Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska plantskolan ta nästa steg: ”Chockade över nivån”

Shaun Constable kom in i BP under förra säsongen. Nu leder han laget från start.Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Han lämnade plötsligt Östersunds FK efter en kort period i klubben och tog sedan över som huvudansvarig i Brommapojkarna.

Här berättar Shaun Constable om uppbrottet med ÖFK efter pappans bortgång, jobbet med supertalangerna i BP och hur föreningen ska ta sig tillbaka till elitfotbollen.

– Vi producerar spelare med hög kaliber, säger 52-åringen. 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

Säsongen är i gång och storfavoriterna i Ettan Norra, Brommapojkarna, inledde med en seger.

Talangen Oskar Fallenius sköt 1-0 i slutskedet av matchen mot Frej i söndags och BP laddar om för kvällens förväntade toppmöte med Sandviken – en match som sänds på SportExpressen Play.

Huvudtränaren Shaun Constable njuter av att säsongen är i gång.

– Ibland får man nypa sig i armen, det känns fortfarande lite overkligt, säger han.

Den långa försäsongen har varit minst sagt annorlunda, men även nyttig.

– Eftersom vi har lyft upp så många spelare från vår akademi så har jag och Andreas (Engelmark, assisterande tränare) fått tid att jobba med de unga spelarna. I långa loppet tror jag det kan vara bra för oss, vi kanske inte hade haft samma utfall om vi startat i början av april, säger engelsmannen.

Han kom in i BP under slutet av förra säsongen när laget slogs för att hålla sig kvar i Superettan.

– Några kanske tror jag är arrogant när jag säger det, men det är jag inte. Jag tror att om vi kommit in två-tre veckor tidigare så hade vi inte åkt ut. Laget var i en väldigt svår situation och saknade verkligen självförtroende. Vi var nära att klara det, säger han.

Constable kom till klubben efter några månaders ledighet sedan tiden som assisterande i Östersunds FK.

En klubb han bara hann vara i under en kort period innan han valde att lämna på grund av personliga skäl. Anledningen var att hans pappa gick bort.

– Tre månader tog jag ledigt. Jag åkte hem till England och spenderade tid med min mamma. Min familj är lite ”old fashioned” och när pappa dog är det jag som äldsta sonen som ska se efter familjen lite, säger han och fortsätter:

– Min fru är från Norge och bor i Sandefjord med sina döttrar och Östersund ligger lite avsides. Jag älskade att vara där och fansen var otroliga, men det var tufft för mig. Till slut var jag tvungen att ta beslutet att lämna, jag gjorde inte det bästa för klubben och spelarna och presterade inte på den nivån jag behövde. Men efter två-tre månader hemma sa min fru att jag var tvungen att skaffa ett jobb, ”du måste ut ur huset”, säger Constable och skrattar.

Hur ser du tillbaka på tiden i Östersund?

– Ärligt talat så var min tid där fantastisk. Jag kom från sju år i Norge och till slut lever du i din egen bubbla, Östersund var hundra procent ett steg upp. Ta en spelare som Saman Ghoddos, att få jobba med en spelare och nivån han är på. Det var en bra erfarenhet för mig, jag gillade klubben och fansen var otroliga.

Shaun Constable fortsätter:

– Vi hade både bra och dåliga dagar, men totalt sett var det en bra erfarenhet. När jag blev huvudtränare här i BP ville jag ta med den professionella delen av allsvensk fotboll. Vi fokuserar på att bete oss som en allsvensk klubb i hur vi tränar, vår process och hur vi förbereder oss. Där har min assisterande Andreas en väldigt stor del, han har en väldigt klar struktur i sin metodik.

Simon Helg värvades till BP inför den här säsongen.Foto: Bildbyrån / BILDBYRÅN

Efter uttåget ur Superettan i höstas bygger BP om och satsar hårt för att ta sig tillbaka till elitfotbollen.

Flera nyckelspelare från i fjol är kvar, erfarna spelare som Simon Helg, Christer Gustafsson och Jesper Arvidsson har värvats in och det kryllar av talanger i de egna leden.

– De äldre som kommit in tror jag är förvånade över kvaliteten på de unga spelarna, de är lite chockade. Det ger de äldre spelarna energi i träningen, och sedan sätter jag lite press på dem att prata mycket i möten och hjälpa de unga spelarna. Jag tror de här spelarna verkligen gillar rollen de fått, säger BP-tränaren.

Hur hög är nivån på era egna talanger?

– Den är hög, ingen tvekan om det. Man ser många unga spelare från akademin som spelar i Europa nu så vi producerar spelare med hög kaliber. Daniel Svensson till exempel tror jag kan bli vänsterback för Sverige de närmaste fyra-fem åren. Paolos Abraham tappade vi tyvärr, och han startade för AIK borta mot Örebro. Det är rätt uppseendeväckande, förra året spelade han i U19, sedan i förstalaget och nu i AIK. Det har lite att göra med mentaliteten som de unga spelarna har i BP, de vet att om de gör det bra kan de bli sålda till klubba i Europa.

Paulos Abraham gick från BP till AIK.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Har jobbat i Stoke och Leeds

52-årige Shaun Constable har tidigare i karriären jobbat med unga talanger i olika roller i klubbar som Stoke City och Leeds United i England samt Sandefjord i Norge.

– Därför passar det här mig väldigt bra. Jag jobbade sju år i Leeds och två år i Stokes akademi. Sedan var i Norge hos Sandefjord och jobbade med ungdomar innan jag blev assisterande tränare. Att nu som 52-åring kliva in och bli huvudtränare här är fantastiskt, jag vet att jag är privilegierad, säger han.

BP-tränaren fortsätter:

– Om man tittar på ett lag som Nordsjälland i Danmark som vi säljer Daniel Svensson till i sommar så tror jag de har yngsta laget i danska ligan. De har jobbat hårt med att ta in erfarna spelare och mixa det med egna akademispelare och spelare från akademin ”Right to dream”. Och varför skulle inte BP kunna vara en sådan klubb över tid? Vi får vänta och se, men för egen del njuter jag av att vara här.

Tror du att BP kan etablera sig på högsta nivån på sikt?

– Till slut, över tid. Rom byggdes inte på en dag och man måste ta ett steg i taget. Först ska vi jobba riktigt hårt för att komma upp från Ettan, och det är ingen megastress. Folk i styrelsen säger inte att vi måste gå upp, de säger gör det ni kan och förhoppningsvis går det. Vi måste stabilisera oss mer och kan vi behålla de unga lite längre kan vi förhoppningsvis bygga något.

Kvällens omgång i Ettan

Norra:

Luleå-Vasalund, Gefle-Team TG, Berga-Haninge, Täby-Sylvia, Nyköping-Örebro Syrianska, Karlstad-Sollentuna, BP-Sandviken, Karlslund-Frej.

Södra:

Qviding-Linköping, Assyriska Turabdin-Oskarshamn, Landskrona-Eskilsminne, Lindome-Lund, Utsikten-Tvååker, Trollhättan-Värnamo, Motala-Skövde, Karlskrona-Torn.