speciella derbymötet: ”Har aldrig upplevt det”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
William Olausson.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

22.00 på torsdagskvällen drar derbyt mellan Piteå och Luleå i Ettan Norra i gång.

För William Olausson, 31, blir det en ny upplevelse.

– Jag är äldst i laget och har aldrig upplevt det, säger lagkaptenen som också berättar om den turbulenta tiden i vintras när både sportchef och tränare lämnade klubben.


Sändningen från mötet mellan Piteå och Luleå inleds 21.45 på torsdag!

Det var turbulenta tider i IFK Luleå efter förra säsongen i Ettan Norra. Piteå-Tidningen rapporterade om att stora delar av spelartruppen krävde att tränaren Tomas Eriksson och sportchefen Daniel Kalén skulle avgå.

Det hela slutade med att båda lämnade sina uppdrag. Som ny tränare kom Daniel Engberg in, tillsammans med Andreas Johansson.

– Normalt brukar man vilja försöka koppla bort fotbollen i några veckor efter säsongen, men då drog det där i gång. Vi hade dessutom en nyfödd hemma så det blev nästan motsatt mot hur det brukar vara under den perioden, det blev mer intensivt, säger lagkaptenen William Olausson i dag.

– Jag tyckte ändå att vi kunde blicka framåt ganska snabbt. Det blev klart med nya tränare relativt tidigt i mellandagarna och sedan när i drog i gång i januari var det inga konstigheter. Det kändes jättebra när Danne och Andreas kom in. Det har känts bra från dag ett även om vi hade en period på sju-åtta matcher som var lite tyngre. Vi gnuggar på, säger han.

Tolv omgångar in på säsongen ligger IFK Luleå tolva i tabellen. På torsdagskvällen väntar ett hett derby borta mot Piteå, som ligger på samma poäng men med två matcher mindre spelade.

”Hetaste matchen på året”

William Olausson har många säsonger i division 1 och 2 bakom sig och har varit en viktig i kugge i klubben sedan 2017.

Men spelat ett derby med avspark 22.00 har han inte gjort tidigare.

– Just nu är jag nog äldst i laget och jag har aldrig upplevt det, kanske på någon cup när man var yngre. Det ska bli spännande och vi har tränat senare under veckan. Normalt tränar vi vid 17 men nu blev det 21 någon dag för att känna på det lite, säger han.

– Vi får se hur jag lägger upp själva matchdagen men det får väl bli någon powernap på eftermiddagen så man är redo till avspark.

Sportsligt står mycket på spel i derbyt då Luleå ligget tolva med 12 poäng på tio matcher. Piteå står på samma poäng men med två matcher mindre spelade.

– Vi började bra men sedan hade vi en dipp på sju-åtta matcher utan seger. På slutet har vi gjort några bra insatser med seger mot Sylvia och en jämn match mot Umeå senast. Känslan är att vi behöver omsätta vårt spel i lite mer mål framåt, men även försöka spika igen och hålla nollan några matcher, säger Olausson som själv har ett förflutet i Piteå.

Precis som flera andra.

– Det är hetaste matchen på året för oss. Flera har spelat i båda klubbarna så det blir en speciell känsla, men jäkligt roligt, säger han. 


Sändningen från mötet mellan Piteå och Luleå inleds 21.45 på torsdag!