Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Skulle vara som en personlig revansch”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Filip Jägerbrink i duell med AIK:s Henok Goitom under en match i svenska cupen.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Förra säsongen var föreningen i ekonomisk kris och framtiden oviss.

Nu ligger Oskarshamns AIK tvåa i Ettan Södra och spelar seriefinal mot Trollhättan.

En av de största anledningarna till det är trotjänaren Filip Jägerbrinks starka säsongsinledning.

Nu drömmer han om att föra laget till superettan.

– Det vore lite av en personlig revansch. Någonstans har jag alltid sett mig som lite för bra för Ettan, det vore kul att få spela en nivå högre upp, säger 32-åringen.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!

Våren 2020 var läget akut i Oskarshamns AIK. Sponsorer hoppade av, föreningens ekonomi var i botten och framtiden hotad.

Personal sades upp, spelartruppen fick avstå en månadslön för att hålla föreningen flytande och tränare lämnade.

– Enskilda individer gjorde ett jättejobb då, det är bara att hylla dem. Det var ett speciellt år och man fick anpassa allt efter det. Det löste sig till slut, men det var hårt. Nu är det stabilt igen har jag förstått det som, säger Filip Jägerbrink i dag.

Han valde efter säsongen att förlänga sitt kontrakt och är därmed inne på sin nionde raka säsong i Ettan med Oskarshamn.

– Fysiskt är det inga problem alls. Däremot är det en svår situation att spela i med heltidsjobb och familj, det är många pusselbitar som måste läggas. Sedan blev det som det blev förra året med pandemin och allt var det innebar. Någonstans ville jag ge det en chans till, säger han om beslutet att fortsätta.

Det beslutet ångrar han knappast. Tolv omgångar in på Ettan Södra har Jägerbrink levererat sex mål från sin mittfältsposition och Oskarshamn ligger tvåa i tabellen.

– Med facit i hand är det skitkul, det går bra för en själv och för laget. Kör jag på ska det vara helhjärtat och full satsning, för i ärlighetens namn är det den här nivån man är på nu. Har inget hört av sig tidigare år när man hade åldern inne lär de inte göra det nu när man är över 30, säger han.

Min position är gynnsam. Jag får ha mycket boll och är involverad sista tredjedelen vilket syns i poängskörden.

Klubbar högre upp har visat intresse genom åren men det har aldrig lett till mer än så.

– När jag var ung fick jag chansen i Kalmar FF utan att slå mig in fullt ut, det var i den eran när de vann SM-guld. Sista åren har jag någonstans landat i att man får acceptera i att det inte är några som ringer efter en. Visst har klubbar ringt och stämt av läget, mer än så har det inte blivit sista åren, säger han.

Siktar mot superettan

Ambitionen att spela högre upp finns ändå kvar. Att ta Oskarshamn till superettan är målet.

– Målsättningen består, 2022 är det sagt att vi senast vill ta steget upp. Jag vill vara med på den målsättning som togs fram efter kvalet 2018. Dels för att få hjälpa klubben upp och samtidigt vore det lite personlig revansch. Jag har någonstans alltid sett mig som för bra för division 1, och att få spela på en högre nivå vore kul. Och en tredje aspekt är att få sätta punkt för misslyckandes i kvalet mot Varberg 2018, säger han.

Inför matchen mot Trollhättan tycker jag vi går in som underdogs för första gången i år. Enligt mig är de storfavoriter, det ska bli intressant att se hur vi hanterar det.

På planen har Filip Jägerbrink en offensiv mittfältsposition där han söker ytorna mellan motståndarnas backlinje och mittfält – det har lett till sex mål så långt den här säsongen.

Mot Trollhättan på söndag kommer nästa chans att producera och ta poäng.

– Något som särskiljer vårt lag det här året mot tidigare är att vi har en bredd. Vi kan förändra matchbilder med byten och när någon är borta komma någon annan in och gör det minst lika bra. Dessutom har vi många unga och hungriga spelare som har fått seniorrutin nu. Vi är ett kollektiv och ett lag som kan dominera matchbilder, säger Filip Jägerbrink.


LÄS MER: De har varit bäst i Ettan Södra – expertens drömlag


Söndagens möte mellan Trollhättan och Oskarshamn börjar 16.00 och sänds på SportExpressen Play!