Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ska fostra elitspelare – riskerar att åka ur Ettan

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Hammarby TFF:s Maxime Anne Marie Sainte.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Ulf Kristiansson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Tanken är att fostra morgondagens seniorspelare till Hammarbys A-lag.

Nu ligger Hammarby TFF sist i Ettan Norra med sju omgångar kvar att spela och riskerar att åka ur serien.

– Jobbet är ganska tydligt. Det handlar om att se till att det här laget är kvar i division 1, säger tränaren Ulf Kristiansson.


Se alla matcher i Ettan på SportExpressen Play!

I mitten av juni fick Janne Mian lämna sitt uppdrag som tränare för Hammarby TFF i Ettan Norra. In kom Ulf Kristiansson från Örebro SK för att rädda talanglaget kvar i division 1.

Med sju omgångar kvar är laget dock fortsatt sist i serien och riskerar att åka ur.

– Tankarna när jag skrev på var att det är ett jättespännande uppdrag. Unga och väldigt duktiga spelare med hög potential och jag tror att det är en bra del i en fungerande organisation om man får en sådan här verksamhet att fungera, säger Kristiansson i dag.

Rent resultatmässigt har laget inte fått det att fungera den här säsongen och ligger alltså sist i serien. Efter 23 omgångar står Hammarby på 18 poäng och ligger därmed tre poäng efter Hudiksvall som parkerar precis ovanför strecket.

Vad skulle det innebära om ni åkte ur serien?

– Det är svårt för mig att bedöma efter att bara ha varit här ett par månader, men jobbet är ganska tydligt. Det handlar om att se till att det här laget är kvar i division 1 och att det är bättre att vara i Ettan än i division 2 är det ingen tvekan om.

Kristiansson tog över i laget i mitten av juni och började med att fokusera på främst två punkter.

– I början var det spretigt och vi släppte till många målchanser. En stor del var att titta på var de målchanserna kom ifrån. Det tillsammans med att få laget att agera som en grupp och ett lag var två stora delar, säger han.

”Orolig om vi hanterat gruppen fel”

Efter sommaren var Hammarbytalangerna inne i en bra period men åkte sedan på ett bakslag i bottenmötet med Assyriska.

– Nu måste vi bestämma oss för att försöka prestera bra här och nu och inte låta oss störas för mycket av externa omständigheter. Assyriskamatchen var dålig, men nu väntar nya matcher. Vi behöver prestera bättre och kan inte spela efter tabellen varje match. Det handlar om att prestera bra fotboll och så får man hoppas att resultaten kommer efter det, säger Kristiansson.

Hur mår ni som lag just nu?

– Gruppen mår ändå ganska bra tror jag. Det är alltid svårt att svara på och efter Assyriskamatchen blev man lite orolig att vi hanterat gruppen fel och att de kanske kände större press över situationen än vi trodde, eller tvärtom. Men det som betyder något är ju faktiskt vad vi presterar på planen oavsett om man känner press eller inte. Man kan alltid springa och passa bollen till en i samma tröjfärg. Det är det vi försöker sätta fokus på nu, att prestera bra och göra saker över tid som ger resultat.

Närmast för Hammarbys del väntar Gefle borta på lördag och under slutomgångarna ställs de även mot Piteå, Örebro Syrianska, Umeå, Dalkurd, BP och Sylvia.

– Vi har försökt ta ett helhetsgrepp på hösten totalt sett och i det läget vi är i med fyra andra lag i botten av tabellen tror jag de lag som kan hantera besvikelsen bäst kommer vara det lag som håller sig kvar i serien. Alla de här lagen kommer ha motgångar men jag tror man måste fortsätta prestera och inte låta det påverka för mycket. Det handlar om att ha en tydlig idé om vad man vill göra på planen och se till att genomföra det med så hög kvalitet som möjligt, säger Ulf Kristiansson.


Bottenstriden i Ettan Norra

12. Täby, 21 poäng

13. Hudiksvall, 21 poäng

_______________________

14. Luleå, 20 poäng

15. Assyriska, 20 poäng

16. Hammarby, 18 poäng