Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Situationen blev ohållbar – jag var tvungen att berätta”

Frej Engberg gick till Vasalund inför årets säsong.Foto: Privat

Frej Engberg flyttade från Stockholm till Gävle för att satsa på sin fotboll säsongen 2019.

Till en början gick allt bra – men sedan började han må dåligt.

En deprimerad Frej fick panikångest och behövde hjälp.

– Situationen blev ohållbar och jag blev tvungen att berätta för att inget illa skulle hända, säger 25-åringen i dag.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

Det var efter en säsong med Assyriska i division 1 som Frej Engberg flyttade norrut, till Gävle.

Assyriska hade åkt ur serien och ytterbacken ville fortsatta satsa på sin fotboll.

– Allt började jättebra. Jag kände mig hemma i staden och laget, säger han om första tiden med Gefle IF.

Med tiden förändrades situationen och hans mående. 

– Runt uppehållet under sommaren och hösten vet jag inte riktigt vad som hände, det är svårt att sätta fingret på. Jag började inte må bra helt enkelt. Det var mycket runt omkring som framkallade mina panikattacker. Det var ångest och lite depression.

Hur var det att berätta för omgivningen?

– Det var inte självklart, jag gick och höll det inom mig ett tag. Det var väl kanske två-tre månader jag inte riktigt vågade berätta. Sedan kände jag att situationen blev ohållbar och jag blev tvungen att berätta för att inget illa skulle hända.

Hur hanterade klubben det?

– De tog det på största allvar och jag fick hjälp och stöttning. Jag fick träffa en psykolog och prata om hur jag mådde, jag är otroligt tacksam över det. Min dåvarande tränare Marcus Bengtsson tog det direkt på allvar och det betydde mycket, han drev på själva processen med att träffa psykolog och att jag kunde ta ledigt från fotbollen.

Flyttade hem till Stockholm

Frej hade egentligen kontrakt med Gefle även över den här säsongen men kom tillsammans med klubben fram till att det var bäst för honom att få flytta hem till Stockholm igen.

– Då var jag inte helt säker på att jag skulle spela fotboll. Men då pratade jag med ”Dali” (Dalibor Savic, tränare för Vasalund) och han sa att jag kunde komma ner och träna lite och ta ett beslut efter det. Och det kändes kanon direkt.

Den här säsongen har Frej Engberg spelat 19 matcher från start för Vasalund som leder Ettan Norra och är på väg mot superettan.

Samtidigt har han hittat rätt utanför planen.

– I dag mår jag bra och känner inte av något av det som hänt tidigare. Jag trivs på mina arbeten på ett bemanningsföretag, som fotbollsspelare i Vasalund och som fystränare i Djurgårdens akademi. Jag tror jag varit lite understimulerad tidigare så jag tror det är nyttigt för mig att prova på att ha mycket att göra och tänka på annat, men jag försöker hitta en bra balans, säger han om tillvaron i dag.

Leder serien 

Fotbollsmässigt är det svårt att klaga på resultaten på planen.

– Så långt ser det jättebra ut, det behöver man inte skämmas över att säga. Det låter klyschigt men vi kollar inte på tabellen utan tar en match i taget. Vi är medvetna om att det är en bit kvar men det är klart att vi tackat ja till den här situationen innan säsongen drog i gång.

Vad är det som gör er så bra?

– Att ramla in på att vi har en jättebra trupp och skickliga spelare är lätt, och det har vi. Men vår tränare Dali Savic har en enorm roll i att få ihop det här laget och få ut maximalt av varje spelare. Ha när en stor del i de här framgångarna och det känns inte som han får tillräckligt mycket rampljus.

Vi är som ett tåg just nu, jag tror det är väldigt svårt att stoppa oss med det självförtroendet och den formen vi har.

Just Dalibor Savic och Frej Engberg har en relation sedan många år tillbaka då de stötte på varandra i Djurgårdens talangverksamhet.

– Vi har hållit kontakten sedan dess men det har inte riktigt matchat under åren med de lag han tränat förrän nu, säger Engberg.

Han slog sig som junior fram i Djurgårdens akademi och nådde A-laget som tonåring.

– Egentligen hade jag inga motgångar, det var en ganska behaglig resa dit. Väl där slogs man av verkligheten och att man hade en bit kvar för att kunna spela seniorfotboll på högsta nivå.

Via utlåning till Sirius gick han sedan vidare för att studera på college och spela fotboll i USA.

– Helt fantastiskt, det är nog mina bästa år hittills, säger han om tiden där.

Nu är Engberg tillbaka i Sverige, har hittat rätt i Vasalund och drömmer om superettan.

– I år har det lossnat lite för mig och det känns absolut som jag kan spela högre upp. Jag har fått stort förtroende från Dali och levererat poäng. Nu tänker jag avsluta den här säsongen på bästa sätt och sedan ta det därifrån, säger 25-åringen.

 

Dalibor Savic om Frej Engberg

”Först och främst när vi pratar om Frej måste man säga att det är en fantastiskt fin kille. Som fotbollsspelare är han vältränad, orkar springa, är kopiöst stark i duellspelet och har en bra speluppfattning och passningsfot med sin vänster.

Jag ser att han är glad nu, mår bra och trivs.”

 

LÄS MER: Hemligheten bakom Vasalunds försäljningar