Slutade efter elva år – återvänder i bottenstriden

Kolla in de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan!
Richard Ringhov är tillbaka i Torn.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Han var med och tog laget från division 4 till Ettan Södra – men efter elva år tackade Richard ”Kalle” Ringhov för sig i våras.

Nu är han tillbaka för att rädda laget kvar.

– Det var givet när frågan kom, säger han.


Se alla matcher från Ettan på SportExpressen Play!

När Richard Ringhov blev tränare i Torns IF spelade laget i division 4.

Under de elva år som han tränade laget tog de sig hela vägen till Ettan Södra och etablerade sig där, och i våras klev Ringhov åt sidan för att träna föreningens U19-lag.

Men i ”måstematchen” mot Assyriska senast var han tillbaka. För efter förlusten mot Österlen valde Torn att agera och tränaren Tommy Berg fick lämna sitt uppdrag.

– Efter att delvis gått ned i viloläge hamnade jag i hetluften igen på ett par timmar. Jag hade förlikat mig med att lämna division 1 och fick mer tid till annat. När frågan väl kom var det givet att tacka ja, men jag anade det inte och det var ingen fråga jag önskade att få, säger Ringhov.

– Sedan är det en resultatinriktad värld och man blir bedömd. Om nu klubben ville göra den förändringen blev det naturligt att jag sa ja efter alla mina år i klubben och känslorna jag har. 

”Krypa under skinnet”

Han fick en drömstart på sitt nygamla uppdrag när Torn vann mot Assyriska med 3-1 förra helgen.

På lördag väntar en ny sexpoängsmatch mot Vänersborg. Sändningen därifrån börjar 13.50 på SportExpressen Play. 

– För mig var det viktigt att ha en ödmjuk inställning till uppdraget och försöka få folk att förstå varför man hamnat i den här situationen. Min första tanke var att försöka skapa relationer, krypa under skinnet på spelare och få dem att prestera. Man kan inte säga allt första eller andra träningen, säger Ringhov.

Han fortsätter:

– Min strategi första sju dagarna var att få fram det jag tycker är viktigast, och nu blev startsträckan kortare med tanke på resultatet senast. Vi låg under i halvlek och gjorde tre mål i andra, det gör allt så mycket lättare.

Enda målsättningen är att spela i Ettan även 2022.

Segern senast innebär att Torn ligger tolva i tabellen, en poäng ovanför nedflyttning, med nio omgångar kvar.

– Innan träningen häromdagen sa jag till spelarna att segrar är färskvara. Efter den här tunga perioden var det viktigt att vi fick njuta lördag och söndag, men nu måste vi fokusera på nästa match. Annars är vi snett på det. Det är ett jättejobb som måste göras av alla, säger Richard Ringhov om avslutningen.

Tight bottenstrid

Torntränaren betonar vikten av att alla spelare är här och nu under avslutningen av Ettan Södra där nio omgångar återstår. Från Assyriska på fjortonde plats under strecket och upp till IFK Malmö som är åtta skiljer endast fyra poäng.

– Som spelare har man ett ansvar att bidra till att vi spelar bra fotboll och vinner fotbollsmatcher. Jag tror spelarna skulle beskriva mig som väldigt krävande och det sa jag första träningen. ”Ställ krav på dig själv, ställ krav på dina medspelare, ställ krav på mig”. Många spelare i Ettan är på väg någonstans och har drömmar om allsvenskan, superettan eller ännu längre bort men om man inte fokuserar på nuet hamnar man aldrig där, säger han.

Richard Ringhov lyfter fram en tidigare Tornspelare som ett bra exempel.

– Astrit Selmani är en fantastisk ödmjuk spelare som satte laget främst, och alla vet vart han är i dag. Det är ett tydligt exempel på att om laget går bra så går du som spelare också bra.

LÄS MER: Från Ettan till proffsliv i Italien: ”Kan vara sista chansen för mig” 


Se alla matcher från Ettan på SportExpressen Play!


Trollhättans anfallare Yoann Fellrath gjorde hattrick mot Torn i somras.